Köyde kanunlar değişti: İşte Detaylar
Köy Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklikler öngören düzenleme, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Yapılan değişiklikler arasında imar hakkı aktarımı, gecekondu yıkım süreçleri ve değer artış payı düzenlemeleri öne çıkıyor.
Yeni düzenleme kapsamında, köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazlar üzerindeki yükümlülüklerin süresi 31 Aralık 2028’e kadar uzatıldı. Bu tarihe kadar bina inşa etmeyen ya da taksitlerini ödemeyen hak sahipleri için yeni bir şans tanındı.
Gecekondu Yıkımları İçin Yeni Kurallar
Gecekondu Kanunu’nda yapılan düzenleme ile yıkım kararlarının hangi makamlar tarafından alınacağı, tebliğ süreci ve yargı yoluna başvuru imkanı detaylı bir şekilde belirlendi.
İmar Hakkı Aktarımı Nedir?
Düzenleme, imar hakkı aktarımını şu şekilde tanımlıyor:
"1/1000 ölçekli uygulama imar planının bulunduğu, arazi ve arsa düzenlemesi yapılmış ya da yapılması mümkün olmayan alanlarda, parselin tamamının ya da bir kısmının kamu hizmet alanlarında kalması durumunda, bu parsel üzerindeki yapılaşma hakkının başka parsellere taşınması işlemidir."
Bu düzenleme ile kamu hizmet alanlarının kamuya mali külfet getirmeden bedelsiz karşılanması, mülkiyet kısıtlamalarının kaldırılması ve kamulaştırmasız el atma davalarının önlenmesi amaçlanıyor.
Değer Artış Payına %10 İndirim
Yeni kanunla birlikte, imar planı değişikliği sonucunda parsellerde oluşan değer artışının %90’ı değer artış payı olarak alınacak. Peşin ödemelerde %10 indirim uygulanacak ve ödeme, tahakkuk tarihinden itibaren bir ay içinde yapılabilecek.
Yapı Denetim Kanunu’nda Yenilikler
Yapı Denetimi Hakkında Kanun’da yapılan değişikliklerle güneş ve rüzgar enerji santralleri denetim kapsamı dışına çıkarıldı. Ayrıca, 500 metrekareye kadar olan inşaatlarda yapı sahibi, denetim kuruluşunu kendisi belirleyebilecek. Daha büyük projelerde ise yapı denetim kuruluşları, elektronik ortamda bakanlıkça atanacak.
Kamu Alanlarının Kullanımında Yeni Düzenlemeler
Düzenleme ortaklık payları kapsamında; yollar, parklar, ibadet yerleri, eğitim ve sağlık tesisleri gibi kamu hizmet alanları, özel tesis yapılmasına konu olmayacak şekilde ayrılacak ve sadece bu amaçlarla kullanılabilecek.
Kaynak: