KPSS sorularının sızdırılmasında beşinci dava
2010 KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin açılan ve 26'sı tutuklu 91 kişinin yargılandığı beşinci davanın duruşmasında 14 sanığın tahliyesine karar verildi
ANKARA (AA) - Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince, 2010 KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin açılan ve 26'sı tutuklu 91 kişinin yargılandığı beşinci davanın duruşmasında 14 sanığın tahliyesine karar verildi.
Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, sanık avukatları ile şikayetçi Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ile Maliye Bakanlığının avukatları katıldı.
Sanıkların savunmaları ve avukat beyanlarının ardından mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı Abdurrahman Çelik, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.
Mahkeme, ara kararında tutuklu sanıklardan 14'ünün tahliyesine karar verdi. Kararın ardından dosya kapsamındaki tutuklu sanık sayısı 12'ye indi.
Duruşma, eksiklerin giderilmesine karar verilerek, 25 Ocak 2018'e ertelendi.
- İddianame
Aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in yeğeni Muhammet Sait Gülen, FETÖ'nün "hava kuvvetleri imamı" olduğu belirlenen Adil Öksüz'ün akrabası Sahure Öksüz, gazeteci Mehmet Baransu'nun ağabeyi Yalçın Baransu ve 15 Temmuz'da darbe girişiminde bulunan FETÖ ile iltisaklı bazı subayların eşlerinin de bulunduğu sanıklar, davada "FETÖ/PDY üyesi olmak", "resmi belgede zincirleme sahtecilik" ve "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık" suçlarından yargılanıyor.
Haklarında dava açılan 91 şüpheliye ilişkin iddianamede, zanlılardan 34'ünün ByLock kullanıcısı oldukları, 21'inin FETÖ'nün tepe yönetimi ile HTS irtibatlarının bulunduğu, 51'inin de Bank Asya'yı kurtarma faaliyetinin yapıldığı tarihlerde banka hesaplarında para hareketliliği olduğu tespitleri yer aldı.
İddianamede, KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin daha önce hazırlanan iddianamelere atıf yapılarak, 2009, 2010, 2011, 2012 ve 2013'teki KPSS, 2012, 2013 ve 2014'teki ALES, 2013 YDS ve 2013 İDS sorularının, FETÖ/PDY mensuplarınca ele geçirildiği, soruları elde edenlerin, "kamuya ait malı kamuyu aldatarak haksız şekilde elde ettikleri" ve "haksız başarı elde etmek suretiyle ÖSYM'yi 9 milyon 111 bin 138 lira 13 kuruş zarara uğrattıkları"na yer verildi.
ÖSYM Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının "mağdur kurumlar" olarak yer aldığı iddianamede, sınavın ardından "P10" puan türünde tercih yapan 488 kadın şüphelinin eşlerinin subay olduğu, bu subaylardan 111'inin darbe girişimi sonrası tutuklandığı, eşleri KPSS şüphelisi 174 subaya da adli işlem yapıldığı tespit edildi.
Öte yandan, 2010 KPSS'nin "P10" ve "P3" puan türünde yaklaşık 13 bin şüpheliyle ilgili inceleme yapıldığı, kamu davası açılmayan diğer şüphelilerle ilgili FETÖ üyesi olup olmadıkları, soruları alıp almadıklarına dair tahkikatın devam ettiği öğrenildi.
- Diğer davalar
KPSS'ye ilişkin soruşturmaları yürüten Savcı Yücel Erkman, ilk davayı 230 kişi hakkında 25 Aralık 2015'te açmıştı.
İddianamede, sınavdan önce soruların Fetullah Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen Ankara Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği görevlisi Berat Koşucu tarafından, Süleyman Mustafa İnanıcı aracılığıyla Yalvaç'taki sanık Baki Saçı'ya e-postayla gönderildiğine dair deliller üzerine başlatılan soruşturmada "örgüt" bağına da ulaşıldığı bildirilmişti.
KPSS soruşturmaları kapsamındaki ikinci davada 51 sanığa aynı suçlamalar yöneltilmişti. Üçüncü davada ise ÖSYM'nin soru hazırlama biriminde görevli 3 kişi sanık olarak gösterilmişti.
KPSS'ye ilişkin dördüncü davada 100, beşinci davada 91, altıncı davada 3, yedinci davada 102'si asker eşi 105 sanık yargılanıyor.
Açılan 7 davanın ardından Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman, 420 şüpheli hakkında da ayrı ayrı iddianame hazırlayarak mahkemeye gönderdi.
KPSS soruşturmaları kapsamındaki davalarda yargılanan sanık sayısı böylece bin 3'e yükseldi.
AA
Kaynak: