Kredi ile Alınan Araçlarda Kasko Zorunluluğu Tüketicileri Çileden Çıkardı

Kredi ile Alınan Araçlarda Kasko Zorunluluğu Tüketicileri Çileden Çıkardı

Kasko poliçelerini bankadan yaptırmak zorunda kalan tüketiciler, bankaların yüksek ücret talep etmelerinden şikayetçi.

Bankalar Kasko Poliçesi İçin Müşterilere Yüksek Ücretler Sunuyor

Türkiye Gazetesi'nden Kaan Zenginli'nin haberine göre, kredi ile alınan araçlarda kasko poliçelerinin bankalardan yapılması zorunluluğu, tüketicilerin tepkisini çekiyor. Bazı bankalar, taşıt kredisi alan müşterilerini, kasko poliçelerini kendilerinden yaptırmaya zorluyor. Bu uygulama, dışarıdan alınabilecek kasko poliçelerine oranla bankalar tarafından sunulan poliçelerin %30 daha yüksek olmasına neden oluyor.

Bankalar Kasko Poliçesini Zorunlu Kılıyor

Tüketiciler, dışarıdan kasko fiyatı almak istediklerinde "kredi vermeyiz" tehdidi ile karşılaşıyor. Bankalar, dışarıda 18 bin liraya yaptırılabilecek kasko poliçesini 24 bin liradan sunuyor ve poliçenin yenileme döneminde müşteriye haber vermeden yenileme yaparak kredi kartı veya hesaptan çekim gerçekleştiriyor.

Geçen yıl bir bankadan otomobil kredisi kullanan Hüseyin Yörür, bankanın kasko poliçesini zorunlu tuttuğunu belirterek, “O dönem 2023 model aracım için geçen yıl banka benden 19 bin lira kasko poliçe ücreti aldı. O dönemde daha uygun teklifler almıştım. Ancak banka poliçeyi mecbur tuttu ve yaptırdık. Yenileme döneminde farklı bir sigorta şirketinden yaptırmak istediğimde banka 'krediyi geri çağırırız' gibi bir tutum sergiledi ve 22 bin lira ücret çıkardı. Başka bir sigorta şirketi ise aracımın kasko poliçesi için 15 bin lira teklif verdi” dedi.

Tüketicilerin Kasko Seçme Hakkı

Tüketici dernekleri, sigorta poliçelerinde serbest piyasa kurallarının geçerli olduğunu ve tüketicilerin istedikleri acente ve sigorta şirketinden kasko yaptırma özgürlüğüne sahip olduğunu belirtti. Tüketicilerin, bankaların bu tür uygulamalarına karşı mahkemeye başvurma hakları olduğu ifade edildi.

Hukukçular ise bankaların kasko poliçesini zorunlu kılmasının, aracın hasar durumlarına karşı kendilerini garantiye almak amacıyla yapıldığını, ancak "benden yaptıracaksın" gibi bir zorunluluk getirememeleri gerektiğini vurguladı. Tüketicilerin, istedikleri sigorta şirketinden poliçe yaptırabilecekleri ve bu poliçeyi bankaya mail yoluyla veya elden ulaştırabilecekleri belirtildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler