Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılarına Yeni Düzenlemeler Geliyor

Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılarına Yeni Düzenlemeler Geliyor

Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yeni düzenlemeler, kripto varlık hizmet sağlayıcılarına ve platformlara yönelik önemli değişiklikler içeriyor.

Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları İçin Yeni İzin Zorunluluğu

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yeni düzenlemelere göre, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kurulabilmesi ve faaliyete başlayabilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) izin alınması gerekecek. Bu iznin verilmesi için TÜBİTAK tarafından belirlenen kriterlere uygunluk aranacak.

SPK'ya Geniş Yetkiler Veriliyor

Yeni kanun ile birlikte, SPK'ya kripto varlıklara ilişkin düzenleyici işlemler tesis etmek, kararlar almak ve yaptırımlar uygulamak konusunda geniş yetkiler veriliyor. SPK, kripto varlık hizmet sağlayıcıları ile müşterileri arasında yapılacak sözleşmelerin düzenlenmesi, değiştirilmesi ve sona erdirilmesine ilişkin asgari hususları belirleyebilecek.

Platformlar İçin Listeleme Prosedürleri ve Gözetim Sistemleri

Platformlar, kendi bünyelerinde işlem görecek kripto varlıkların belirlenmesine ve bunların işlem görmesinin sonlandırılmasına ilişkin yazılı listeleme prosedürleri oluşturmak zorunda olacak. Ayrıca, platformlar piyasa bozucu eylemleri önlemek amacıyla emir ve işlem esaslarını belirleyip gerekli gözetim sistemlerini kuracak.

Kripto Varlıkların Güvenli Saklanması ve Transferi

Müşterilere ait kripto varlıklar, müşterilerin kendi cüzdanlarında bulundurulacak. Kripto varlık hizmet sağlayıcıları, müşterilerin kripto varlık transferlerinin gerçekleştirildiği cüzdanlara ve hesaplara ilişkin kayıtları güvenli, erişilebilir ve takip edilebilir şekilde tutmakla yükümlü olacak.

Cezai Yaptırımlar ve Hapis Cezaları

İzin almaksızın faaliyet yürüten kripto varlık hizmet sağlayıcılarının yetkililerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Zimmet suçu işleyen yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile diğer mensuplar, 8 yıldan 14 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. Hileli davranışlarla işlenen suçlarda ise cezalar daha da ağırlaştırılacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.