Küçükbezirci: Atatürk soyadı Konya’da verildi
Küçükbezirci: Atatürk soyadı Konya’da verildi..
Atatürk’ün Konya’ya ilk gelişinin 95. Yıl dönümü münasebetiyle anma programı düzenlendi. Anıt Alanı'ndaki törene, Konya Valisi Muammer Erol, 3. Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Muhittin Fatih Sert, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Anıt Meydanındaki program Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Gazetemiz yazarı Seyit Küçükbezirci de, "Atatürk ve Konya" konulu bir konuşma gerçekleştirdi.
KONYA’YA 13 DEFA GELDİ
Küçükbezirci, Mustafa Kemal Atatürk’ün Konya’ya 13 kez geldiğini ve toplam 33 gün kaldığını ifade etti. Atatürk’ün Konya’yı ve Konyalıları iyi tanıdığını, ilişkisinin yüksek bir güvene ve sevgiye dayandığını anlatan Küçükbezirci, Atatürk’ün Konya’yla ilgili “Ne zaman Konya’ya gelsem içimde bir heyecan duyarım. Mevlana düşünceleriyle benliğimi sarar. O çok büyük bir dahi ve çağları aşan bir yenilikçi” şeklinde konuştuğunu söyledi.
Atatürk’ün manevi evladının Rukiye adında Konyalı bir kız olduğunu ve babalığı ile analığını da Konya’dan seçtiğini anlatan Küçükbezirci, “Atatürk, Konya’da kendi şahsi imkânlarıyla halk gazetesini yayınlar. O, Konya’da en çok 6. ve 9. gelişinde kalmıştır. Konya halkı Atatürk’ü her geldiğinde büyük coşkuyla karşılar” dedi.
‘ATATÜRK’ SOYADI KONYA’DAN VERİLDİ
Küçükbezirci şöyle devam etti: Atatürk, 20 Kasım 1937’de Konya’ya 13. ve son kez gelir. Gazi, son geldiğinde halka, Hatay’ın bizim olacağı müjdesini verir. Ve çok kısa bir süre sonra Hatay bizim olur. Atatürk Konya’nın atalarının toprağı olduğunu her seferinde söylemiştir. Bir sofrada, Konya’nın dedelerinin öz vatanı olduğunu ve Rumeli’ye Anadolu’dan göç ettiklerini söylemiştir. Gaziye ‘Atatürk’ soyadı da Konya’dan verildi. Soyadı Kanunu geldiğinde, Mustafa Kemal’e layık bir soyadı bulması için ileri gelen dilciler ve edebiyatçılar çalışmaya başlar. Konya’da Naim Hazım Onat, Gazi’ye soyadı olarak Atatürk’ü teklif eder ve Gazi de kabul eder. Bu sayade soyadı ‘Atatürk’ olur.” Anıttaki etkinlik, Atatürk Müzesi ve İl Halk Kütüphanesi'ndeki "Atatürk Resimleri" konulu Konya Çimento Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim Sergisi'nin ziyaret edilmesiyle sona erdi. Ferit Hepokur-Memleket