Kululu çiftçilere anız uyarısı

Kululu çiftçilere anız uyarısı

Konya’nın Kulu İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tufan Kaya, çiftçilere anız yakmamaları konusunda uyarılarda bulundu

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tufan Kaya yaptığı açıklamada, “Hububat hasadından sonra toprak işlemede kolaylık sağlamak, hastalık ve zararlılarla mücadele edilmesi, yabancı ot kontrolü ve hasat sonrası artıkların ekonomik bir değer taşımadığı düşünceleriyle ve çoğu zaman bir alışkanlık haline geldiği için yasak olduğu halde anız yakma olaylarıyla karşılaşılmaktadır. Hububat hasadı sonrasında geriye kalan anızın yakılması orman yangınları, telefon ve enerji iletim hatlarının yanması, sis oluşumu nedeniyle çeşitli trafik kazalarına yol açması, hasat edilmemiş komşu tarlalara yangın sıçraması, yakın köylerdeki hayvan barınaklarının ve yerleşim birimlerinin yanması gibi birçok riskleri ortaya çıkarmaktadır. Bölgemizde anız yakma sonucunda çıkan yangınlar, her yıl milyarlarca liralık maddi zararlara neden olmaktadır” dedi.

"ANIZ YAKIMI DOĞAYA ZARAR VERİYOR"

Anız yangınlarının birçok zararının olduğuna değinen Kaya, “Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur. Anız yakılan toprakta bitkilere yarayışlı besin maddeleri azalmakta ve zamanla toprağın verimliliği düşmektedir. Anız yakılması su ve rüzgar erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgar ve su ile taşınarak yok olmaktadır. Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalmaktadır. Amacımız, tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunarak, doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilirliği için gerekli önlemleri almak, hububat tarımında hasadı takiben toprağın yapısına ve çevreye vereceği zarar göz önüne alınarak, anız yakılmasının önlenmesi için alınacak önlemleri ve çiftçileri bilinçlendirerek halkın anız yangınlarına karşı hassasiyet göstermesini sağlamaktır” diye konuştu.

"ANIZI YAKMADAN ORTADAN KALDIRMANIN YOLLARI"

Anızı yakmadan ortadan kaldırmanın yollarını açıklayan Kaya, “Biçerdöverle hasattan sonra tarlada kalan saplar sap parçalama makinesi ile parçalanıp, parçalanmış saplar tırmıklarla toplanmalıdır. Biçerdöverle hububat hasadı, toprak yüzeyine yakın yapılmalıdır, böylece kalan sap miktarı az olacağı için çürümesi ve mikroorganizmalar tarafından parçalanması daha kolay olacaktır. Anızların daha çabuk parçalanıp organik maddeye dönüşmesini sağlamak amacıyla toprağa kalan sapın yüzde 1’i kadar ‘azot dengeleme gübresi’ verilmelidir. Yabancı ot ve haşereleri yok etmek için anızların yakılması yerine ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Anız parçalama makinesi ile anız parçalandıktan sonra ekim makinesi ile ekim yapılırken sapların ekim makinesi ekici ayaklarını tıkamaması için toprağı yararak çalışan balta ayaklı ekim makineleri yerine diskli ayaklar kullanılmalıdır” şeklinde konuştu.

Anız yakanlar ve yaktıranlar hakkında yasal işlemlerin yapılarak cezalandırılacağını belirten Kaya, anız yakımını görenlerin mahalle muhtarlarına, belediye başkanlığına, jandarmaya, polise, İlçe Gıda Hayvancılık Müdürlüğü’ne veya İlçe Ziraat Oda Başkanlığı’na ihbarda bulunmalarını istedi.