Kuraklık ayçiçeklerini de kuruttu

Kuraklık ayçiçeklerini de kuruttu

Çukurova'da ayçiçeği hasadı erken başlarken, kuraklık nedeniyle rekolte yüzde 50'den fazla düştü. Üretici Barış Kurtaran, aşırı sıcakların ayçiçeği gelişimini olumsuz etkilediğini belirtti.

Adana'nın Kozan ilçesinde yaşanan aşırı sıcaklar ve kuraklık, ayçiçeği hasadının 1 ay erken başlamasına neden oldu. Ziraat Mühendisi ve üretici Barış Kurtaran, Mayıs ayında yaşanan aşırı sıcakların ayçiçeğinin olgunlaşma sürecini hızlandırdığını ve bu durumun rekolte üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ifade etti.

Kuraklık ayçiçeklerini de kuruttu

Kurtaran, kuraklık nedeniyle rekoltenin yüzde 50'den fazla düştüğünü belirterek, "Mayıs ayı çok kurak ve sıcak geçti. Ayçiçeği hasadı aşırı sıcaklar nedeniyle 1 ay erken başladı. Ancak dönüme 350-400 kilo rekolte alınırken, kuraklık nedeniyle bu oran çoğu tarlada 200 kilo, bazı tarlalarda 200 kilonun da altına düştü" dedi.

Kuraklık ayçiçeklerini de kuruttu

Rekolte Oranları Dramatik Şekilde Düşüş Gösterdi

Barış Kurtaran, bazı tarlalarda rekoltenin 40-80 kilo arasında olduğunu ve bunun Çukurova ortalamasının 180 kilogramda kalacağını gösterdiğini belirtti. "Çiçek döneminde aşırı sıcak ayçiçeği çok etkiledi. Ani bir alt yapraklarda kuruma oldu ve bu da beraberinde ayçiçeği gelişimini engelledi. Bir olumsuzluk da ayçiçeğin yağ oranında. Bu yıl kuraklık nedeniyle ayçiçeğinin yağ oranı da normalin altına düştü." dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.