Küresel ısınmanın baş nedeni olarak gösterilen karbon salınımını önleyecek proje Düzce'den çıktı

Küresel ısınmanın baş nedeni olarak gösterilen karbon salınımını önleyecek proje Düzce'den çıktı

Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği öğretim görevlisi Dr. Emrah Yılmaz, bor bileşiklerini ve atık maddeleri kullanarak daha düşük maliyetli kompozit panel yaptı.

Karbon salınımının yüksekliğine bağlı olarak değişen iklimler, dünyanın gündeminde yer almaya devam ediyor. Bu kapsamda birçok ülkenin ortak imzaladığı anlaşmalar yapılarak, karbon salınımının düşürülmesi için çalışmalar başlatılıyor.

Karbon salınımına bağlı olarak değişen iklimler Düzceli genç bilim adamını da harekete geçirdi. Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Emrah Yılmaz, karbon ayak izini ve maliyetleri düşüren buluş geliştirdi.

Bor bileşiklerini ve atık maddeleri kullanarak daha düşük maliyetli kompozit panel yapan Yılmaz, Uluslararası Buluşçular Birliği Federasyonu (IFIA) tarafından da altın madalya ile ödüllendirildi.

Poliüretan sıvısına, bor bileşiklerinden tinkal ve borik asit, lastik atığı, tarımsal atık ve aktif karbon farklı karışım oranlarında ikame ederek yapılan kompozit panel, aynı zamanda atık maddeler kullanıldığı için çevreci olma özelliği de taşıyor.

ÇEVRE DOSTU KOMPOZİT PANELLER ÜRETİLEBİLECEK

Öğretim Görevlisi Dr. Emrah Yılmaz, geri dönüşüm ile poliol kullanımı miktarının azalacağını belirterek, şunları söyledi:

- Günümüzde poliüretan dolgulu kompozit paneller ısı yalıtımı, ses yalıtımı, mukavemet özellikleri gibi performanslarından dolayı beyaz eşya sektöründe, binaların çatı ve cephelerinde soğuk hava deposu, panjur-kepenk, buzdolabı üretiminde, uzay ve havacılık sektörlerinde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.

- Bu eko-kompozit panelin soğuk hava deposu ve panjur-kepenk üretiminde, beyaz eşya ve inşaat gibi sektörlerde kullanılabileceği ve gerekli kabul kriterlerini karşılayabileceği görülmüştür.

- Ayrıca düşük karbon ayak izine sahip, ekonomik ve çevre dostu kompozit paneller üretilebilecek ve doğaya salınan tarımsal ve endüstriyel atıkların geri dönüşümü sağlanarak, poliol kullanım miktarı azaltılabilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.