"Kurtuluşa giden yol" açık hava müzesi olacak

"Kurtuluşa giden yol" açık hava müzesi olacak

Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da milli mücadeleyi başlatmak için Bandırma Vapuru'yla Samsun'a gelişinin ardından Amasya'ya giderken kullandığı 98 kilometrelik "Ata Yolu" 97 yıl sonra tekrar ortaya çıkarıldı- Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz:- "

SAMSUN (AA) - Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da milli mücadeleyi başlatmak için Bandırma Vapuru'yla Samsun'a gelişinin ardından Amasya'ya gidişinde kullandığı 98 kilometrelik "Ata Yolu" 97 yıl sonra tekrar ortaya çıkarıldı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Büyük Millet Meclisinin tarihi belgeleri, Anıtkabir Kütüphanesi ve tarihçilerden aldığı bilgiler doğrultusunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, silah arkadaşlarıyla Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere 19 Mayıs 1919'da Bandırma Vapuru ile Samsun'a geldikten sonra Amasya, Sivas ve Erzurum kongrelerini yapmak için Samsun'dan Amasya'ya gittiği 98 kilometrelik "Ata Yolu"nu ortaya çıkardı.

Yolun turizme kazandırılması çalışmaları kapsamında kentteki ulusal ve yerel basın temsilcilerine gezi düzenleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, yolu bulmak için 1,5 yıl önce harekete geçtiklerini ve Osmanlı arşivlerindeki belgelerden ve 1957 yılına ait karayollarını gösteren haritalardan yararlanarak yapılan çalışmalar sonucunda Ata Yolu'nun orijinal güzergahının belirlendiğini söyledi.

Orijinal yolun korunması, güzergahtaki tarihi yapıların restorasyonu, kağnı arabalarının konulmasını içeren proje hazırlandığını belirten Yılmaz, "Aynı proje kapsamında Atatürk'ün kullandığı makam otomobillerinden birisinin birebir aynısı özel bir firmaya yaptırıldı. Aracın fotoğrafları ile hazırlanan levhalar 'Ata Yolu' güzergahına yerleştirildi. Titiz bir çalışma ile Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere Atatürk'ün Anadolu'ya açılmak için ilk yolculuğu yaptığı yol gün yüzüne çıktı." ifadesini kullandı.

Yol üzerinde Atatürk'ün 1 günlük konakladığı evler olduğunu anlatan Yılmaz, Havza ilçesinde bulunan ve Atatürk'ün konakladığı evin orijinal haliyle durduğunu ve belediye olarak orayı satın aldıklarını kaydetti.

Samsun-Suluova arasındaki yol güzergahının nazım imar ve çevre düzeni planlarına işleme çalışmalarını yaptıklarını vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti.

"Ata Yolu yaklaşık 1950 yılına kadar kullanılmış. Sonra yol tamamen kaybolmuş. Yolu yeniden tarihi doku korunarak tarih turizmine kazandıracağız. O dönemlerde bu güzergah tek alternatifti. Bu tarihi yeniden canlandırıyoruz. Bu bölgeyi açık hava müzesi haline getireceğiz. Tarih rotası olarak oluşturup tarih turizmine kazandıracağız. Ata Yolu'nu, Koruma Kuruluna başvurarak tescil ettirmek istiyorum. 50 yıl sonra yok olmasın."

Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'da Mıntıka Palas'ta kaldıktan sonra 25 Mayıs'ta Havza'ya vardığı süre içerisinde yaşadığı sıkıntılı ve zorlu yolculuğun yeniden canlandırılacağını dile getiren Yılmaz, "TBMM ve Anıtkabir Kütüphanesinden alınan bilgi, belge ve fotoğraflarla yolun tarihi değerini anlatacağız. Eski yapılar restore edilecek. Kağnı arabaları konulacak. Atatürk'ün kullandığı bu yol, açık hava müzesi olacak." diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı