Kuru üzümde ilaç kalıntısıyla mücadele

Kuru üzümde ilaç kalıntısıyla mücadele

Türkiye'nin önemli tarımsal ihracat ürünlerinden kuru üzümde, AB'nin kalıntı limitlerini düşürmesi, üreticiyi ilaç kalıntısına karşı yeni yollar aramaya yöneltti- Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Okur: "Kimyasal ilaç kullanmadan zararlılarla mücadele etmeni

MANİSA (AA) - TURGAY DUYAR - Türkiye'nin ihracatında dünya lideri olduğu kuru üzümde AB'nin kalıntı limitlerini düşürmesi, üreticiyi ilaçsız tarıma yöneltti.

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, AB'nin çekirdeksiz kuru üzümde "klor pirifoz-etil" etken maddesinin kalıntı limitini 0,5 pmm'den 0,01 pmm'e düşürmesinin üretimde daha hassas davranılması gereken bir durumu ortaya çıkardığını söyledi.

Kuru üzüm üreticilerinin son yıllarda zirai ilaç kullanımı konusunda daha bilinçli davrandığını, kalıntı oranlarının çok düşük olduğunu dile getiren Aydoğan, kalıntı sorununu tamamen ortadan kaldırmak için de çalışmalar yapıldığına işaret etti.

Üzümdeki kalıntıya sebep olan etken maddenin salkım güvesine karşı kullanılan bir ilacın içinde bulunduğunu belirten Okur, buna karşı kimyasal ilaç kullanılmadan mücadele yöntemi geliştirildiğini ve bunun yaygınlaştırılması gerektiğini savundu.

Bornova Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu tarafından geliştirilen yöntemle salkım güvelerinin çiftleşmesinin önlendiğini ve üzüm bağları salkım güvesi zararından kurtulduğunu ifade eden Okur, şöyle devam etti:

"Yönteme göre dişi salkım güvesinin yaydığı ve çiftleşmeyi sağlayan feromon isimli koku, yapay olarak üretilip üzüm bağlarına asılıyor. Bağ sahasında yoğun bir koku bulutu oluşuyor. Bu koku bulutu içerisinde erkekler, dişileri bulamıyor ve çiftleşme gerçekleşmiyor. Dişiler döllenmemiş yumurtalarını salkımlara bıraksa bile içinden larva çıkmadığı için salkımlar kurtlanmıyor."

Okur, feromon tel ya kapsülün bağlarda 3 yıl süreyle kullanılması durumunda salkım güvesinin tamamen biteceğinin tahmin edildiğini belirterek, yöntemin bir an önce yaygınlaşması gerektiğini vurguladı.

- Sormadan ilaç kullanmayın

Kalıntıya sebep olan etken maddenin içinde bulunduğu ilaçların özellikle bu dönemde üzüm bağlarında salkım güvesine karşı kullanılacağına dikkati çeken Okur, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üreticilerimizi uyarıyoruz. Çiçeklenme dönemine girildiği bugünlerde bağlara atılan ilaçlara çok dikkat edilmesi lazım. Çok tehlikeli bir dönemdeyiz. Bu bölgenin kuru üzüm üretiminde geleceğini etkileyecek derecede öneli bir konu. Atılacak ilaçların mutlaka ziraat mühendisleri eliyle kaydedilmesi gerekiyor. Verilen ilaç listesinin dışına çıkılmaması gerekiyor. Bu bizim el emeği göz nurumuz. Biz bu ürünü, bir yıl boyunca nakış işler gibi işliyoruz. İlaç aşamasında hata yapmamalıyız."

Oda olarak bu süreçte üreticinin bilinçlendirilmesi amacıyla ekipler kurduklarını, mahalleleri gezerek bilgilendirme yaptıklarını anlatan Okur, bir çok üreticinin ilaç kullanım alışkanlıklarını değiştirdiğinin gözlendiğini ifade etti.

- Geçen yıl 458 milyon 997 bin 744 dolar girdi sağlandı

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap ise AB'nin belirlediği yeni kalıntı limitleri sonrası Gıda, Tarım Hayvancılık Bakanlığı, üretici ve ihracatçılar tarafından çeşitli tedbirlerin alındığını kaydetti.

Özkasap, "Gelinen noktada, sektörün sorunsuz şekilde üretim ve pazarlama süreçlerine devam etmesi için gereken acil önlemler alınmıştır. İşletmelerimiz ve üretici ekseninde gerekli ön analiz planlamaları da yapılmaktadır. İlaçlama döneminde de mevcut uyumun sürdürülmesi halinde kalıntı bakımından herhangi sorun yaşanmayacak. Çekirdeksiz kuru üzümümüz hem iç hem dış piyasaya yine güvenilir bir gıda ürünü niteliğinde arz edilmeye devam edecektir." ifadelerini kullandı.

Geçen sezon 2014-2015 üretim sezonunda 255 bin 44 ton çekirdeksiz kuru üzüm ihraç edilerek 460 milyon dolar gelir elde edilmişti. Geçen yıl eylül ayından bu yana ise 125 bin 84 ton çekirdeksiz kuru üzüm ihraç edildi. İhracatın büyük bölümü ise AB ülkelerine yapılıyor.

Kuru üzümde ilaç kalıntısıyla mücadele

AA

Kaynak:Haber Kaynağı