Kuyumculuk ve metal mutfak eşya sektörüne tasarım desteği

Kuyumculuk ve metal mutfak eşya sektörüne tasarım desteği

Türkiye'nin metal mutfak eşya üretiminin yüzde 60'ını tek başına karşılayan, kuyumculukta ise İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer alan Kahramanmaraş'ta kurulacak 3D Tasarım Merkezi, kentin lokomotif sektörlerinin ihtiyacı olan kalifiye elamanı yetiştirip

KAHRAMANMARAŞ (AA) - İSMAİL HAKKI DEMİR - Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) bünyesinde kurulacak 3D Tasarım Merkezi, metal mutfak ve kuyumculuk üretiminde öncü olan kenti dünyayla rekabet edebilir hale getirecek.

KSÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümünce hazırlanan "Tasarım ve 3D Modelleme Merkezi Projesi", Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, Kahramanmaraş Kuyumcular Odası ortaklığında yürütülüyor.

DOĞAKA tarafından 2 milyon 250 bin lira destek verilen proje, metal mutfak eşyaları ve kuyumculuk sektörlerinde Türkiye'nin üretim merkezlerinden biri olan kenti, tasarım ve modelleme çalışmaları desteği sunacak. Yaklaşık 3 milyon liraya mal olması beklenen merkezde başta kuyumculuk ve metal mutfak eşya sektörü olmak üzere birçok alandaki ürün tasarımı bilimsel ve ileri teknoloji imkanlarıyla yapılacak.

Proje, Türkiye metal mutfak eşya üretiminin yüzde 60'ının karşılandığı ve kuyumculuk sektöründe İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer alan kentteki tasarımcı kalifiye elaman ihtiyacı bakımından önemli eksikliği gidermesi bekleniyor.

KSÜ Kahramanmaraş Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Semiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş'ın lokomotif sektörlerinde metal mutfak eşyaları ve kuyumculuk sektörlerinin tasarım ihtiyaçlarının karşılanması için tasarım merkezi kurmaya karar verdiklerini söyledi.

Yaklaşık 1 yıldır devam eden sürecin ardından sözleşmelerin imzalanarak projenin hayata geçirildiğini aktaran Semiz, "Bu çalışmayla öğrencilerimizi daha iyi yetiştirmek hem de kuyumculuk ve metal mutfak eşya sektörüne eleman kazandırmak istiyoruz. Diğer yandan da bölgemizin ve ülkemizin tasarım konusunda gelişmesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz" dedi.

Semiz, tasarım merkezinin bin 350 metrekarelik kapalı alanda hizmet vereceğini belirtti.

- "Sektörün açığını gidermek istiyoruz"

Merkezde 3 boyutlu çalışma ortamı, yeni cihazlar ve laboratuvarların olacağına işaret eden Semiz, "Ülkemizin sanayi üretimine katkı sunmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

Proje yöneticisi ve KSÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu El Sanatları Kuyumculuk Bölümü Öğretim Görevlisi Hakan Özger ise üniversite-sanayi iş birliğinde nitelikle elemanlar yetiştirerek sanayiciye tasarım ve 3D modelleme üzerine destek vermek istediklerini vurguladı.

Kuyumculuk ve metal mutfak sektörlerine el tasarımı ile 3D modelleme hizmeti vereceklerinin altını çizen Özger, şöyle konuştu:

"Burada yetiştireceğimiz nitelikli elemanlar Ar-Ge ve tasarım konularında çalışma yapacaklar. Böylece firmalarımızın yeni tasarımlarla da dünyayla rekabet etme imkanı artacak. Böylece ortaya çıkan ürünler hem ülkemize hem şehrimize yeni katma değerler yaratacak.Tasarım merkezinde kalifiye eleman yetiştirerek sektöre teknolojinin kullanımını sağlayacağız. Kentin lokomotifini sağlayan kuyumculuk ile metal mutfak eşyaları sektöründe önemli ölçüde tasarımcı eksiği var. Biz bu kurduğumuz merkezle sektörün açığını gidermek istiyoruz. Böylece sektörlerin tasarım ihtiyacını karşılayıp ihracata katsı sunmayı amaçlıyoruz."

DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız ise kuyumculuk ve metal mutfak eşya sektörlerinde öncü olan kentin rekabet gücünü artırmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Dünyada piyasa ve tüketici taleplerinin değişkenlik gösterdiğini vurgulayan Yıldız, "Merkezimizde her iki sektör için nitelikli elamanlar yetişecek" diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı