"Kuzey Kore'yi durdurmak için tüm önlemleri alacağız"

"Kuzey Kore'yi durdurmak için tüm önlemleri alacağız"

Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Cho:- "Kuzey Kore’nin nükleer füze ve benzeri projeleri geliştirmesini durdurmak için tüm önlemleri alacağız"- "THAAD füze sistemleri Güney Kore'nin savunulması amaçlı düşünülüyor. Ancak şu an bu sistemi tartışmak için he

ANKARA (AA) - FUAT KABAKÇI - Güney Kore’nin Ankara Büyükelçisi Cho Yunsoo, Güney Kore ve Kuzey Kore'nin ortaklaşa işlettiği Kaesong sanayi bölgesinin Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze fırlatmasına tepki olarak kapatıldığını hatırlatarak, "Kuzey Kore’nin nükleer füze ve benzeri projeleri geliştirmesini durdurmak için tüm önlemleri alacağız" dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Büyükelçi Cho, bölgelerindeki gelişmeleri değerlendirdi.

Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze denemesinin ardından Pyongyang'ın sınır şehri Kaesong'daki ortak sanayi bölgesindeki çalışmaların sonlandırılmasına yönelik Güney Kore makamlarından gelen açıklamalara ilişkin Cho, "Kaesong bölgesinin kısa vadede açılıp açılmayacağını söyleme noktasında şu an için doğru bir zamanda değiliz. Kuzey Kore’nin nükleer füze ve benzeri projeleri geliştirmesini durdurmak için tüm önlemleri alacağız" ifadelerini kullandı.

Cho, Güney Kore'nin inisiyatifi, sermayesi ve teknolojisi ile Kuzey Kore'nin ucuz iş gücünü birleştirdiği ve tekrar birleşme için emsal olarak görülen Kaesong bölgesinin kullanıma kapatılması hakkında ülkesinin Kuzey Kore’ye karşı nükleer füzeleri geliştirmeyi durdurması için baskı uygulamak durumunda olduğunu bildirdi.

Büyükelçi Cho, "Kuzey Kore’nin nükleer bomba test etmesi sadece Güney Kore ve Çin için değil bölge için tehdit oluşturuyor. Kuzey Kore’nin nükleer bomba geliştirmesini durdurmak için önlemler almaya yeni başladık. Kuzey Kore'ye baskı yapmak için bölgeyi kapattık" diye konuştu.

Kuzey Kore'nin 1993 yılında nükleer füze geliştirmeye başladığını ve tüm tepkilere rağmen projelerine devam ettiğini vurgulayan Büyükelçi Cho, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kuzey Kore nükleer füze geliştirmek için şu an başlangıç aşamasında değil ve füze geliştirmeye devam ediyorlar. Bölgenin tekrar açılması için Kuzey Kore'nin nükleer füze projelerini durdurması lazım. Bu çok ciddi bir durum. Son fırlatılan füzeler çok daha gelişmiş versiyon. Eğer şu aşamada Kuzey Kore’yi durduramazsak, durum daha ciddi bir sorun haline dönüşecek. Bu füzelerin diğer ülkelere veya insanlara karşı kullanılmayacağını garanti edemeyiz. Önceliğimiz onları durdurmak ve Kuzey Kore üzerinde baskı oluşturmak."

- "THAAD füze sistemleri Güney Kore'nin savunulması amaçlı düşünülüyor"

Bölgede gerilime sebep olan Kuzey Kore'nin balistik füze denediğini duyurmasının ardından Güney Kore'deki ABD üretimi, Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) füzelerinin ülkede mevzilenmesi tartışmalarıyla ilgili olarak da Cho, "THAAD füze sistemleri Güney Kore'nin savunulması amaçlı düşünülüyor. Ancak şu an bu sistemi tartışmak için henüz başlangıç aşamasındayız. Şimdiye kadar karar verilmiş hiçbir şey yok. THAAD füze sistemleri için beklemeliyiz" şeklinde konuştu.

Cho, Çin ve Rusya'nın tepkisini çeken THAAD füze sistemlerinin askeri alanda sadece bir öneri olduğunu ve hala tartışma aşamasında bulunduğuna işaret ederek, "Biz, Çin veya diğer bazı ülkeleri hedef almak istemiyoruz. Biz Çin'in endişesini tamamen anlıyoruz. Füze sistemleri konusu basit bir şekilde Çin'e veya üçüncü taraflara karşı yapılan bir eylem değil, sadece Güney Kore'nin savunması için. Kuzey Kore sadece bizi değil, uluslararası toplumu da tehdit ediyor" dedi.

- "En önemli şey bu yaptırımların uygulanmasıdır"

Cho, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK), Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerine devam etmesi nedeniyle bu ülkeye yeni yaptırımlar uygulanmasını öngören karar tasarısını kabul ettiğini anımsatarak, bu yaptırımların "çok güçlü ve katı" olduğunu söyledi.

Büyükelçi Cho, "Şu an için bu yaptırımların uygulanması çok daha önemli. Bekleyip görmeliyiz. En önemli şey bu yaptırımların uygulanmasıdır" ifadesini kullandı.

Kuzey Kore'ye karşı yaptırımlar konusunda üç temel faktöre dikkati çeken Cho, "Birincisi BM'nin bu yaptırımları kabul etmesidir, ikincisi Çin ve Rusya gibi bazı büyük ülkelerin de Kuzey Kore’ye karşı tek taraflı yaptırım kararı almalarıdır. Üçüncüsü uluslararası toplumun da benzer eylemler sergilemesidir" görüşüne yer verdi.

- "Asya ülkeleri için 60'ıncı yıl dönümünün özel bir anlamı var"

Büyükelçi Cho, Kore savaşından sonra Güney Kore-Türkiye ilişkilerinin yoğunlaştığını ve kültürel anlamda ilişkilerin artarak devam ettiğini kaydetti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin her şeye rağmen tatmin edici düzeye gelmediğine ve daha gidilmesi gereken çok yol olduğuna vurgu yapan Cho, şöyle devam etti:

"Gelecek yıl Türkiye ile ilişkilerimizin 60'ıncı yıl dönümünü kutlayacağız. Asya ülkeleri için 60'ıncı yıl dönümünün özel bir anlamı var. Eski çağlarda insanların ömrü 60 yıla ulaşmıyordu. Birisi 60 yaşına geldiğinde yeniden doğmuş sayılıyordu. Çin, Kore ve Japonya'da bu hala böyledir. Bu yüzden Güney Kore-Türkiye ilişkilerinin 60'ıncı yıl dönümünü kutlamak için özel kültürel aktiviteler de dahil olmak üzere pek çok projeyi hayata geçireceğiz."

- "Sizin kültürünüzü bilmek, dinlemek isteriz"

Türkiye'nin kültürünün Güney Kore'de yeteri kadar bilinmediğini de aktaran Cho, "Sizin kültürünüzü sevmemize rağmen yeteri kadar bilmiyoruz. Sizin kültürünüzü bilmek, dinlemek isteriz. Bu konuda uzmanlarınızdan tavsiye bekliyoruz" dedi.

Cho, kültürel ilişkilerin gelişmesi için sadece üst düzey yetkililerin değil halkın da yüz yüze iletişim fırsatı bulması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bu çalışma için örneğin 24 Nisan'da Antalya'da düzenlecek EXPO için Güney Kore'den pek çok kişi getireceğiz. Güney Kore'den kültürel tanıtım amacıyla müzikal gruplar davet ettik. Müzikal grupların sadece büyük şehirlerde değil Türkiye'nin pek çok yerinde etkinlikler düzenlemelerini düşünüyoruz."


"Kuzey Kore'yi durdurmak için tüm önlemleri alacağız"

AA

Kaynak:Haber Kaynağı