Limonun Başkentinde Sezon Açıldı: En Pahalısı 15 TL

Limonun Başkentinde Sezon Açıldı: En Pahalısı 15 TL

Mersin'in Erdemli ilçesinde, yıllık 1 milyon tonun üzerinde limon üretimi yapılan bölgede hasat dönemi başladı. Mayer limon 8 TL, enterdonat cinsi ise 13-15 TL arasında alıcı buluyor.

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önde gelen şehirlerinden Mersin’de limon hasadı başladı. Özellikle Erdemli ilçesi, 100 bin dekarlık alanıyla Türkiye’nin "limon başkenti" olarak biliniyor. İşçiler sabahın erken saatlerinde bahçelere girerek hem iç piyasa hem de ihracat için limonları toplamaya başladı. Toplanan limonlar kasalarla ayrıştırma alanlarına sevk ediliyor.

Erdemli Belediye Başkanı Mustafa Kara, limon hasadının ilk gününe katılarak işçilere hem destek oldu hem de baklava ikram etti. Limon kesimi yaparak sembolik olarak hasada katılan Başkan Kara, sezonun bereketli geçmesini diledi.

Limonun Başkentinde Sezon Açıldı: En Pahalısı 15 TL

Fiyatlar 8 TL’den Başlıyor

Bahçelerde toplanan mayer cinsi limon 8 TL’den, enterdonat cinsi ise 13 ila 15 TL arasında değişen fiyatlarla alıcı buluyor. Yaklaşık iki ay sürecek olan erkenci cins limon hasadının ardından, bölgenin tescilli limon türleri olan "lamas" ve "küt dikenli" limonların hasadına geçilecek. Erdemli'de limon sezonu her yıl Eylül ayında başlayıp Nisan ayına kadar devam ediyor.

Bölgedeki kadın işçiler, toplama, ayrıştırma ve paketleme işlerinde yoğun olarak çalışarak ailelerinin geçimini limon üretiminden sağlıyor.

Limonun Başkentinde Sezon Açıldı: En Pahalısı 15 TL

"Mersin, Türkiye’nin Limon Üretiminde Lider"

Erdemli Belediye Başkanı Mustafa Kara, Mersin’in Türkiye’nin limon üretiminde ilk sırada yer aldığını belirtti. Kara, "Erdemli’den hem iç piyasaya hem de dünyanın dört bir yanına limon ihracatı yapıyoruz. Bu, hem ülkemiz hem de bölgemiz için büyük bir ekonomik katkı sağlıyor" dedi.

Lamas limonunun, Erdemli’nin sembolü olduğunu vurgulayan Başkan Kara, "Coğrafi işaretli lamas limonun yüzde 65’i Erdemli’de üretiliyor. Erdemli’mizde enterdonat, mayer ve küt dikenli gibi birçok limon çeşidi yetiştirilmektedir" şeklinde konuştu.

Limonun Başkentinde Sezon Açıldı: En Pahalısı 15 TL

İşçiler Geçimini Limonla Sağlıyor

Limon toplama işinde çalışan Necla Özkan, limon hasadı sayesinde ailesinin geçimini sağladığını belirtti. Sabah erken saatlerde mesaiye başladıklarını ve gün boyunca limon toplama işini yaptıklarını söyledi. İşçilerden Nazım Selçuk da limon sayesinde çocuklarını büyüttüklerini ve evlendirdiklerini ifade ederek, "Limon işinde çalışarak ailemizin tüm masraflarını karşıladık" dedi.

Limon kesimiyle ilgili bilgi veren Selçuk, "Kesim sırasında limonun sapının olmamasına dikkat ederiz, böylece limon daha uzun süre dayanır ve çürüme olmaz. İyi kesim yapıldığında limon sağlam kalır ve ihracatta da kaliteli ürünler sunarız" diyerek hasat sürecinin önemine değindi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.