Liseli Öğrencilerden Doğal Afetler İçin İnovatif Çözüm: SARPKAN

Liseli Öğrencilerden Doğal Afetler İçin İnovatif Çözüm: SARPKAN

Karaman'da lise öğrencileri, doğal afetlerde iletişim sorunlarını çözmek amacıyla geliştirdikleri SARPKAN projesiyle büyük ilgi gördü.

TÜBİTAK tarafından düzenlenen 2204 Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Konya Bölge Finali ve Sergisi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Yarışmada, Karaman'dan katılan lise öğrencilerinin geliştirdiği SARPKAN: Afet Bölgeleri İçin Mobil Baz İstasyonlu Dikey İniş-Kalkışlı İnsansız Hava Aracı projesi büyük ilgi gördü.

Öğrenciler, 6 Şubat depremlerinde Hatay’daki iletişim aksaklıklarından esinlenerek bu projeyi geliştirdiklerini belirtti. SARPKAN’ın, afet bölgelerinde haberleşmeyi kesintisiz sürdürmeyi hedeflediğini ifade eden öğrenciler, projenin aynı zamanda kurtarma ekiplerine anlık görüntü aktarımı sağlayarak hasar tespitinde de önemli bir rol oynayacağını dile getirdi.

Hem İletişim Sağlıyor Hem Kurtarma Ekiplerine Destek Veriyor

Proje ekibinde yer alan 11. sınıf öğrencisi Ece Naz Özgür, SARPKAN’ın nasıl geliştirildiğini anlatarak şunları söyledi:

"Ekip arkadaşlarımın kuzeni, 6 Şubat depremlerinde Hatay’a giderek iletişimde yaşanan sorunları bizzat gördü ve bize aktardı. Biz de afet bölgelerinde baz istasyonu yıkıntılarına karşı bir çözüm üretmek için çalışmalara başladık. Projemiz, içindeki router (yönlendirici) sistemi sayesinde haberleşme ağlarını destekleyerek iletişimi kesintisiz hale getiriyor. Ayrıca, üzerindeki kamera sistemiyle anlık görüntü aktararak kurtarma ekiplerine büyük kolaylık sağlıyor."

SARPKAN, VTOL (dikey iniş-kalkış) yapısı sayesinde engebeli arazilere iniş-kalkış yapabiliyor. Yapılan analiz ve model iyileştirmeleri sonucunda, SARPKAN bir araziye indiğinde 9 saat 16 dakika, havada ise 3 saat 38 dakika görev yapabiliyor. Ayrıca, aracın ön kısmındaki bölmesiyle tıbbi malzeme ve erzak taşıma kapasitesi bulunuyor. Ayaklarına takılabilen özel çengeller sayesinde ise faydalı yükleri afet bölgesine ulaştırabiliyor.

Dikey Kalkış Yeteneğiyle Avantaj Sağlıyor

Projede yer alan 17 yaşındaki Alpsungur Türkoğlu, SARPKAN’ın tasarımının fark yarattığını belirterek şu bilgileri paylaştı:

"Geleneksel uçaklar sadece yatay motorlara sahip olduğu için kalkış sırasında pist gerektiriyor. Ancak bizim projemizde dikey motorlar kullanılıyor. Bu sayede, SARPKAN yerden dikey olarak kalkış yapabiliyor, böylece engebeli arazilerde ve yıkıntıların arasında bile rahatlıkla hareket edebiliyor."

Öğrencilerin geliştirdiği bu yenilikçi proje, doğal afetlerde kesintisiz iletişimi sağlamak, arama-kurtarma ekiplerine destek vermek ve insani yardımların ulaştırılmasını hızlandırmak amacıyla büyük bir potansiyel taşıyor. SARPKAN’ın gelecekte daha da geliştirilerek afet yönetimi süreçlerinde etkin bir şekilde kullanılması hedefleniyor.

Liseli Öğrencilerden Doğal Afetler İçin İnovatif Çözüm: SARPKAN

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.