Listeria tehlikesi büyüyor: Çiğ sosis, salam ve füme ürünler ciddi risk taşıyor!

Listeria tehlikesi büyüyor: Çiğ sosis, salam ve füme ürünler ciddi risk taşıyor!

Buzdolabında üreyebilen Listeria bakterisi, özellikle çiğ sosis, salam, füme balık ve tavukta büyük tehlike saçıyor. Uzmanlar, bu ürünlerin mutlaka iyi pişirilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Listeria monocytogenes bakterisinin, buzdolabı koşullarında dahi çoğalabilen en tehlikeli mikroplardan biri olduğunu belirten İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Hancı, vatandaşları özellikle çiğ tüketilen ürünler konusunda uyardı.

Prof. Dr. Hancı, "Tavuk, et ve süt gibi gıdaları iyi pişirirsek, sütümüzü de 70 derecenin üzerinde ısıtırsak bakteriler genellikle ölür. Ancak çiğ sosis, salam, füme balık ve tavuk gibi gıdalar yüksek risk taşır" dedi.

"Listeria, buzdolabında bile çoğalıyor"

Prof. Dr. Hancı, Listeria ve yersinya bakterilerinin buzdolabında bile üreyebildiğine dikkat çekerek, "Normalde bakteriler düşük sıcaklıkta çoğalamaz ama Listeria bu kuralın dışındadır. Bu özellik, onu daha tehlikeli kılıyor" şeklinde konuştu.

Listeria monocytogenes, toprak, su ve bitki artıklarında doğal olarak bulunabiliyor. Bu bakteriler hayvanlara bulaşıyor, ancak onları hasta etmiyor. Kesim sonrası yeterince pişirilmeyen et ürünleriyle insanlara geçebiliyor.

"Menenjit ve beyin iltihabına yol açabilir"

Sağlıklı bireylerde hafif belirtilerle atlatılabilen Listeria enfeksiyonu, hamileler, yaşlılar, bağışıklık sistemi zayıf bireyler ve yenidoğanlar için büyük tehlike oluşturuyor. Prof. Dr. Hancı, "Enfeksiyon kana yayılıp menenjit ve ensefalit gibi ciddi tablolara yol açabilir" uyarısında bulundu.

"Çiğ ürünler mutlaka pişirilmeli, buzdolabı hijyenine dikkat"

Sosis, salam, füme balık ve tavuk gibi çiğ tüketilebilecek gıdaların mutlaka pişirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Hancı, meyve ve sebzelerin de çok iyi yıkanmasının şart olduğunu söyledi. Ayrıca, et sularının buzdolabında dökülmesi durumunda yüzeylerin mutlaka temizlenmesi gerektiğini belirtti.

Beyaz sirke ve su karışımıyla yapılan temizlik, bakterilerin yayılmasını önleyebiliyor. Prof. Dr. Hancı, "Tavuk kestikten sonra eller, bıçaklar ve kesme tahtası iyice yıkanmalı, başka yüzeylerle temas ettirilmemeli" dedi.

"Hamilelerde ölü doğuma kadar gidebiliyor"

Listeria bakterisinin hamilelerde çok ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Hancı, "Ölü doğum, düşük gibi durumlar görülebilir. Bebek canlı doğsa bile listeria enfeksiyonuyla doğabilir" diyerek riskin boyutuna dikkat çekti.

Tüketici temkinli, üretimde değil tüketimde düşüş var

Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Kurucu Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, Listeria ve Salmonella nedeniyle tüketicilerin tavuk ve yumurta alımında çekingen davrandığını belirtti.

"Ocak 2025’te 233 bin 223 ton olan tavuk eti üretimi, Şubat 2025’te 218 bin 260 tona düştü. Aynı şekilde yumurta üretimi de 1 milyar 652 milyondan, 1 milyar 550 milyona geriledi" diyen Artık, bu düşüşün tamamen psikolojik temelli olduğunu, üretimde ciddi bir azalma olmadığını ifade etti.

Listeria tehlikesi büyüyor: Çiğ sosis, salam ve füme ürünler ciddi risk taşıyor!

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.