"Lübnan doğalgazı için en uygun rota Türkiye"
Boğaziçi Üniversitesi Enerji Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Kumbaroğlu:- "Yakın zamanda çıkarılacak ve ihraç edilecek Lübnan doğalgazı için en uygun rota Türkiye'dır"- "Bugün yaptığım sunumda, Türkiye'nin en ekonomik rota o
BEYRUT (AA) - MUHAMMED ALİ AKMAN - Boğaziçi Üniversitesi Enerji Politikaları Uygulama, Araştırma Merkezi Direktörü ve Boğaziçi Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Lübnan'da petrol ve doğalgaz konusunda farkındalık ve uyanışın başladığını, çıkarılacak doğalgaz için en uygun rotanın Türkiye olduğunu söyledi.
Lübnan'da düzenlenen uluslararası "Petrol ve Gaz: Yol Haritası Forumu"na konuşmacı olarak katılan Kumbaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Lübnan'ın içinde yer aldığı Levant Havzası'nda müthiş bir doğalgaz rezervi bulunuyor. Şimdiye kadar bu konuyla alakalı gerekli lisanslama çalışmaları yapılmamıştı. Dolayısıyla şirketler gelmemiş ve çalışmalar başlamamıştı. Geçtiğimiz ay Lübnan Hükümeti bir karar alarak, bu alanda çalışma yapacak şirketler için lisanslama sürecini başlattı. Yakın zamanda çıkarılacak ve ihraç edilecek Lübnan doğalgazı için en uygun rota Türkiye'dır." ifadelerini kullandı.
- "Lübnan'ın geleceği için doğalgaz çok önem taşıyor"
İsrail'in çıkardığı doğalgaz Levant Havzası'nda çok ciddi oranlarda rezervin bulunduğunu belirten Kumbaroğlu, kendi enerji kaynağı olmayan ve petrol ithal eden Lübnan'ın geleceği için bu doğalgaz yatağının çok önemli olduğunu vurguladı.
Yeni başlatılan süreçte, Lübnan'a ait deniz sahasının parsellere bölünerek farklı şirketlerin doğalgaz arama yapmasına imkan sağlanacağını söyleyen Kumbaroğlu, "Doğalgaz çıkarıldığı zaman, Lübnan'ın ihtiyaçlarına karşılık vermesinin yanında, en büyük pazarlardan birisi olan Avrupa'ya sevkiyatı söz konusu. Şu anda tartışılan konulardan bir tanesi de, Avrupa'ya sevkiyat için en uygun rotanın hangisi olduğu. Bugün yaptığım sunumda, Türkiye'nin en ekonomik rota olduğunu ve politik bir risk taşımadığını anlattım. Sunumumdaki en temel misyonum, Lübnanlılara bunu anlatmak ve ispatlamaktı." diye konuştu.
İsrail Enerji, Altyapı ve Su Kaynakları Bakanı ile Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanının, 2016 ekimde 23. Dünya Enerji Kongresi kapsamında İstanbul'da bir araya gelerek doğalgaz sevkiyatı konusunda ortak bir çalışma başlatmalarının, Lübnan için de güzel bir örnek oluşturduğuna dikkati çeken Kumbaroğlu, Lübnan'dan sevkiyatı yapılacak doğalgaz için Türkiye'nin dışındaki tüm seçeneklerin ekonomik olarak geçerliliğinin olmadığını belirtti.
- "Türkiye, Lübnan'da henüz yeni başlayan doğalgaz sürecini yakından takip etmeli"
Fransa'nın, Lübnan'daki doğalgaz sürecine çok ciddi bir şekilde katıldığını ifade eden Kumbaroğlu, "Bunun başlıca nedeni, Osmanlı sonrası Lübnan'ın Fransa mandası altına girmiş olması. Geçtiğimiz ay Fransa'nın aşırı sağcı Cumhurbaşkanı adayı ve Ulusal Cephe Partisinin lideri Marine Le Pen, 21 Şubat'ta Lübnan'ı ziyaret etti. Bu ziyaret doğalgaz konusunda geçtiğimiz ay başlayan lisanslama ile yakından ilişkili. Doğalgaz sürecini yakından ilgilendiren bu konferansa, benimle birlikte Türkiye'den özellikle enerji alnında çalışan şirketler başta olmak üzere daha aktif bir şekilde katılması gerekirdi. Türkiye olarak bizim de bu süreci yakından takip edip, müdahil ve yatırımcı olmamız gerekiyor." dedi.
- "Enerji projeleri doğrudan ekonomiyi etkiliyor"
Kumbaroğlu, doğalgaz alanındaki çalışmaların Türkiye ile Lübnan arasındaki işbirliğini geliştirecek imkanları doğuracağına inandığını belirterek şunları söyledi:
"Doğalgaz, Türkiye - Rusya ve Türkiye - İsrail ilişkilerinde önemli rol oynadı ve gelişmeleri olumu yönde etkiledi. Bu bölgede doğalgaz, barışa ve işbirliğine yönlendiren bir araç konumundadır. Petrolü varillere koyup götürebiliyoruz. Ancak doğalgaz öyle değil. Ya sıvılaştırma terminali kurulması ya da boru hatları inşa edilmesi gerekiyor. Boru hattı da işbirliği ve ülkeler arası koordinasyonu gerektiriyor. Bu işbirliğinde ekonomi de çok önemli. Özellikle petrol ve doğalgaz fiyatlarının geldiği şimdiki duruma bakacak olursak, yakın gelecekte bir daha fiyatların 100 dolar gibi yüksek seviyelere çıkamayacağını söyleyebiliriz. Enerji projeleri doğrudan ekonomiyi etkiliyor. Doğalgaz sevkiyatı yapacak birçok ülke için en uygun rota olan Türkiye'nin önemi daha da artıyor."
AA
Kaynak: