Makedonya'daki siyasi kriz
LONDRA (AA) - İngiltere Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan, Makedonya'daki erken genel seçimin ardından yaşanan...
LONDRA (AA) - İngiltere Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan, Makedonya'daki erken genel seçimin ardından yaşanan siyasi krizle ilgili yaptığı çağrıda, "(Makedonya) Cumhurbaşkanı İvanov, kararını yeniden gözden geçirmelidir." değerlendirmesinde bulundu.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan Makedonya'daki siyasi gelişmelere ilişkin açıklama yapıldı.
İngiltere Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan'ın 22-24 Şubat tarihlerinde Üsküp'ü ziyaret ederek, Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov da dahil olmak üzere birçok siyasi liderle bir araya geldiğinin hatırlatıldığı açıklamada, "Ziyaretinde Bakan Duncan, İngiltere'nin Makedonya'ya yönelik tam bağlılığını ve Makedonya'nın AB ve NATO üyelikleri yolunda desteklendiğini yineledi." ifadelerine yer verildi.
Bölgede 11 Aralık'ta yapılan erken genel seçimin ardından hükümetin hala kurulamamasından dolayı ülkedeki siyasi krizin derinleştiğinin belirtildiği açıklamada, "Bakan Duncan ziyaretinde, bölgedeki siyasi liderleri, hükümet kurarak ileriye gitmeye ve siyasi krize son vermeye teşvik etti. Bakan ayrıca, ihtiyaç duyulan reform süreciyle birlikte ilerleme kaydedilmesi gerekliliğinin de altını çizdi." ifadeleri kullanıldı.
İngiliz Bakanın bölgeden ayrılmasını takiben, seçilmiş milletvekilerinin net çoğunluğunun, bir hükümet kurabilme becerilerini ve isteklerini gösterdiğini ancak Cumhurbaşkanı İvanov'un buna engel olduğunun kaydedildiği açıklamada, Bakan Alan Duncan'ın, "Makedonya genelindeki farklı toplulukları temsil eden 67 yeni seçilmiş milletvekili hükümeti kurmayı istedi. 120'de 67, net bir çoğunluk. Cumhurbaşkanı İvanov, kararını yeniden gözden geçirmelidir" çağrısına yer verildi.
Seçimin ardından hükümet kurulması için yasal sürenin dolmasıyla, ülkedeki siyasi parti liderleriyle ayrı ayrı görüşen İvanov, yeni hükümeti kurma görevini, 120 sandalyeli mecliste çoğunluğu sağlayan parti liderine vereceğini açıklamıştı.
Seçimde en fazla oy alan ikinci parti olan Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) Başkanı Zoran Zaev, mecliste temsil hakkı kazanan siyasi parti liderleriyle görüştükten sonra geçen pazartesi günü 67 milletvekilinin imzasını İvanov'a sunmuştu.
Zaev'in Arnavut siyasi partilerin oluşturduğu platform ile uzlaşmasına tepki gösteren bir grup, başkent Üsküp'te protesto düzenlerken, İvanov da hükümeti kurma görevini "yabancı ülke platformları" ile müzakere edenlere, üniter devlet yapısını, egemenliği ve bağımsızlığı tehdit edenlere vermeyeceğini açıklamıştı.
AA
Kaynak: