Mali'deki saldırı

Mali'deki saldırı

BM İstikrar Misyonu, ülkenin orta kesiminde askeri üsse düzenlenen saldırıyı kınadı

TUNUS (AA) - Mali'de görev yapan BM İstikrar Misyonu (MINUSMA) Başkanı Muhammed Salih Annadif, Peul etnik grubuna bağlı silahlı kişilerin önceki gün askeri üsse yaptıkları saldırıyı kınadı.

Annadif yazılı açıklamasında, istikrar misyonunun, saldırının düzenlendiği Nampala bölgesinde görevli olmadığını ancak olayın ardından Malili yetkililerle koordinasyon kurularak bölgeye hava araçları ve sağlık malzemesi gönderildiğini belirtti.

Mali'de tüm tarafların birleşmesi gerektiğini kaydeden Annadif açıklamasında, "Malililer, mevcut durumdan istifade edip barış sürecini sekteye uğratmaya, ülkenin toprak bütünlüğünü, güvenliğini, istikrarını ve halkın birliğini engellemeye çalışan teröristlere fırsat vermemelidir." ifadesini kullandı.

Mali Savunma Bakanı Tieman Hubert Coulibaly de olaydan sonra devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, Peul etnik grubuna bağlı silahlı kişilerin önceki gün, Moritanya sınırına yakın Nampala bölgesindeki askeri üsse saldırdığını, saldırıda 17 kişinin yaşamını yitirdiğini, 35 kişinin de yaralandığını kaydetmişti.

- Eylemi iki farklı grup üstlenmişti

Peul Kimliğinin Muhafazası ve Mali'de Yargının Yenilenmesi İttifakı (ANSIPRJ) Başkanı Bakaye Cisse, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, saldırıyı üstlendiklerini belirtmişti. Cisse, Mali ordusunun kendilerine yönelik saldırı hazırlığında olduğu için karşı atağa geçtiklerini ifade etmişti.

Gözlemciler, ANSIPRJ'nin böylesi bir saldırıyı düzenleme kapasitesine sahip olmadığını savunurken, İslami Mağrip El Kaidesi (AQMI) bağlantılı Ensaruddin örgütü, saldırıyı kendilerinin yaptığını iddia etmişti.

ANSIPRJ, 2012'de patlak veren güvenlik krizinde, ordu ve Bambara etnik grubunun saldırılarına hedef olan Peul etnik grubunun haklarını korumak amacıyla haziranda oluşturulmuştu.

- Ensaruddin daha çok kuzeyde saldırılar düzenliyor

Mali'deki radikal gruplardan Ensaruddin, Iyad Ag Gali tarafından Ocak 2012'de kuruldu. Fransız ve BM güçlerini hedef alan grup, daha çok kuzeyde saldırılar düzenliyor. İslami Mağrib El Kaidesi'nin en önemli destekçisi olarak bilinen ve askeri darbenin yapıldığı 2012'den bu yana eylemler düzenleyen Ensaruddin, çoğunlukla Tuareg kabilesi mensuplarından oluşuyor.

Eski Devlet Başkanı Amadu Tumani Ture, 22 Mart 2012'de devlet başkanı seçimine bir ay kala darbeyle yönetimden uzaklaştırılmıştı. Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA) ayrılıkçılarının, kuzeydeki Kidal, Timbuktu ve Gao şehirlerini ele geçirmesi ve ardından Bamako'daki geçici hükümetin yardım talep etmesi üzerine Fransa, bölgeye askeri müdahalede bulunmuştu.

Batı Afrika ülkelerinden Mali'de şiddet olaylarının sona ermesi amacıyla hükümet ile ülkenin kuzeyinde özerklik isteyen silahlı gruplar arasında Cezayir'de, geçen yıl imzalanan barış anlaşmasına rağmen ülkedeki etnik çatışmalar devam ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı