Maliye Bakanı Ağbal, soruları yanıtladı: (2)
"Herhangi bir şekilde Emlak Bankası AŞ'nin şu anda özelleştirme portföyüne alınması ile ilgili bir çalışmamız yok. Amacımız gerekli yasal düzenlemeleri yaptıktan sonra, gerekli idari kararlar ve çalışmalar da tamamlandıktan sonra bankanın faaliyete geçmes
ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Herhangi bir şekilde Emlak Bankası AŞ'nin şu anda özelleştirme portföyüne alınması ile ilgili bir çalışmamız yok. Amacımız gerekli yasal düzenlemeleri yaptıktan sonra, gerekli idari kararlar ve çalışmalar da tamamlandıktan sonra bankanın faaliyete geçmesini sağlamaktır." dedi.
Ağbal, Türkiye Petrolleri (TP) Petrol Dağıtım AŞ'nin hisselerinin devri için Grand Ankara Hotel'de düzenlenen törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı domates ithalatı yasağına ilişkin bir soru üzerine Ağbal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ziyaretinin son
derece stratejik ve başarılı geçtiğini belirterek, iki ülkenin bölgedeki jeopolitik meselelerine ilişkin karşılıklı görüşmelerinde önemli konularda tam bir anlaşma ve uyum sağlandığını söyledi.
Bunun Türkiye açısından başarılı bir ziyaret olduğunu anlatan Ağbal, "Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız gerekli açıklamaları yaptılar, ilave açıklamaları da kendi takdirlerinde zaten yapacaklardır. Bu meselenin merkezine domatesi getirip koymak çok doğru bir yaklaşım değil." dedi.
Ağbal, Emlak Bankası ile ilgili bir soru üzerine de geçen sene Meclisten bir yasal düzenleme geçirdiklerini, tasfiye halindeki Emlak Bankasının bilançosundaki birtakım yükümlülükleri ile varlıklarının mahsubuna ilişkin bir düzenleme yaptıklarını söyledi.
Tasfiye halindeki Emlak Bankası AŞ ile Hazine arasındaki birtakım alacak ve borçların mahsubuna imkan sağladıklarını belirten Ağbal, şirket yönetim kurulunun bu düzenlemeden sonra Hazine ile ilgili gerekli mahsuplaşma işlemlerini yaptığını ifade etti.
Emlak Bankası AŞ yönetiminin banka bilançosunun daha sağlıklı hale getirilmesi ve faaliyete geçebilmesini sağlayacak birtakım çalışmaların tamamladığını da anlatan Ağbal, şöyle devam etti:
"Şu anda yapmak istediğimiz ise ilgili yasalarda tasfiye halinde bir banka olarak öngörülen bankayı bu tasfiye halinden çıkarmak, bankanın tasfiyesini öngören hükümleri ortadan kaldırmak suretiyle Emlak Bankası'nın bankacılık faaliyetlerine başlamasının önünü açmaktır. Bu yasal düzenlemenin yapılmış olması tek başına Emlak Bankası'nın tekrar faaliyete geçmesi için gerekli ama yeterli değil. Bu konuda banka yönetimi, BDDK'nın faaliyete geçme konusunda aradığı şartları, koşulları ve gereklilikleri de çalışacak. Faaliyete geçme noktasında çalışmalarını tamamlayıp BDDK'dan faaliyet iznini aldıktan sonra da Emlak Bankası AŞ faaliyetlerine devam edecek. Bu bankamızın tekrar faaliyete geçecek olması ülkemizdeki bankacılık sistemine yeni bir nefes, enerji kazandıracak. Emlak Bankası ülkemizin bankacılık tarihinde isim sahibi önemli bankalarımızdan biridir. Yıllar sonra Emlak Bankası AŞ'nin tekrar faaliyete geçecek olması aynı zamanda hükümet olarak da bu bankaya verdiğimiz önem ve değerin göstergesidir. Güçlü bir bilançoya sahip olacak, hızlı bir şekilde şubelerinde faaliyetlerini başlatacak diye ümit ediyoruz. Türkiye'deki bankacılık sisteminin daha da büyümesine, gelişmesine, özellikle belirli odaklanılan sektörlerde reel ekonomiye katkı verecek itici bir banka olma özelliğini taşıyacak diye düşünüyoruz."
-"Emlak Bankasının özelleştirme kapsamına alınması yönünde çalışma yok"
Ağbal, bankanın özelleştirme kapsamına alınıp alınmayacağının sorulması üzerine, "Herhangi bir şekilde Emlak Bankası AŞ'nin şu anda özelleştirme portföyüne alınması ile ilgili bir çalışmamız yok. Şu andaki amacımız gerekli yasal düzenlemeleri yaptıktan sonra, gerekli idari kararlar ve çalışmalar da tamamlandıktan sonra bankanın faaliyete geçmesini sağlamaktır." dedi.
Enflasyondaki yükselişi önlemeye yönelik yeni tedbirlerin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Ağbal, enflasyonla mücadelenin ekonomi politikasının en önemli öncelikleri arasında yer aldığını söyledi.
Ağbal, hükümet olarak ekonomi yönetimi olarak tam bir koordinasyon içerisinde enflasyonun tekrar düşük tek hanelere gelmesi noktasında yoğun gayret ve çalışmalarının bulunduğunu kaydetti.
- "Gıda Komitesinde ilave tedbirler görüşülecek"
Enflasyon üzerinde önemli bir baskı unsuru oluşturan gıda fiyatlarıyla ilgili Gıda Komitesi kurduklarını hatırlatan Ağbal, bu komitede son dönemlerde arka arkaya alınan kararlara bağlı olarak, özellikle ani fiyat dalgalanmalarını engelleyecek birtakım kararları da uygulamaya koyduklarını söyledi. Ağbal, "Referandum neticelendi, önümüzdeki günlerde hızlı bir şekilde tekrar Gıda Komitesi olarak bir araya gelip, 2017'de gıda enflasyonunu aşağı çekecek ilave tedbirler nedir, o konuları görüşeceğiz." dedi.
Gıda sektörüne ilişkin olarak alınması gereken yapısal kararlar olduğunu vurgulayan Ağbal, "Piyasadaki aksak rekabetin ortadan kaldırılması, tarladan sofraya bu zincir içerisindeki üretim ve dağıtım maliyetlerinin aşağı çekilmesi ve bu zincir içindeki üretim ve ürün kayıplarının ortadan kaldırılmasıyla ilgili hükümet olarak bizim de yapmamız gereken işler var. Bu konuyla ilgili Bakanlıklarımızın yapmış olduğu çalışmalar vardı. Bu konularda hızlı şeklide komitede karar alıp bunu Bakanlar Kurulunda da görüştükten sonra uygulamaya koyacağız." ifadelerini kullandı.
Enflasyonun yıl sonunda tek haneye çekilmesiyle ilgili sıkı para politikası uygulamaya dayalı genel çerçeve yürütüldüğünü anlatan Ağbal, bu kapsamda para politikasının enflasyonu aşağı çekmeyle ilgili gerekli çerçeveyi kararlı şekilde sürdüreceğini, kendilerinin de hükümet olarak Merkez Bankasının alacağı kararları desteklediklerini belirtti.
Ağbal enflasyonu çok önemsediklerini, bunun mutlaka tek haneli noktalara gelmesi gerektiğini söyledi.
Enflasyon içinde bazdan kaynaklanan ve enflasyonu yukarı çeken geçmişte alınan kararlar bulunduğunu belirten Ağbal, döviz kuru etkisinin de bulunduğunu söyledi.
- "Enflasyonun yıl sonunda tek haneli rakamlara geleceğine inanıyoruz"
Maliye Bakanı Ağbal, "Önümüzdeki aylarda baz etkisinden ve döviz kurlarından kaynaklanan faktörler etkisini kaybettikçe ki döviz kurundan sağlanan istikrar şu anda son derece önemli, enflasyon yıl sonunda tek haneli rakamlara tekrar gelecektir diye inanıyoruz." ifadelerini kullandı.
Önemli olanın orta vadede enflasyon görünümünü aşağı çekecek yapısal tedbir alınması olduğunu vurgulayan Ağbal, "Çözümleri inşallah yakın zamanda Meclise getireceğimiz yapısal reformlarla sağlayacağız." dedi.
Akaryakıt sektörüne yönelik bir çalışmanın bulunup bulunmadığını sorulması üzerine de Ağbal, akaryakıt sektörünün ekonomi için son derece stratejik bir sektör olduğunu, bütçede vergi gelirleri bakımından da önemli gelir kaynağı oluşturduğunu söyledi.
Maliye Bakanlığı olarak genel anlamda kayıt dışı ekonomi ile mücadele bakımından birçok anlamda çalışmalar yürüttüklerini anımsatan Ağbal, şunları kaydetti:
"Akaryakıt sektöründe son dönemde kayıt dışılığın arttığına dönük birtakım açıklama ve değerlendirmeleri dikkatle takip ediyoruz. Çalışmalara başladık. Akaryakıt sektörüyle ilgili yaygın, yoğun vergi denetimleri dahil olmak üzere kaçak ve kayıt dışı akaryakıt kullanımı ve sektörde birtakım belgelerin kanunlara uygun olmayacak şekilde kullanılması suretiyle haksız kazanç elde etmeye dönük faaliyetlerle ilgili kapsamlı çalışmalar olacak. Bunu son derece önemsiyorum. Akaryakıt sektörü birçok sektörü etkiliyor. Önümüzdeki günlerde akaryakıt sektöründeki denetim çalışmalarına ağırlık vereceğimizi ifade etmek istiyorum."
(Bitti)
AA
Kaynak: