Mamografi ile Erken Teşhis: Meme Kanserine Karşı Hayat Kurtaran Tarama

Mamografi ile Erken Teşhis: Meme Kanserine Karşı Hayat Kurtaran Tarama

Medicana Konya Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Nesrin Atcı, 40 yaş üzeri kadınların yılda bir kez mamografi çektirmesinin meme kanserinde erken teşhis için hayati önem taşıdığını vurguladı.

Meme kanseri, dünya genelinde kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Radyoloji Uzmanı Dr. Nesrin Atcı, mamografi tetkikinin meme kanserinin erken teşhisinde kritik bir rol oynadığını belirterek, 40 yaşını geçmiş kadınların yıllık mamografi çektirmesini öneriyor.

İstatistiklerle Meme Kanseri

Her yıl dünya genelinde 2.1 milyon kadının meme kanserine yakalandığı ve 627 bin kadının bu hastalıktan hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Düzenli mamografi taramaları, meme kanserine bağlı ölümleri azaltmada önemli bir etkiye sahiptir. Dr. Atcı, mamografinin meme kanserini erken evrede tespit edebilmesi nedeniyle hayat kurtarıcı olduğunu belirtti.

Erken Tanı ve Tedavi

Dr. Nesrin Atcı, meme kanserinin erken tanısında basit bir tarama ile tedaviye başlanabileceğine dikkat çekiyor. Mamografi, meme kanserinin muhtemel en erken safhasında fark edilmesini sağlar. Ülkemizde 40-69 yaş arası kadınlara iki yılda bir tarama mamografisi yapılmaktadır. 40 yaş altındaki aile öyküsü olan kadınlar da mamografi çekimi yaptırabilir.

Mamografinin Radyasyon ve Ağrı Konusundaki Yanlış Bilgiler

Mamografinin çok düşük dozda X-ışını kullanarak gerçekleştirildiğini belirten Dr. Atcı, "Yeni nesil cihazlar, bir akciğer röntgeninden daha az radyasyon içerir. Çekim süresi yaklaşık 10-15 dakikadır ve çok az ağrı hissedilir" dedi. Eski cihazlarda ağrı olabileceğini ancak yeni nesil cihazların bu sorunu ortadan kaldırdığını vurguladı.

Kendi Kendine Muayene ve Erken Teşhis

Kadınların kendi kendilerini düzenli olarak muayene etmeleri gerektiğini belirten Dr. Atcı, memede şekil bozukluğu veya ağrısız bir kitle fark edildiğinde hemen doktora başvurulması gerektiğini söyledi. 40 yaş üzeri kadınların mamografi ve meme ultrasonu ile, 40 yaş altı kadınların ise öncelikle ultrason ile değerlendirilmesi gerektiğini ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.