Manisa'da depremin yaraları sarılıyor
Manisa'da 27 Mayıs'ta meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depremde evleri hasar gören vatandaşlar, geçici olarak yerleştirildikleri çadırlarda yaşamını sürdürüyor- Gölmarmara Kaymakamı Şener:- "İhtiyaç sahiplerine dün itibarıyla acil ihtiyaçlarını görmesi iç
MANİSA (AA) - Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde 5,1 büyüklüğündeki depremde evleri zarar gören vatandaşlar, dağıtılan çadırlarda yaşamlarını sürdürüyor.
Gölmarmara Kaykamı Zeyit Şener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin en çok hasara yol açtığı Gölmarmara ilçesine bağlı Tiyenli ve çevresinde 157 evde hasar oluştuğunu, geçici hasar tespitinin AFAD tarafından tamamlandığını belirtti.
Köydeki tüm evleri gezdiklerini ve kalınamayacak evleri belirlediklerini dile getiren Şener, 115 çadır kurduklarını, yeni çadır taleplerinin de karşılanacağını söyledi.
Vatandaşlara Kızılay aracılığıyla kumanya dağıttıklarını ifade eden Şener, "İhtiyaç sahiplerine dün itibarıyla acil ihtiyaçlarını görmesi için sosyal yardımlaşma vakfımızdan nakit yardım aktardık. Ayrıca gıda paketi veriyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından acil yardım talebimiz de oldu." diye konuştu.
Artçı depremlerin devam ettiğini, insanların dayanışma içerisinde olduğunu, devletin yaraları sarmak için bölgede bulunduğunu ifade eden Şener, ağır ve hafif hasarlı evlerin belirleneceğini, vatandaşların talebi doğrultusunda konut yenileme ya da konut inşası kararlarının verileceğini vurguladı.
Diyanet İşleri Başkanlığından bir ekibin camide inceleme yaptığını kaydeden Kaymakam Şener, "Sayın belediye başkanımız bir yer verdi, en kısa sürede camiyi dikeceğiz." dedi.
Gölmarmara Belediye Başkanı Kamil Öz de depremin değil sağlıksız binaların ölüme neden olduğunu, yeni konutlarda depreme dayanıklılığı göz önünde bulundurduklarını dile getirdi.
- Depremin bilinen tek yaralısı
Tiyenler Mahallesi'nde yaşayan Aydın Güngör, 27 Mayıs'ta yaşanan depremde çok korktuğunu, ailesini kurtarmak isterken düştüğünü ve kol kemiğinin çatladığını anlattı.
Güngör, "Ev tekerlekli bir araba gibiydi. İki çocuğumu evden dışarı fırlattım, kendim de evden çıkmak isterken merdivenden uçtum aşağı. Gidip geliyorum şimdi hastaneye, kolum çatlamış. Asıl sıkıntı evimizin gitmesi oldu. Deprem olmasaydı keşke." diye konuştu.
AFAD'ın dağıttığı çadıra ailesi ile sığamadığını belirten 4 çocuk annesi 59 yaşındaki Gülcan Karabağ da doğduğundan bu yana Tiyenli Mahallesi'nde yaşadığını, ilk kez böyle sarsıntıya tanık olduğunu anlattı.
Evinin zarar gördüğünü söyleyen Karabağ, torunları ve çocuklarıyla traktörün römorkuna yaptıkları tente içerisinde yaşadıklarını kaydetti.
- Çadırda yaşam zor
Depremde evi yıkılan 53 yaşındaki Nusret Karabağ da büyük bir şok yaşadığını, huzurunun kalmadığını ifade ederek yine de canını kurtardığına sevindiğini dile getirdi.
Yıkılan evine 40 yıl emek verdiğini vurgulayan Karabağ, "Ama yapacak bir şey yok. Verilen sözler var ama ne olacağını biz de bilmiyoruz. Sağ olsunlar yine de moral veriyorlar." şeklinde konuştu.
Nusret Karabağ'ın kızı Mürşide Doğan da çadırda yaşamın çok çileli olduğunu, yemek yapamadıklarını, yıkıntı halindeki evlerine de korkudan giremediklerini, artçı depremler nedeniyle çadırda uyuyamadığını anlattı.
- Doğup büyüdüğü evi hasar gördü
Fikret Karabağ da doğup büyüdüğü, 50 yılını geçirdiği evini kaybettiğini, şimdi çadırda kaldığını belirterek, yetkililerden evinin tamir edilmesini istedi.
Fatma Aslan, Akhisar'da depremi hissettiğini ve ailesinin yaşadığı Tiyenli Mahallesi'ne koştuğunu, şimdi akrabalarının yanında olduğunu ifade ederek, "İnsanlar buradan taşınmaya başladı. Bir-iki aile korkudan gitti. Devlet bize yeni ev yapsın ve insanlarımız gitmesin istiyoruz." diye konuştu.
71 yaşındaki Abide Karabağ da, "Eşyamızı alamadan dışarı kaçtık. Yüreğimiz oynadı. Allah razı olsun devlet iftarımızı veriyor. Evlerimizi de yapsınlar isterim." dedi.
AA
Kaynak: