Mantar ile aşılanan domateste verim ve kalite arttı
Yozgat'ta mikoriza mantarıyla aşılanarak üretimi yapılan domates, diğerlerine göre yüzde 26 fazla verim vererek çiftçilere yeni gelir kapısı oldu- Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özdemir:- ''Çiftçimiz hasadını yapmaya başladı. Üretim yüzde 26 a
YOZGAT (AA) - ZEKERİYA KARADAVUT - Yozgat'ta mikoriza mantarı aşılanarak üretimi yapılan domateste diğerlerine göre yüzde 26 verim artışı oldu.
Merkeze bağlı Kuşlu köyünde 5 dekar alanda yapılan çalışmada, mikoriza mantarıyla ekimi yapılan domateslerin bir tanesi yarım kiloya kadar ulaşırken renginin parlaklığı ve kalitesiyle çiftçinin yeni gelir kapısı oldu.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mikoriza mantarının faydalı toprak mikroorganizmaları olduğunu, bitki köklerine yapışarak kendi kök uzantılarını oluşturduğunu söyledi.
Mantarın bitkiyle yaşayarak kök sisteminin gerçek bir uzantısı halini aldığını, köklerin giremedikleri ve uzanamadığı yerlere ulaştığını belirten Özdemir, ''Kuşlu köyüne 5 dekar alanda 3 sıra normal 3 sıra da aşılanmış ekim yaptık. Çiftçimiz hasadını yapmaya başladı. Üretim yüzde 26 arttı. Kalite açısından daha iri, albenisi daha güzel, bir tanesi yarım kiloya kadar çıkan organik ürünümüzü elde ettik." dedi.
Özdemir, toprağa kimyasal açıdan bakıldığında mikoriza mantarının tamamen tabiatın içerisinden bir ürün olduğunu, bunu bitkiye aşıladıklarını ve böylelikle bitki köklerinde artı kökler oluşturduğunu ifade etti.
- ''Bitkinin dayanıklılığını, mukavemetini artırıyor''
Mantarın en önemli özelliğinin bitkiden karbon almasını, topraktan aldığı besin maddelerini de bitkiye verdiğini anlatan Özdemir, şöyle konuştu:
''Bu şekilde fayda sağlıyor. Ayrıca bitkinin dayanıklılığını, mukavemetini artırıyor. Bitki, köklerinden daha çok beslendiği için daha güçlü oluyor. Hastalıklara karşı dayanıklılığı daha da artmış oluyor. Ekmeden önce mikoriza mantarı toz halinde oluyor ve tohumla birlikte karıştırılıyor. Yani tohuma aşılanarak toprağa veriliyor. Bekletilmemesi ve güneşe çıkartılmaması gerekiyor. Tohum kök salmaya başlayınca mantar aktif hale geçiyor. Orada artı kökler oluşturarak bitkiyi daha çok köklüyor. Bitki böylelikle topraktan daha çok mineral maddesi almış oluyor.''
Özdemir, bu çalışmayla topraktaki kimyasal gübre kullanımını azaltarak organik ürünler elde ettiklerini kaydetti.
- ''Çok başarılı bir ekim yaptık''
Çiftçi Nezih Peker de mikoriza mantarıyla domates ekimini iki yıldır yaptığını ve çok başarılı sonuç aldığını söyledi.
Ürünün hasadını yaparak pazarlara götürdüğünü anlatan Peker, ''Bizim ürünümüz müşteri tarafından çok ilgi görüyor. Topladık, kasalara koyduk, mantarlı olan daha parlak ve iri oldu. Yani gözle görülür bir belirti oldu. Herkese tavsiye ederim bu çalışmayı. Ürünün parlaklığı ve kalitesi alıcıları harekete geçirdi. Ayağımıza kadar gelip tarlada ürünümüzü satma imkanımız oldu. Çok başarılı bir ekim yaptık.'' diye konuştu.
AA
Kaynak: