"Mantar zehirlenmeleri" uyarısı
Sağlık Bakanlığı:- "Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Ulusal Zehir Danışma Merkezine yapılan zehirlenme başvurularında, 2015 yılının aynı dönemine göre 1-14 Ekim günleri arasındaki vaka sayılarında yaklaşık yüzde 10'luk bir artış yaşandı" - "Mantar alırken amba
ANKARA (AA) - Sağlık Bakanlığı, mantar zehirlenmesi başvurularında 2015 yılına göre yaklaşık yüzde 10'luk artış gözlendiğini açıkladı.
Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, sonbaharda yağışların artmasıyla doğada yetişen mantarların üremesine bağlı olarak, Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere yurt genelinde tüketimin yükseldiğini ve zehirlenme vakalarında artış gözlendiğini bildirildi.
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Ulusal Zehir Danışma Merkezine yapılan zehirlenme başvurularında, 2015 yılının aynı dönemine göre 1-14 Ekim günleri arasındaki vaka sayılarında yaklaşık yüzde 10'luk bir artış olduğuna işaret edilen açıklamada, artış gözlenen illerin Kocaeli, Sinop, Samsun, Zonguldak ve Ankara olduğu belirtildi.
Mantar zehirlenmelerinin, özellikle yağışların bol olduğu mevsimlerde görüldüğü vurgulanan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
"Doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehir bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çiğ veya pişirilmiş olarak yenmesi neticesinde ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler görülebilmektedir. Ülkemizde doğal ortamlarda zehirli mantarların yetiştiği ve halkımızın da bu mantarlara çokça rağbet ettiği bilinmektedir. Zehirlenme belirtileri, mantarın yenmesini takiben 2 ile 6 saat içinde ortaya çıkabilmektedir.
Mantarlarda bulunan zehirin özelliğine göre ortaya çıkan belirtiler çeşitlilik gösterebilmektedir. Mantarın yenmesini takiben 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme; bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer ve böbrek fonksiyon bozuklukları ile ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri görülebilmektedir. Vatandaşların doğada yetişen mantarları kesinlikle tüketmemeleri ancak tüketilmesi sonucunda bu belirtilerin görülmesi halinde mantarı tüketen kişilerin derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekiyor."
İhtiyaç halinde mantar zehirlenmelerinde kullanılan panzehirin, Ulusal Zehir Danışma Merkezi tarafından Türkiye'de 20 stok merkezinde kullanılmak üzere hazır bulundurulduğu aktarılan açıklamada, zehirlenme konusunda kesintisiz hizmet veren merkezden bilgi almak isteyenlerin 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezini arayabilecekleri kaydedildi.
- Mantar zehirlenmelerinden korunma
Açıklamada, doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarlarının tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
Açıklamada, "Kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından bir zehirlenme görülmesi söz konusu değildir. Ancak, bu mantarların yetiştiği ortam itibarıyla, bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabilir. Bu mikroorganizmayla bulaşmış mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikayetlerinin gelişebileceği de unutulmamalıdır. Ayrıca mantar alırken ambalajlı olan mantarlar tercih edilmeli ve ambalajında tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir." ifadelerine yer verildi.
AA
Kaynak: