Marmara Depremi Uyarısı: 250 Yıllık Fay 7.8 Büyüklüğünde Deprem Üretebilir

Marmara Depremi Uyarısı: 250 Yıllık Fay 7.8 Büyüklüğünde Deprem Üretebilir

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Marmara fayının her yıl 2,5 santimetre batıya doğru hareket ettiğini belirterek, fayın elastik payı tükendiğinde 7.2 ile 7.8 büyüklüğünde bir deprem yaşanabileceğini söyledi.

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Bursa'da gerçekleştirilen toplantıda, Marmara fayının her yıl batıya doğru 2,5 santimetre hareket ettiğini ve elastik payı tükendiğinde büyük bir depreme yol açabileceğini belirtti. Marmara fayının 250 yıldır enerji biriktirdiğini vurgulayan Tatar, "Bu fayın kırılması durumunda 7.2 ile 7.8 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. 250 yıllık birikim, 6 ila 7 metre arasında bir yer değiştirmeye neden olabilir," dedi. Tatar ayrıca, İzmit Depremi ve Mürefte Depremi arasındaki fay hattının henüz kırılmadığını ve günün birinde mutlaka kırılacağını ifade etti.

Marmara Depremi Uyarısı: 250 Yıllık Fay 7.8 Büyüklüğünde Deprem Üretebilir

"Doğal Afetleri Felakete Dönüştürmemek Bizim Elimizde"

Toplantıda söz alan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, deprem riskine karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı. Bozbey, özellikle depreme dayanıksız yapıların afet anında en büyük tehlikeyi oluşturduğunu belirterek, "Yerel yönetimler olarak kentlerimizi afetlere karşı daha dirençli hale getirmek zorundayız. Afet yönetimi stratejik bir planlama gerektirir," dedi. Bozbey, kaçak yapılar ve depreme dayanıksız binalar için denetimlerin artırılması gerektiğini vurguladı.

Marmara Depremi Uyarısı: 250 Yıllık Fay 7.8 Büyüklüğünde Deprem Üretebilir

"6 Şubat Depremleri Hiçbir Hataları Affetmedi"

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin hatırlatıldığı toplantıda, Prof. Dr. Tatar, bu depremlerin yaşattığı büyük acının etkilerinin hâlâ hissedildiğini söyledi. Tatar, "6 Şubat'ta yaşadığımız depremler hiçbir hatayı affetmedi. 85 milyon insanın oturup nerede hata yaptığımızı düşünmesi gerekiyor," diyerek deprem sonrası alınması gereken önlemlere dikkat çekti.

Bursa'da Deprem Riski Büyük

Güney Marmara’da da aktif fayların olduğunu belirten Tatar, Bursa'nın da deprem riski altında olduğunu söyledi. 1855 yılında Uluabat fayının sebep olduğu depreme dikkat çeken Tatar, "Bursa, benim en çok kaygılandığım yerlerden biri. Marmara Depremi’ne odaklanırken, başka bir bölgede depremle karşı karşıya kalabiliriz," dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.