Meke Gölü her haliyle ilgi çekmeye devam ediyor

Meke Gölü her haliyle ilgi çekmeye devam ediyor

Konya'nın Karapınar ilçesinde bulunan ve "Dünya'nın Nazar Boncuğu" olarak bilinen Meke Gölü, kurumasına rağmen ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Meke Gölü, iki aşamalı bir volkanik patlama sonucu oluşmuş krater gölü olarak biliniyor. Yaklaşık 8 bin yıl önce gerçekleşen ikinci patlama ile gölün ortasında su dolu bir alan meydana gelmişti. Göl, yer altı su kaynaklarından beslenerek günümüze kadar ulaşmayı başarmıştı. Ancak 2000'li yıllardan itibaren göl, kuraklık ve yer altı su kaynaklarının azalması nedeniyle su kaybetmeye başladı. Son yıllarda ise gölde tamamen kuruma gözlemleniyor.

Meke Gölü her haliyle ilgi çekmeye devam ediyor

Kuruyan Meke Gölü ve Ziyaretçi Deneyimi

Meke Gölü'nün kuruması, bölgenin diğer göllerini de etkiledi. Çıralı Gölü büyük oranda kururken, Meyil Gölü'nde de sadece az miktarda su kaldı. Ziyaretçiler, gölün kurumuş olan haliyle sadece ortasındaki ana koniyi ve kenarındaki adacıkları görebiliyor.

Meke Gölü'nü sık sık ziyaret eden Adem Ak, gölün yeniden suya kavuşmasını arzuladığını belirtti. "Meke Gölü'nün suyunun yeniden kazandırılmasını çok istiyoruz. Bunun için çalışmaların hızlandırılması gerekir. Yağmurun az olması nedeniyle yer altı suyu çekildi. Eskiden burası cıvıl cıvıldı, kuş sesleri insanın ruhunu okşardı. Şimdi su bitmiş durumda. Bu haliyle turistlerin ilgisini çekiyor. Dünya harikası göle sahip olmamızdan dolayı mutluyuz. Burayı gezdiğimizde huzur buluyoruz. Masmavi haliyle tekrar görmeyi çok isterdik. Bu da doğanın bir gerçeği, yapacak bir şey yok" dedi.

Meke Gölü her haliyle ilgi çekmeye devam ediyor

Meke Gölü'nün Geleceği ve Koruma Çalışmaları

Meke Gölü'nün kuruması, bölgedeki ekosistem üzerinde olumsuz etkiler yaratırken, gölün korunması için çeşitli çalışmaların yapılması gerektiği belirtiliyor. Doğal güzelliklerin korunması ve ekosistemin yeniden dengelenmesi için gerekli adımların atılması, hem çevresel hem de turistik açıdan büyük önem taşıyor. Gölün eski ihtişamına kavuşması için çeşitli projelerin hayata geçirilmesi umut ediliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler