Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya soruları yanıtladı: (1)
"Mali disiplininin gelecek dönemde de korunacağı bir senaryoyu esas aldık"- "Elbette borçlanma oranları ve iç borç çevirme oranları dahil Hazine Müsteşarlığımızın yaptığı plan ve iletişim önümüzdeki dönemde piyasalar açısından yol gösterici olacaktır"- "
ANKARA (AA) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, mali disiplininin gelecek dönemde de korunacağı bir senaryoyu esas aldıklarını belirterek, "Elbette borçlanma oranları ve iç borç çevirme oranları dahil Hazine Müsteşarlığımızın yaptığı plan ve iletişim önümüzdeki dönemde piyasalar açısından yol gösterici olacaktır. Genel olarak ülke ekonomisine duyulan güvenin, bu anlamda, para politikası başta olmak üzere ekonominin cazibesini artıran unsurların Hazine borçlanmasında yabancı sahiplik oranını artıracak faktörler olacağını düşünüyoruz." dedi.
Çetinkaya, "Enflasyon Raporu 2017-III"ün tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda yaptığı sunumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Ekonomi yönetimi tarafından, bu yıl borçlanma limitlerinin aşılacağının söylendiği hatırlatılarak, "Size göre hemen çıkış politikası uygulanmalı mı yoksa mali alanda elimiz rahat mı?" şeklindeki soru üzerine Çetinkaya, atılan adımların iktisadi faaliyette aşağı yönlü risklerin belirginleştiği bir dönemde, sahip olunan mali alanın seçici ve sorunun kaynağına odaklı bir şekilde kullanılması açısından sağlıklı olduğunu dile getirdi.
Çetinkaya, tedbir ve teşviklerin, geçen yıl yaşanan şokların ülke ekonomisine olumsuz etkilerini karşılamada başarılı olduğunu kaydederek, "Tüm politikaların başta güven kanalının güçlendirilmesi olmak üzere talep daralmasının önlenmesi ve finansal koşulları destekleyerek kredi kanalının etkin çalışmasına katkı sağladığını gördük." diye konuştu.
Mali disiplininin gelecek dönemde de korunacağı bir senaryoyu esas aldıklarına işaret eden Çetinkaya, borç stokunun hala Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya göre düşük seviyede seyrettiğini belirtti. Çetinkaya, "Elbette borçlanma oranları ve iç borç çevirme oranları dahil Hazine Müsteşarlığımızın yaptığı plan ve iletişim önümüzdeki dönemde piyasalar açısından yol gösterici olacaktır. Genel olarak ülke ekonomisine duyulan güvenin, bu anlamda para politikası başta olmak üzere ekonominin cazibesini artıran unsurların Hazine borçlanmasında yabancı sahiplik oranını artıracak faktörler olacağını düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
- "Dezenflasyon süreci katkı sağlayacak"
Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkeleri ile yaşanan sıkıntıların ülke ekonomisine olası etkilerine ilişkin bir soru üzerine Çetinkaya, Avrupa ile yaşanan sıkıntıların ekonomik yansımalarına dair henüz bir etki görmediklerini, gelecek dönemde de olmamasını umduklarını ifade etti. Çetinkaya, özellikle dış ticaret kanalında Avrupa Birliği ile ilişkiler ve ihracat performansının oldukça güçlü seyrettiğinin altını çizdi.
Bir başka soru üzerine Çetinkaya, Merkez Bankası olarak makro ekonomik dengeleri ve finansal istikrarı gözeterek para politikasını oluşturduklarını, bundan sonraki dönemde de böyle şekilleneceğini vurguladı.
Memur maaşları konusundaki görüşleri de sorulan Çetinkaya, gelecek yıl için para politikası duruşu ve dezenflasyon sürecinin önemli bir avantaj sağlayacağını kaydetti.
Dezenflasyon sürecinin tüm aktörlere sağlayacağı katkıların 2018'de daha net görülebileceğini belirten Çetinkaya, "Yüzde 6,4'lük tahmine ulaşılması toplamda tüm taraflar için daha sağlıklı makroekonomik koşulları beraberinde getirecektir. Onun için enflasyon hedefimizi önümüzdeki yıl için yüzde 6,4 olarak koruduk." dedi.
(Sürecek)
AA
Kaynak: