Merkez Bankası Genel Kurulu
Merkez Bankası Başkanı Başçı: (1)- "Enflasyonla mücadelede elde ettiğimiz 10 yıllık tecrübe, bu mücadelenin kolektif bir çaba gerektirdiğini göstermiştir"- "Enflasyonun yüzde 5 hedefine kalıcı olarak indirilebilmesi için tüm kurumların son yıllarda göste
ANKARA (AA) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, "Enflasyonla mücadelede elde ettiğimiz 10 yıllık tecrübe bu mücadelenin kolektif bir çaba gerektirdiğini göstermiştir. Enflasyonun yüzde 5 hedefine kalıcı olarak indirilebilmesi için tüm kurumların son yıllarda gösterilen çabayı kararlı bir duruşla sürdürmesi önem taşımaktadır." dedi.
TCMB 84. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı, bankanın İdare Merkezi Konferans Salonu'nda başladı.
Konuşmasına toplantıya katılan pay sahiplerine katılımlarından dolayı teşekkür ederek başlayan Başçı, enflasyon, uygulanmakta olan para politikası, parasal göstergeler ve enflasyon ilişkisi ile dengelenme süreci ve büyüme gelişmelerine dair genel değerlendirmeyi içeren bir sunum yaptı.
Dış dengede önemli bir iyileşme sağlandığını belirten Başçı, "Enflasyonda başlayan düşüşün devam edeceği öngörülmektedir. Alınan önlemler ekonomimizin şoklara karşı dayanıklılığını artırmıştır. Açıklanan yapısal reformların uygulanması ile Türkiye'nin büyüme potansiyeli önemli ölçüde artabilecektir. Bu dört cümle, sunumun özeti aslında." diye konuştu.
Türkiye'nin 2002 yılından itibaren örtük enflasyon hedeflemesi rejimine geçtiğini ve enflasyonda önemli bir düşüş süreci yaşandığını hatırlatan Başçı, "2006 yılından itibaren ise açık enflasyon hedeflemesi rejimi uygulanmaya başlamış ve enflasyon kalıcı olarak tek haneli seviyelere indirilebilmiştir. Enflasyon hedeflemesi rejiminin ve mali disiplinin katkısıyla enflasyon kontrol altına alınmış ancak henüz arzu edilen düşük tek haneli seviyelere ulaşılamamıştır." değerlendirmesinde bulundu.
Başçı, tüketici fiyatları enflasyonunun 2002 yılı Ocak ayında yüzde 73 düzeyinden 2012 yılı sonunda son 45 yılın en düşük yıl sonu seviyesi olan yüzde 6,2'ye kadar gerilediğini anımsatarak, 2015 yılının yüzde 8,81 düzeyinde tamamlandığını, bu yılın mart ayı itibarıyla son veri olarak yüzde 7,46 seviyesine gerilediğini söyledi.
Enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesinin ekonomik büyüme üzerinde olumlu etkisinin bulunduğunu vurgulayan Başçı, şöyle devam etti:
"Başta maliye, para ve finansal sektör politikaları olmak üzere birçok alanda gerçekleştirilen reformlar ve sürdürülen mali disiplinle birlikte düşük enflasyon döneminde Türkiye'de kişi başı reel gelir Avrupa Birliği (AB) ülkelerine kıyasla önemli ölçüde artmıştır. AB ortalamasının üçte biri civarında gelir seviyesinden yakın dönemde yüzde 50'nin üzerine gelmiştir."
Başçı, enflasyonun henüz arzulanan seviye olan yüzde 5 ve altına inmediğini dile getirerek, enflasyonun yavaş da olsa düşüş trendinde olduğunu ancak dalgalı bir seyir izlediğini ifade etti. Bu seyirde gıda fiyatlarında ve parasal göstergelerdeki oynaklığın etkili olduğuna dikkati çeken Başçı, gıda fiyatlarında alınan tedbirlere değindi.
Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi'nin 2014 Aralık'ta faaliyete geçtiğini anımsatan Başçı, komitenin gıda fiyatlarını düşürücü yönde yapısal ve konjonktürel katkılar sağladığını kaydetti. Başta kırmızı et fiyatları olmak üzere yıl içinde söz konusu komitenin önerisiyle ilgili bakanlıklarla bazı gıda ürünlerine yönelik tedbirler alındığını dile getiren Başçı, "Bu tedbirlerin enflasyon üzerindeki etkileri görülmeye başladı. Söz konusu öneriler gıda fiyatlarındaki oynaklığı önümüzdeki dönemde de azaltabilecektir. Hükümete Ocak 2016'da yazdığımız açık mektupta da belirttiğimiz gibi enflasyonla mücadelede elde ettiğimiz 10 yıllık tecrübe, bu mücadelenin kolektif bir çaba gerektirdiğini göstermiştir. Enflasyonun yüzde 5 hedefine kalıcı olarak indirilebilmesi için tüm kurumların son yıllarda gösterilen çabayı kararlı bir duruşla sürdürmesi önem taşımaktadır." ifadelerini kullandı.
(Sürecek)
AA
Kaynak: