Merkez Bankası Politika Faizini Sabit Tutma Kararı Aldı

Merkez Bankası Politika Faizini Sabit Tutma Kararı Aldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz ayı Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Karar metninde enflasyon ve ekonomik göstergelere ilişkin önemli sinyaller verildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz ayı faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Karar metninde, Haziran ayında aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir zayıflama gözlemlendiği ifade edilirken, Temmuz ayında enflasyonun geçici olarak artacağına işaret eden öncü göstergelere dikkat çekildi.

Enflasyonun Ana Eğilimindeki Yükseliş Sınırlı Kalacak

Karar metninde, enflasyonun ana eğilimindeki yükselişin sınırlı kalacağı öngörülüyor. Yakın döneme ilişkin göstergeler, yurt içi talebin enflasyonist düzeyde olmasına rağmen yavaşladığını gösteriyor. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları, enflasyonist baskıları devam ettiriyor. TCMB, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarını yakından takip edeceğini belirtti.

Sıkı Para Politikası Duruşu Sürdürülecek

Metinde, parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği belirtildi. TCMB, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı bir duruş sergileyeceğini ve enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunu sürdüreceğini vurguladı. Ayrıca, kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda makroihtiyati adımların alınacağını ve likidite koşullarının dikkatle izlendiğini ifade etti.

Gelecek Politika Kararları ve Şeffaflık Vurgusu

Karar metninde, Merkez Bankası'nın enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefini tutturacak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde kararlarını belirleyeceği ifade edildi. TCMB, fiyat istikrarı temel amacına ulaşmak için tüm araçlarını kararlılıkla kullanacağını ve kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacağını belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.