Mesleki Eğitimde Yeni Dönem: Konya'da 1 Lise 'Bölge Okulu' Oldu

Mesleki Eğitimde Yeni Dönem: Konya'da 1 Lise 'Bölge Okulu' Oldu

Milli Eğitim Bakanlığı, mesleki ve teknik eğitimde fırsat eşitliği ve sektör iş birliğini artırmak amacıyla sanayi merkezlerinde 11 bölge okulunu hayata geçirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi doğrultusunda, öğrencilerin sanayi merkezlerinde daha donanımlı eğitim alabilmeleri için önemli bir adım attı. Türkiye genelinde 10 ilde açılan 11 "Bölge Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi", öğrencilerin sektörel bilgi ve becerilerini geliştirmeyi hedefliyor.

Yeni okul modeli kapsamında, Türkiye'nin farklı bölgelerinden 11. sınıf öğrencilerine, kendi alanlarında eğitim alabilecekleri bölge okullarında yatılı kalma imkanı sağlandı. Barınma ihtiyaçları için pansiyonlar belirlenirken, pansiyon imkanı bulunmayan okullar diğer okulların pansiyonlarıyla eşleştirildi.

Nakil Başvuruları Başladı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın duyurusuyla bölge okullarına nakil başvuruları alınmaya başlandı. İlk etapta açılan 11 bölge okulunda, sanayinin ihtiyaç duyduğu çeşitli alanlarda eğitim verilecek:

  • Adana Sarıçam Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Endüstriyel otomasyon ve dokuma üretim teknolojisi
  • Bursa Nilüfer Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Bilgisayarlı makine imalatı
  • Denizli Pamukkale Orhan Abalıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Yazılım geliştirme
  • Gaziantep Şehitkamil GAHİB Halıcılık ve Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Elektrikli cihazlar teknik servisi
  • Kayseri Melikgazi Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Dokuma ve iplik üretim teknolojileri
  • Kocaeli İzmit Sabancı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Örme üretim teknolojisi
  • Samsun İlkadım Samsun Şehit İlhan Hamlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Elektrikli araçlar
  • İstanbul Tuzla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Endüstriyel bakım onarım
  • Konya Karatay Kılıçarslan Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Bilgisayarlı makine imalatı
  • Çankırı Merkez Şehit Mehmet Ata Tarım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Tarım ve hayvan yetiştiriciliği

Öğrenciler, Türkiye’nin herhangi bir bölgesinden, yukarıdaki okullardan kendi alanlarına uygun olanına nakil başvurusu yapabilecek.

Politika Belgesi ile Yeni Eğitim Modelleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla yayımlanan Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi, sektöre yönelik eğitim modellerini çeşitlendirmek için önemli bir yol haritası sunuyor. Belge kapsamında, "bölge", "ihtisas", "sektör içi" ve "sektöre entegre" olmak üzere dört okul programı öne çıkıyor.

Buna göre, kuyumculuk alanında ilk sektör içi okul, makine ve metal teknolojileri alanında ise ilk sektöre entegre okulun faaliyete geçirilmesi planlanıyor. Ayrıca, daha önce "denizcilik", "tarım", "ticaret" ve "turizm" gibi alanlarda eğitim veren 494 okulun ihtisaslaşma süreci tamamlanarak, eğitim ortamları ilgili alanlara özgü şekilde yeniden düzenleniyor.

Mesleki ve Teknik Eğitimde Yeni Ufuklar

Milli Eğitim Bakanlığı’nın hayata geçirdiği bölge okulları, meslek liselilerin istihdamını kolaylaştırırken, öğrencileri modern sanayinin ihtiyaçlarına uygun nitelikli iş gücü olarak yetiştirmeyi hedefliyor. Bu adım, Türkiye'nin mesleki eğitimde rekabet gücünü artırması adına kritik bir hamle olarak değerlendiriliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.