"Mesleki Yeterlilik Belgesi" almak için son 2 ay
Geçen yıl yayımlanan tebliğle 40 meslek için zorunlu hale getirilen "Mesleki Yeterlilik Belgesi"nin 25 Mayıs'a kadar alınması gerekiyor- SAÜSEM Müdürü Doç. Dr. Zengin:- "Bu 1 yıllık geçiş sürecinde hiçbir belge ücretine katlanmadan SAÜSEM olarak yerinde b
SAKARYA (AA) - ONUR ORHAN - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca geçen yıl yayımlanan tebliğle 40 meslek için zorunlu hale getirilen "Mesleki Yeterlilik Belgesi", 25 Mayıs'a kadar alınabilecek.
Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SAÜSEM) Müdürü Doç. Dr. Hayrettin Zengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilen mesleklere ilişkin tebliğin 25 Mayıs 2015'te Resmi Gazete'de yayımlandığını, bunun 40 mesleği kapsadığını anlattı.
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından akredite edilmiş 41 kuruluş içerisinde Türkiye'de yaklaşık 31 bin belgelendirilmiş personel bulunduğunu anlatan Zengin, bunun 17 binini SAÜSEM'in gerçekleştirdiğini kaydetti.
- Belgesi olmayanlar çalışamayacak
Mesleki Yeterlilik Belgesi almayanların söz konusu 40 meslek dalında iş yapamayacağına dikkati çeken Zengin, "Belge olmadan personel çalıştırmanın kişi başına 500 lira cezası var. Özellikle otomotiv ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren işletmelerimizin bu 40 meslek içerisinde yer alan çalışanlarını mutlaka 25 Mayıs 2016 tarihine kadar belgelendirmeleri gerekmektedir. Ceza almamaları için mart ve nisan aylarını dolu dolu geçirmelerini öneriyoruz. Bu süreçte tüm belge masrafları devlet tarafından karşılanıyor. Devlet, 40 meslekte getirdiği 1 yıllık zorunluluğun karşılığında işverenlerine sıfır iş yükü getiriyor" diye konuştu.
Zengin, 40 meslek grubu içerisinde iskele kurulum elemanı, duvarcı, bacacı, tünel kalıpçısı, ses yalıtımcısı, sıvacı, otomotiv montajcısı, kaynakçı, hidrolikçi, doğalgaz tesisatçısı ve otomotiv mekanikçisinin de yer aldığını söyledi.
- Hiçbir belge ücreti yok
"http://myk.gov.tr/" adresinden hangi mesleklerin zorunlu olduğu bilgisine detaylı ulaşılabileceğine değinen Zengin, "Bu alanlarda faaliyet gösteren tüm işletmelerimize bu belgelendirme sürecini kaçırmamalarını öneririz çünkü bu 1 yıllık geçiş sürecinde hiçbir belge ücretine katlanmadan SAÜSEM olarak yerinde belgelendirme yaparak, hiç kimseyi kendi yerinden oynatmadan belgelendirmek, sınav yapmak için tüm hazırlıklarımızı tamamladık" ifadelerini kullandı.
Zengin, bundan sonraki süreçte "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" meslek gruplarında sertifikasız hiçbir işçi çalıştırılamayacağını vurgulayarak, "İlk etapta 40 meslek yayınlandı ama daha sonraki aşamada 106 olarak genişletilme çalışmaları devam ediyor. Bu, bireysel veya bir firmaya bağlı olarak olabilir. Bundan sonra evimizdeki fayansçımızı veya dış mantolamayı yaptıracağımız ustayı belgesizse çalıştıramayacağız. Bu noktaya doğru hızla gidiyoruz. 'Tehlikeli' ve 'çok tehlikeli' meslek grubunda çalışan işletmelerimizin veya bireysel çalışan ustalarımızın 25 Mayıs'a kadarki süreçte belgelendirme faaliyetlerini tamamlamaları gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Doç. Dr. Zengin, SAÜSEM olarak işletmelere ön yönlendirme hizmeti de sunduklarını anlatarak, şunları kaydetti:
"Belgelendirme kurul üyelerimiz, işletmenize geliyorlar, sizin personelinizin hangi belgeyi alması gerektiğine karar veriyorlar. Mutabakat sağlandıktan sonra sınav ve belgelendirme sürecini çalıştırıyoruz. Bu grupta faaliyet gösteren işletmelerimizin yapmaları gereken tek bir süreç var. SAÜSEM'e 'Şu alanda faaliyet gösteriyorum, lütfen gelip beni yerimde inceleyip elemanlarımı belgelendirir misiniz?' demek kalıyor."
Otomotiv ve inşaat sektöründeki firmalardan çok yoğun talep geldiğini vurgulayan Zengin, bunu hala duymamış özellikle yan sanayilerde faaliyet gösteren işletmelerin bu konuyla ilgilenmelerinin kendileri açısından önemli olduğunu sözlerine ekledi.
AA
Kaynak: