MHP Grup Başkanvekili Usta'dan AA'ya ziyaret
Usta: "(Seçim ittifakına yönelik düzenleme) Ülke meselelerini çözmek noktasında birkaç siyasi partinin yan yana gelmesi, bir uzlaşı içinde olması, uç fikirleri bir miktar törpüleyerek meseleleri çözme konusunda bir anlayış içine girmesi bu ülke için kazan
SAMSUN (AA) - MHP Grup Başvekili Erhan Usta, seçim ittifakına yönelik TBMM gündeminde bulunan yasal düzenlemeye ilişkin, "Ülke meselelerini çözmek noktasında birkaç siyasi partinin yan yana gelmesi, bir uzlaşı içinde olması, uç fikirleri bir miktar törpüleyerek meseleleri çözme konusunda bir anlayış içine girmesi bu ülke için kazançtır." dedi.
Usta, Anadolu Ajansı (AA) Samsun Bölge Müdürlüğünü ziyaret ederek, Bölge Müdürü İsa Sansar ile görüştü.
Seçim ittifakına yönelik 26 maddelik yasanın komisyondan geçtiğini ve pazartesi günü TBMM Genel Kurulu'nda görüşüleceğini belirten Usta, yasanın esas itibarıyla üç düzenleme içerdiğini anlattı.
Bunların seçim ittifakını yasal hale getiren, seçim güvenliğine yönelik ve daha önceki anayasa değişikliğine uyum konusundaki maddeler olduğunu aktaran Usta, "Türkiye'de 1991'den itibaren beş seçimde ittifaklar olmuş ancak ittifak yasal olmadığı için bir partinin, hatta genel başkanı kendi partisinden ayrılıyor, bir başka partiye geçiyor, bir başka partinin listesinden ittifak yapıyordu. Bu hülle yolu ile yapılan bir şey. Burada yapılan şey aslında bunu yasal hale getiren husustur ve doğru bir şeydir. Dünya uygulaması olan bir şeydir." ifadesini kullandı.
Anayasada iki türlü ittifaka imkan tanındığına dikkati çeken Usta, şöyle devam etti:
"Bir, başka siyasi partinin listesinden seçime girebilir. İkincisi de kendi siyasi parti kimliliği koruyarak, logosu ve kendi aday listesiyle iki veya üç veya daha fazla partili ittifak yapabilir. Bu yasayı özellikle 16 Nisan referandumu sonrasındaki hükümet sistemindeki değişiklikle değerlendirmek gerekiyor. Bundan sonra Türkiye'deki baraj yüzde 50+1. Dolayısıyla bir siyasi parti şu andaki siyasi atmosfere baktığınızda veya geçmişe doğru baktığınızda hiçbir parti tek başına yüzde 50+1 alamayacaktır. Bu anlamda ülke meselelerini çözmek noktasında birkaç siyasi partinin yan yana gelmesi, bir uzlaşı içinde olması, uç fikirleri bir miktar törpüleyerek meseleleri çözme konusunda bir anlayış içine girmesi ülke için kazançtır."
Seçim güvenliği konusuna da değinen Usta, şu değerlendirmede bulundu:
"Bu ülkenin bir gerçeği var. Özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde, PKK, terörün yoğun olduğu kesimlerde, hatta büyükşehirlerde bazı mahallelerde seçimlerin geçmişte çok güvenli olduğunu söylemek mümkün değil. Şu anda devlet, terör bölgelerine çok daha fazla hakim 2011 seçimlerine göre ancak burada Yüksek Seçim Kuruluna seçim güvenliğini sağlama konusunda bazı yetkiler veriliyor. Bu yetkiler kullanılacak diye bir şey yok. Bu anlamda seçmenin sandığa hür iradesinin yansımasına yöneliktir bu."
Erhan Usta, CHP'yi eleştirerek, "CHP'nin eleştirilerini kabul etmek hiçbir şekilde mümkün değil. CHP, çok net ifade ediyorum, burada HDP ağzıyla konuşuyor. HDP'nin esas itibarıyla rahatsız olduğu noktalarda CHP'nin rahatsız olup bunu çok meşru bir şeymiş gibi ortaya koyması yanlıştır. Geçen seçimlerde binin üzerinde sandıkta, seçmen sayısı 300, kullanılan sayı 300, geçerli oy sayısı 300, HDP'nin oyu 300. Entelektüel seviyesi yüksek mahallelerde bile 1 veya 2 geçersiz oy oluyor. Orada hiç iptal yok, hepsinin bir siyasi partiye çıkması olabilir mi? Burada seçmen iradesinin sandığa yansımadığını görüyoruz." diye konuştu.
AA
Kaynak: