Mısır'da darbe karşıtlarının yargılanması
İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Bedii'nin de aralarında bulunduğu 738 sanığın yargılanmasına devam edildi- İhvan Rehberlik Konseyi Üyesi Berr:- "Sanıklar cezaevlerinde çok ağır işkence görüyor. Akreb Cezaevinde ölümle burun buruna olanlar var"
KAHİRE (AA) - Mısır'da, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin de aralarında bulunduğu 738 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Kamuoyunda "Rabia baskını" olarak adlandırılan ve hakkında verilen idam cezası onanan Bedii ile 738 sanığın yargılandığı davada söz alan sanıklardan İhvan Rehberlik Konseyi Üyesi Abdurrahman el-Berr, kendisinin ve diğer sanıkların cezaevinde işkence gördüğünü söyledi.
Gözaltına alındıktan sonraki süreçte kötü bir zeminde uyuduklarını ifade eden Berr, "Bana işkence yapan subay, yargıya, medyaya, ülkede ne var ne yok her şeye sahip olduklarını söylüyordu. Öte yandan aleyhimde delil olmadığı halde idam isteniyor. Sanıklar cezaevlerinde çok ağır işkence görüyor. Akrep Cezaevinde ölümle burun buruna olanlar var." dedi.
Mahkeme heyeti de müdahale ederek İhvan üyesi Berr'i yalan ifade vermekle suçladı.
Bir sonraki duruşmanın 28 Haziran'a ertelendiği davada, İhvan'ın üst yöneticilerinin de aralarında bulunduğu sanıklar, 14 Ağustos 2013'te Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda düzenlenen gösterilerin dağıtılması sırasında "ülkede kaos çıkarma, kasten adam öldürme, yol kesme, trafiği bilerek aksatma, insanların ulaşım özgürlüğünü kısıtlama" gibi çeşitli suçlamalarla yargılanıyor.
Mısır'daki 3 Temmuz darbesinin ardından yapılan gösterilerin merkezi başkent Kahire'deki Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarına 14 Ağustos 2013'te Mısır emniyet güçlerinin müdahalesinde binden fazla gösterici hayatını kaybetmiş, binlerce kişi yaralanmıştı.
Akrep Cezaevi, "rejim karşıtı tutuklulara" tahsis edilmesi için 1993 yılında devrik lider Hüsnü Mübarek döneminde kurulmuştu.
Cezaevi hakkında hazırlanan raporlarda, tutuklulara şiddet uygulandığı ve tıbbi ihmalin yaşandığı belirtilirken, Mısır makamları, söz konusu açıklamaları yalanlıyor.
Merkezi Cenevre'de bulunan El-Kerame İnsan Hakları Derneği verilerine göre, 3 Temmuz 2013 askeri darbesinin ardından, aralarında siyasiler, öğrenciler, iş adamları ve sivil toplum kuruluşu yetkililerinin de olduğu binlerce darbe karşıtının tutuklandığı Mısır'da, Haziran 2013 ile Ağustos 2015 tarihleri arasında, ihmal ve tedaviden yoksun bırakılma nedeniyle cezaevlerinde 266 kişi yaşamını yitirdi.
AA
Kaynak: