Mısır'da İhvan'ın yönetim krizi

Mısır'da İhvan'ın yönetim krizi

İhvan Rehberlik Konseyi Üyesi Kemal istifa etti

KAHİRE (AA) - Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Üyesi Muhammed Kemal'in istifa ettiği bildirildi.

İhvan'ın geçen yıl Londra'da bulunan merkez ofisinin görevden alındığını açıkladığı Mısır'daki basın sözcüsü Muhammed Muntasır, sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki hesabından yaptığı açıklamada, Rehberlik Konseyi Üyesi Muhammed Kemal'in, teşkilat yönetimindeki tüm birimlerden istifa ettiğini belirtti.

Muntasır, "Kemal, gelecekte de hiçbir idari konum için aday olmayacağını açıkladı. Teşkilattaki eski dönem arkadaşlarınının da kendisi gibi davranmasını isteyen Kemal, teşkilata bağlı kurumların başına yeni liderler ve yöneticiler seçilmesi, Yüksek İdare Komitesi'nin ilan ettiği yol haritasına bağlı kalınması çağrısı yapıyor." ifadelerini kullandı.

- Yönetimi yeni nesillere bırakma çağrısı

Muntasır ayrıca, Muhammed Kemal'e ait olduğu belirtilen bir ses kaydı da yayınladı.

Kayıtta Kemal, "Hiçbir makama hırsla bağlanmadım. Hiçbir makama düşkün olmadım. Teşkilata ve adına zarar veren olayları, durumları düzeltmeye çalıştım. Teşkilat içinde eski dönemdeki yönetici kardeşlerime, yönetimi yeni nesillere bırakma çağrısında bulunuyor ve öncelikle kendimden başlıyorum." ifadelerine yer verdi.

İstifa ettiğini ve ileride hiçbir makama aday olmayacağını kaydeden Kemal, teşkilat içi seçim yapılması çağrısı yaparak, "Eski sayfalar kapatıldı. Tüm anlaşmazlıkların sona ermesi, anlaşmazlıklar ya da bu yönde yapılan açıklamalarla meşgul olunmaması ve safların birleştirilmesi için çalışılmasını rica ediyorum. Teşkilatın yaşadığı kriz ve içinde bulunduğu sıkıntı inşallah hayırlara yol açacak. Başta Yusuf el-Karadavi'ninki (Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı) olmak üzere bu yönde bazı girişimlerde bulunuldu." değerlendirmesinde bulundu.

- İhvan'da yönetim krizi

Mısır'da 3 Temmuz 2013'teki askeri darbenin ardından yönetime gelen Bakanlar Kurulu, İhvan'ı "terör örgütü" ilan etti ve ülke içindeki birçok üst düzey yönetici göz altına alındı.

Rehberlik konseyi üyelerinin tamamına yakınının tutuklanmasının ardından, yönetimi geçici olarak ele almak üzere, Şubat 2014’te konsey üyelerinden Muhammed Kemal liderliğinde “İhvan Yüksek İdare Komitesi” kuruldu.

Darbenin ardından yaşanan süreçte İhvan’ın ülke içindeki ve sürgündeki yönetim organlarıyla, ömürlerinin uzun bir bölümünü hapishanelerde geçirmiş Rehberlik Konseyi üyeleri arasında birtakım anlaşmazlıklar yaşanmaya başlandı.

İhvan'ın, 3 Temmuz 2013'teki askeri darbe öncesi 4 sözcüsü bulunuyordu. Sözcülerden Muhammed Gazlan'dan, darbe karşıtlarının eylemlerine sahne olan Rabia Meydanı'na güvenlik güçlerince 14 Ağustos 2013'te yapılan kanlı baskından sonra haber alınamadı. Gözaltına alınan diğer sözcülerden Cihad el-Haddad ve Ahmed Arif ise "terör örgütüne mensup olmakla" yargılandı. Sözcü Yasir Muhriz ise "Teşkilat ile olan bağını inkar etmesinin" ardından serbest bırakıldı.

Teşkilat, ordunun yönetime el koymasının ardından ilk kez 24 Ocak 2015'te "basın sözcüsü" olarak Muhammed Muntasır'ı görevlendirdi.

Aralık 2015'te İhvan'ın Londra'daki merkez ofisi, basın sözcüsü Muhammed Muntasır'ın yerine Talat Fehmi'nin görevlendirildiğini açıklaması ve merkezin buna karşı çıkmasıyla kriz daha da derinleşti.

Yönetimi geçici olarak ele alan İhvan Yüksek İdare Komitesi, teşkilatın içinde bulunan anlaşmazlıkların sona ermesi için tüm kurumların yöneticilerinin belirlenmesi amacıyla seçime gidilmesini içeren bir yol haritası açıkladı. Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Karadavi de en kısa zamanda seçime gidilmesi çağrısında bulundu.

Kemal, Muhammed Muntasır'ın yerine Talat Fehmi'nin görevlendirildiğini açıklanmasıyla derinleşen krizin ardından ilk istifa eden kişi oldu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı