Mısırlı sinema yıldızının kızı Türkiye'de sağlığına kavuştu
Doğuştan işitme engelli 20 aylık Dalila, Hacettepe Üniversitesinde yapılan beyin sapı implantı ve biyonik kulak ameliyatı ile duymaya başladı - Anne Lozy: - "İlk başta hemen konuşamayacağını biliyordum. Sese cevap verdiğini görünce çok heyecanlandım ve ağ
ANKARA (AA) - Mısırlı ünlü sinema yıldızı Yosra El Lozy'nin 20 aylık işitme engelli bebeği, Ankara'da yapılan iki ayrı operasyonla duyma yetisini kazandı.
Mısır'da bir çok sinema filminde oynayan ve ülkesinde meşhur olan Yosra El Lozy'nin henüz 20 aylık olan işitme engelli kızı Dalila, Ankara'da Hacettepe Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Polikliniğinde yapılan beyin sapı ve koklear implantı (biyonik kulak) ameliyatı ile sağlığına kavuştu.
Yosra El Lozy yaptığı açıklamada, bir yaşındayken kızının duymadığını fark ettiğini belirterek, "İlk çocuğum olduğu için duymayan bir çocukla hiç tanışmadım. Belki başka bir çocuğum daha olsaydı fark edebilirdim. Çok yüksek sesler olduğunda uyanmadığında bunun normal bir şey olduğunu düşünüyordum çünkü bu konuda tecrübem yoktu." dedi.
- "İlk duymaya başladığında ağladım"
Kardeşinin düğüne gittiğinde bile kızının yüksek sese karşı hiç bir tepki göstermediğini anlatan Lozy, o günden sonra kızı için bir araştırma içerisine girdiklerini söyledi.
Operasyondan sonra kızının ilk duyduğu sese karşı verdiği tepki karşısında çok duygulandığını ifade eden Lozy, "İlk başta hemen konuşamayacağını biliyordum. Sese cevap verdiğini görünce çok heyecanlandım ve ağlamaya başladım." dedi.
Eşi Ahmed El Droubi de kızlarının duymadığını öğrendiklerinde şok olduklarını ve ilk başta bunu kabullenemediklerini söyledi. Droubi, daha sonra tedavi için bir araştırma içerisine girdiklerini ve ardından Ankara'ya geldiklerini söyledi.
Erken yaşta tedavi şansı buldukları için şanslı olduklarına inandıklarını dile getiren Droubi, ameliyatı gerçekleştiren doktorlara da teşekkür etti.
Hacettepe Üniversitesi Kulak Burun Boğaz bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Sennaroğlu ve Beyin Cerrahı Doç. Dr. Burçak Bilginer de yapılan beyin sapı ve koklear implant ameliyatları hakkında bilgi verdi.
- "Hacettepe Üniversitesi bu konuda ün yaptı"
Prof. Dr. Sennaroğlu, işitme kaybını nedeniyle ailenin kendilerine başvurduğunu belirterek, Hacettepe Üniversitesinin bu konuda dünya çapında ün yaptığını, son yıllarda da yüzün üzerinde beyin sapı implantı yaptıklarını söyledi.
İşitme siniri bulunmayanlarda iç kulakta az gelişme olduğunu ifade eden Sennaroğlu, bu durumdakiler için özel ameliyat yapmak gerektiğini söyledi.
- "Belçika'dan, Hacettepe Üniversitesine yönlendirmişler"
Ailenin ilk olarak tedavi için Belçika'ya gittiğini aktaran Prof.Dr. Sennaroğlu, "Burada kendilerine beyin sapı implantı olması gerektiğini söylüyor. Belçika'ya gittiklerinde oradan kendilerini Hacettepe Üniversitesinde bu ameliyatların çok iyi yapıldığını söylüyorlar. Aile hemen bizimle temasa geçti. Kontrol için geldiler. Sağ tarafta incecik bir sinir gördük ve koklear implant sinirinin olmadığı tarafa da beyin sapı ameliyatı yaptık. 7-8 saat süren bir ameliyattı. Şu anda ilk implantı, koklear implant tarafı açıldı ve oradan duymaya başladı. Bugün de beyin sapı implantı açıldı." diye konuştu.
Dalila'nın biyonik kulağını ömür boyu kullanacağını ifade eden Sennaroğlu, "Bu implantlar Dalila'nın dünyaya açılan kapısıdır ve her iki tarafında da ömür boyu kullanması gerekiyor." dedi.
Beyin Cerrahı Doç. Dr. Burçak Bilginer de, beyin sapı implantında cihazın beyindeki işitme çekirdeklerinin üzerine yerleştirildiğini belirterek, şunları söyledi:
"Hasta açık bir beyin ameliyatı geçiriyor. Beyni açılıyor ve işitme çekirdeklerinin olduğu merkez bulunuyor cihazın içeride olan parçası beyindeki o çekirdeklerin üzerine yerleştiriliyor. Daha sonra onun bir uzantısı cilt altına geliyor. Bu sistem dışarıdan aldığı uyarıları içeriye iletiyor. Bunlar direkt o beyin sapındaki işitme merkezine gidiyor. Sonuç olarak bu açık bir beyin ameliyatı ile konan bir cihaz."
AA
Kaynak: