MKEK savunma ve güvenlik ihaleleri
Kurumun yurt dışında kurulacak üretim tesisi, üretim hattı modernizasyonu, silahların mobil hale getirilmesi, geliştirilmesi ve farklı sistemlere adaptasyonu için imzalanan satış sözleşmeleri kapsamındaki mal ve hizmet alımları doğrudan teminle yapılabile
ANKARA (AA) - Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumunun (MKEK), gizlilik içinde yürütülmesi gereken savunma, güvenlik veya istihbarata ilişkin mal ve hizmet alımlarıyla yapım işleri ihalelerinde uygulanacak esaslarda değişiklik yapıldı.
Konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, savunma, güvenlik veya istihbarat alanlarıyla ilişkili olduğuna veya gizlilik içinde yürütülmesi gerektiğine karar verilen mal ve hizmet alımlarıyla yapım işleri ihalelerinde, önceden her türlü fiyat araştırması yapılarak katma değer vergisi hariç olmak üzere yaklaşık maliyet, ihtiyaç sahibi birimler tarafından tespit edilecek.
Teknik şartnameler ve yaklaşık maliyet hesap cetvelinin, mal ve hizmet alımlarıyla yapım işlerinin özelliği nedeniyle MKEK tarafından hazırlanmasının mümkün olmadığının ihale yetkilisi tarafından onaylanması kaydıyla, danışmanlık hizmeti alınarak bunlar uzman kişi veya kuruluşlara hazırlatılabilecek. Danışmanlık yapanlar o işin ihalesine, işin yüklenicileri de danışmanlık hizmeti ihalelerine katılamayacak. Anılan yasaklar, yüklenicilerin ortaklık ve yönetim ilişkisi olan şirketleriyle bunların sermayesinin yarısından fazlasına sahip oldukları şirketler için de geçerli olacak.
MKEK Genel Müdürünün "olur"u ile en az 5 kişiden oluşturulacak proje komisyonunca hazırlanacak rapor doğrultusunda, yurt dışında kurulacak üretim tesisi, üretim hattı modernizasyonu, teknoloji transferi ve sistem-alt sistem ve ürünlerin modifikasyonu ve modernizasyonu, bakım ve onarımı, silahların mobil hale getirilmesi, geliştirilmesi ve farklı sistemlere adaptasyonu için imzalanan satış sözleşmeleri kapsamında yapılacak mal ve hizmet alımları, doğrudan temin suretiyle yapılabilecek.
İhtiyacın sadece gerçek veya tüzel tek kişi tarafından karşılanabileceğinin ihtiyaç sahibi birim amiri tarafından oluşturulacak en az üç kişilik komisyonca tespit edildiği alımlarda, teminin gerçek veya tüzel kişiden yapılma sebebi komisyon tarafından ayrıntılarıyla ortaya konulacak. Bunlara ilişkin belgeler komisyon raporuna eklenecek. Mal alımlarıyla ilgili ihtiyacın niteliğiyle malın ayrıntılı teknik özelliklerinin yanı sıra benzeri bulunmuyorsa bunun nedenleri gibi hususlara raporda yer verilecek.
Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım ihalelerinde sözleşme gideri ve genel giderler dahil toplam asgari işçilik maliyetinin altında bedel sunan isteklilerin teklifleri, ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılacak.
İhalenin sonucu, kararların onaylanmasından sonra 5 iş günü içinde, ihale üzerinde bırakılan istekli de dahil teklif veren bütün isteklilere imza karşılığı tebliğ edilecek. İhale kararlarının iptali durumunda isteklilere aynı şekilde bildirim yapılacak.
Mal alım ihaleleri dışında yabancı isteklilerle ortak girişim suretiyle ihalelere katılan yerli istekliler, yerli malı olarak belirlenen malları teklif eden istekliler lehine sağlanan yüzde 15'e kadar fiyat avantajına ilişkin hükümden yararlanamayacak.
İhale sürecindeki işlem veya eylemlerin hukuka aykırılığı iddiasıyla 3 gün içinde ihaleyi düzenleyen birime şikayet başvurusunda bulunulabilecek.
Öte yandan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından, ulusal araştırma-geliştirme kurumlarının yürüttüğü ve desteklediği Ar-Ge projeleri için gerekli mal ve hizmetlerin alımına ilişkin esasların yürürlüğe konulmasına dair Bakanlar Kurulu kararı da Resmi Gazete'de yayımlandı.
Bu kapsamda ihale komisyonlarının oluşumu ve çalışma şekli, proje konularının belirlenmesi, ihaleye katılım kuralları, alım yöntemlerine dair hususlar belirlendi.
AA
Kaynak: