MYSTHİA antik kenti’nin‘turizm bölgesi’ ilan edilmesini isteyecek
Konya’nın Beyşehir İlçe Belediyesi, Fasıllar Mahallesi’nde bulunan Mysthia Antik Kenti’nin turizm bölgesi olması için bakanlık nezdinde girişim başlatıyor.
Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, yaptığı açıklamada, Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1988 yılında 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilen Asar Tepe Kale Kalıntısı’nın da yer aldığı antik kentin turizm bölgesi ilan edilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuracaklarını söyledi. Beyşehir Belediyesi olarak bölgedeki tarihi doku ve zengin potansiyelin daha da ön plana çıkarılarak turizme kazandırılması noktasında gayret gösterdiklerini aktaran Özaltun, “Yerli ve yabancı arkeologların da ilgisini çeken ve yöremizde kurulan medeniyetler hakkında da bilgiler veren antik kentimiz için kitap yazarlarımız ve araştırmacılarımız, bu bölgeyi ‘eski medeniyet abidelerinin üst üste yığıldığı, iç içe girdiği yer olarak’ ifade eder. Burada Hititler’in, Bizanslılar’ın ve daha eski uygarlıklara ait abideler ve tarih yadigarlarının varlığından söz edilmektedir. Halen bölgede kapsamlı arkeolojik çalışmalar yapılırken, çok yakında antik kentimizin yer altı taramasının da yapılarak bu bölge hakkında daha detaylı bilgiler elde edilmesini bekliyoruz” dedi.
Antik kentte yer alan dünyanın en büyük kaya anıtı olduğu belirtilen Hitit Kaya Anıtı’na yönelik olarak Müze Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanan rapor doğrultusunda anıtın kaldırılmadan yerinde sergilenmesine, bu kapsamda hazırlanan çevre düzenleme projesinin revize edilmesinden sonra yeniden değerlendirilmesine karar verildiği halde bugüne kadar bu konuda herhangi çalışmanın söz konusu olmadığının da altını çizen Özaltun, şunları kaydetti: “Meşhur Hitit Fasıllar Anıtı (Kurtbeşiği anıtı) ve Antik Mysthia Kenti eserleri hala koruma altına alınamamış ve buradaki değerli antik eserler kendi kaderine terk edilmiştir. Bu bölgenin turizm bölgesi ilan edilmesiyle Beyşehir’e gelen yerli ve yabancı turistlerin sayısı daha da artacak, bu bölgeye yapılacak yönlendirmelerle, ilçemiz ve Fasıllar Mahallemizin ekonomisi büyük canlılık kazanacak ve devletimizin 2023 kırsal kalkınma bölgeleri projesine de büyük katkı sağlanmış olacaktır. Fasıllar Mahallesi sınırları içerisinde kalan antik kentin Fasıllar Turizm Bölgesi kapsamına alınması ekonomik, kültür ve turizm hedeflerimizin gerçekleştirilmesinde çok büyük bir adım olacaktır. Çevreye duyarlı, toplum yapımına sahip özgün mimari yapısını kaybetmeden günümüze kadar ulaşmış ender yerleşim yerlerinden birisi olan bu antik kentimiz, tarih ve alternatif kültür turizm alanı olarak yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından sıkça ziyaret edilirken, bölgeye gelenlerin daha iyi hizmet sunulabilmesini sağlayacak turizm tesisi ve unsurlarından da mahrumdur. Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan bu bölgenin turizm bölgesi olarak ilan edilerek turizme kazandırılması konusunda destek beklemekteyiz.”