Nail Bülbül:Eskiden Konya’da top ineğin döşüyle oynandı

Nail Bülbül:Eskiden Konya’da top ineğin döşüyle oynandı

Gazeteci-yazar Nail Bülbül, tarihçi İbrahim Hakkı Konyalı’nın kendisine, “Islah-ı Medaris’de talebe iken ineğin döşünü şişirir ve idrar torbasıyla bağladıktan sonra top niyetine vururduk” dediğini söyledi.

 

Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü ve üyeler Mustafa Balkan ile Celalettin Kara, Gazeteci-Yazar Nail Bülbül’ü evinde ziyaret etti.

Gazeteci yazar Nail Bülbül, Dr. Mustafa Güçlü başkanlığındaki heyete, Konya tarihi ve Konyaspor’un geçmişiyle ilgili önemli bilgiler verdi. Konyaspor tarihiyle ilgili yazdığı kitabı Konyaspor Kulübü eski başkanı Ahmet Şan’a yayınlamak üzere teslim ettiğini hatırlatan yazar Nail Bülbül, şimdiye kadar Konyaspor Tarihi kitabının herhangi bir yayınevinden çıkmadığını da söyledi.

KONYA’DA TOP NASIL OYNANDI?..

Gazeteci olarak Konya Tarihi kitabının müellif tarihçi İbrahim Hakkı Konyalı ile en son kendisinin röportaj yaptığını ifade eden Bülbül, Konyalı’nın kendisine, “ineğin döşünü şişirir idrar torbasıyla bağladıktan sonra top oynadığımızı bilirim. Daha sonra benim Orhan diye bir arkadaşım vardı. Onun amcası İstanbul’da kaymakam idi. O bize bir futbol topu gönderdi, o topla futbol oynamaya başladık” diye söylediğini aktardı. Refik Osman Top (Top soyadını sonra alıyor) Beşiktaş’ın ilk futbolcularından. Refik Osman’ın çıkardığı TOP Mecmuaları vardı. Eskiden resimler klişelerle basılırdı. O mecmuada resimler vardı adam topa ayağını kaldırırken, vururken ve durdururken.. Biz o resimlere baka baka topu birbirimize vururduk, diyor.

KONYASPOR NASIL VE NE ZAMAN KURULDU?

Konyaspor’un geçmişinin 1922’de kurulan Gençler Birliği’ne dayandığını ve yeşil beyazlı takımın 96 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olduğunu söyleyen gazeteci - yazar Nail Bülbül, Gençler Birliği Kulübü’nün 1965’te Konyaspor olduğunu belirterek “İdmanyurdu’nun kuruluşu ise 1923’e dayanıyor. İdmanyurdu ile Konyaspor, 1981’de birleşti. Birleşmeden önce iki takım arasında kavgalar eksik olmuyordu. Konyaspor’un taraftarı çoktu. İdmanyurdu ise zengin bir kulüptü. Bu kavgalardan dolayı Konyaspor’un sahasına 5 maç kapatma cezası verildi. İki takım arasındaki maç Eskişehir’de oynandı. İdmanyurdu, Konyaspor’u yendi. Konya’ya dönüşte Konyaspor taraftarları, kalabalık olduğu için İdmanyurdu taraftarlarını yolda durdurarak dövdüler.” dedi.

Dönemin 2. Ordu Sıkıyönetim Komutanı Orgeneral Bedrettin Paşa, her iki takımın kulüp başkanlarını çağırarak bunları birleştirdiğini hatırlatan Bülbül, şu bilgileri verdi: “İdmanyurdu Kulübü Başkanı Nuri Küçükköylü, birleşmeye hayır diyen adamdı. Konyaspor’un binası falan yoktu. Yeni Sinema’nın orada Bomanti Lokantası vardı.  Konyaspor’un binası o lokantanın üzerindeydi. Orhan Şener abi geldi ve Nuri abiyle Bomanti Lokantası’nın üzerindeki binada konuştu. Nuri Bey, 2.Lig 13 takım oldu. Sizi 14. takım olarak alacağız. Yalnız isminizi Konyaspor yapacaksınız ve İdmanyurdu ile birleşeceksiniz, dedi. Nuri abi de hayhay dedi.”

eskiden-konya’da-top-inegin--(4).jpg