Narenciye üreticileri yeni dönemden umutlu

Narenciye üreticileri yeni dönemden umutlu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin'in gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Türk-Rus ilişkilerinde yeni döneme girilmesi, yakın zamanda limon hasadıyla sezonu açacak olan narenciye üreticilerini sevindirdi- Ulusal Turunçgil Ko

MERSİN (AA) - MUSTAFA ÜNAL UYSAL - Türkiye'nin narenciye üretiminde söz sahibi olan kentleri arasında ilk sıralarda bulunan Mersin'de üreticiler, hasat sezonu yaklaşırken Türk-Rus ilişkilerinde yeni döneme girilmesinden umutlu.

Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, AA muhabirine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği görüşmeyi sektör olarak olumlu karşıladıklarını söyledi.

Narenciye üreticilerinin en büyük pazarlarından birinin Rusya olduğuna işaret eden Kaçmaz, bu ülkeyle ilişkilerin düzelmesinin piyasaya iyi şekilde yansıyacağını kaydetti.

Sektörün bütün paydaşlarının yapılan görüşmeyle umutlandığını anlatan Kaçmaz, şöyle devam etti:

"Görüşmelerin olumlu neticeleri kısa süre içerisinde piyasaya yansıyacak. Türkiye'nin 2023 yılı yaş meyve ve sebze ihracat hedeflerine kaldığımız yerden devam edeceğiz. Sektörde olumlu gelişmeler yaşanacak. Çukurova ve Mersin Türkiye narenciyesinin en çok üretiminin yapıldığı ve ihracatının olduğu yer. Bizim bölgemizde narenciye lokomotif bir sektör. Bu nedenle hem ülke hem de Mersin ekonomisine bu anlaşmanın çok büyük katkıları olacak. Bu süreçten sonra ilişkiler daha kolay olacak. Zaten Rusya ile bizim daha önce iyi ilişkilerimiz vardı. Onların piyasasını biliyoruz. Onlar Türk ürünlerinin kalitesini ve değerini çok iyi biliyorlar. Görüşmelerin neticesinde yine eski günlere döneceğimizi umut ediyoruz. Var olan ilişkilerimizi daha üst seviyelere çıkacağını temenni ediyoruz."

- "İhracatta güzel şeyler olacak"

Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Dursen Şahin de bu görüşmenin hem ülke adına hem narenciye üreticileri adına olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

Önceki yıl yaşanan gelişmeler nedeniyle ihracatta sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Şahin, görüşmeyle birlikte umutlandıklarını vurguladı.

Sektörün birçok kişiye istihdam sağladığının altını çizen Şahin, şöyle konuştu:

"Portakal, mandalina ve greyfurtta ciddi sıkıntılar yaşadık. Maliyetine bile satılamadı. Bu görüşmenin olumlu şeyler katacağını düşünüyoruz. Onun dışında narenciye büyük bir istihdam kaynağı. Bu alandan daha fazla iş veren yer yok. Hem hasat hem de üretim döneminde ciddi istihdam sağlıyor. Dolayısıyla biz mutluyuz. İyi olduğunu düşünüyoruz. Uçak krizi öncesinde ihracatta pek sıkıntı yoktu ve fiyatlar iyiydi. Uçak krizinden sonra fiyatlarda sıkıntı yaşanmaya başladı. Bu dönemde ciddi sıkıntılar yaşadık. Yerinde bir kararın alındığını düşünüyoruz."

Şahin, ihracatçı birlikleriyle toplantı yapacaklarını ve bir yol haritası çıkaracaklarını belirterek, yaklaşan hasat dönemini en iyi şekilde değerlendirmek istediklerini ifade etti.

Rusya'nın ihracattaki önemine dikkati çeken Şahin, şunları kaydetti:

"Bizleri umutlandıran bir durum yaşandı. Rusya bizim olmazsa olmazlarımızdan. Yeni pazarlar bulanabilir fakat bu uzun zaman alır. Türkiye'nin ürettiği yaş, sebze ve meyvenin büyük bölümü Rusya'ya ihracat ediliyor. İleri aşamalarda yeni pazarlarda bulmak lazım fakat bu kısa sürede olacak bir şey değil. Rusya bizim ihracatta önemli yer tutuyor. İhracat olmadığı zaman sıkıntılar had safhada olur. Biz bu görüşmelere olumlu yaklaşıyoruz. İhracatta güzel şeyler olacak diye bekliyoruz."

- "Umutla bakıyoruz"

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel ise Türkiye'nin son yıllarda yaş sebze ve meyve üretiminde hem rekolte hem de üretim açısından oldukça geliştiğini belirtti.

Bu ürünlerde ihracatın büyük bir kısmının Rusya ve çevresindeki ülkelere yapıldığını ifade eden Gökçel, geçen yıl yaşanan uçak kriziyle bu ülkelerle ihracatın durma noktasına geldiğini kaydetti.

Yapılan görüşmeleri olumlu karşıladıklarını aktaran Gökçel, "Rusya ile Türkiye arasında hem siyasi hem de ekonomik yönden ilişkilerin geliştirilmesi sosyal ve ekonomik yönden umutlandırıyor. Bundan hem ülke hem de Mersin çiftçisi faydalanacaktır. Geçen yıl Rusya'nın ürün almadığı yıllarda en büyük mağduriyeti çiftçiler yaşadı. Özellikle mandalina ve portakal fiyatları çok düştü ve çoğu da dalda kaldı. Ayrıca yakın zamanda limon hasadı ve ihracatı başlayacak. İhracat prim desteğinin hasat mevsiminin yaklaştığı şu günlerde belirlenmesi ve en az 100 dolar olmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı