"Neşeli ol hayatını yaşa" mesajlı tanıtım atağı

"Neşeli ol hayatını yaşa" mesajlı tanıtım atağı

Hatay'da kurtarma kazısı sırasında bulunan ve üzerindeki yazılar "Neşeli ol hayatını yaşa" diye yorumlanan mozaiğin, yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapan "hoşgörü kenti"nin tanıtımına katkı sağlaması bekleniyor- Yazı ve iskelet figürünün bulu

HATAY (AA) - İSMİHAN ÖZGÜVEN - Hatay'da teleferik inşaatı sırasında yürütülen çalışmalar sırasında tarihi kalıntılar bulunması üzerine 2013 yılında başlatılan kurtarma kazısında ortaya çıkan ve üzerindeki yazının "Neşeli ol hayatını yaşa" şeklinde yorumlanmasıyla büyük ses getiren mozaiğin, kentin tanıtımına katkı sağlaması bekleniyor.

İplik Pazarı mevkisindeki inşaat çalışmaları sırasında gün yüzüne çıkarılan, milattan sonra 3'üncü yüzyılın sonu 4'üncü yüzyılın başına ait olduğu tespit edilen, yastığa rahat bir şekilde uzanmış ve bir elinde kap, yanında ekmek ve şarap bulunan iskelet figürü ile "Neşeli ol hayatını yaşa" şeklinde yorumlanan yazı bulunan mozaik, magnet, hediyelik eşya ve broşürlerde kullanılmaya başlandı.

Üzerindeki figür ve verdiği mesaj ile yurt içi ve dışında büyük ses getiren mozaiğin, yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, farklı dinlerin bir arada yaşaması dolayısıyla "hoşgörü kenti" olarak adlandırılan Hatay'ın tanıtımına büyük katkı sağlaması bekleniyor.

Hatay Turizm Derneği Başkanı Sabahattin Nacioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mozaiğin Hatay'da bulunmasının büyük bir şans olduğunu söyledi.

Mozaiğin gün yüzüne çıkarılmasının ardından yurt içi ve dışında büyük ilgi gördüğünü ifade eden Nacioğlu, bunun kent için bulunmaz bir "nimet" olduğunu kaydetti.

"Neşeli ol hayatını yaşa" yorumuyla bir anda tüm ilginin bu mozaik üzerine yoğunlaştığına dikkati çeken Nacioğlu, "Mozaik kentin turizm zenginliğine büyük bir katkı. Bu, kentin tanıtım yüzü olabilir. Şu an mozaik magnetlerde, hediyelik bazı eşyalarda yer alıyor ayrıca rehberlerin birçoğu da turlarda öncelikle bu mozaikten bahsederek tanıtıma başlıyor. Bu mozaiği, Hatay ile daha da özdeşleştirip tanıtmamız gerek. Bunu billboardlarda, kentle ilgili değişik fuarlarda kullanıp turizmimize katkı sağlayabiliriz." diye konuştu.

Nacioğlu, mozaiğin insanlara mutlu ve neşeli olmaları için mesaj vermesi dolayısıyla dikkat çektiğini vurguladı.

Mozaik ve kazı alanında çalışma yapan Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hatice Pamir de insanların sırf bu mozaiği görmek için Hatay'a gelebileceğini, bunun da büyük bir şans olduğunu kaydetti.

Bu arada kazı çalışmalarının devam ettiği İplik Pazarı mevkisinde bulunan mozaiğin burada korunduğu, üzerinin ise "jeotekstil" malzeme ile kapatıldığı öğrenildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı