Niğdeli öğrenciler meyve çekirdeğinden mobilya üretti

Niğdeli öğrenciler meyve çekirdeğinden mobilya üretti

Niğde Mehmet ve Emet Aydoğan İlkokulu öğrencileri, sınıf öğretmenleri eşliğinde geliştirdikleri projede meyve çekirdeklerinden yapılan sunta ve kaplama malzemesi üretti.

Niğde Mehmet ve Emet Aydoğan İlkokulu 4. sınıf öğrencileri, çevre dostu bir projeye imza attı. Öğretmenleri Nihal Ağca danışmanlığında geliştirilen proje kapsamında, atık olarak değerlendirilen meyve çekirdekleri kullanılarak sunta ve kaplama malzemesi üretildi.

Proje Detayları

Zeynep Yiğit, Anıl Ayhan Öz ve Mustafa Candan adlı öğrenciler, proje kapsamında meyve çekirdeklerini çöpe gitmekten kurtarıp faydalı bir ürüne dönüştürmeyi hedefledi. Meyve çekirdekleri öncelikle toz haline getirildi ve yapıştırıcıyla karıştırıldıktan sonra kalıplarda preslenerek istenilen şekil verildi. Bu süreç sonucunda elde edilen malzeme, mobilya yapımında kullanılabilecek sağlam bir hammadde haline geldi.

Niğdeli öğrenciler meyve çekirdeğinden mobilya üretti

Öğrencilerin Motivasyonu

Anıl Ayhan Öz, projelerinin amacını "atıkların doğaya olan zararlarını azaltmak ve doğal kaynakların daha etkili kullanımını sağlamak" olarak açıkladı. Mustafa Candan ise, "Plastik, metal gibi malzemelerin geri dönüşümü varken meyve çekirdekleri için böyle bir süreç yoktu. Biz de bu eksikliği gidermek istedik" dedi. Zeynep Yiğit ise, sunta üretiminde kullanılan malzemenin sıkıştırılmış talaştan yapıldığını belirterek, proje ile ağaç kesimlerini azaltmayı amaçladıklarını vurguladı.

Danışman Öğretmenin Değerlendirmesi

Proje danışmanı Nihal Ağca, atıkların ekonomiye kazandırılmasının önemine dikkat çekerek, "Çevre kirliliğini azaltmak için herkesin sorumluluk alması gerektiğine inanıyoruz. Biz de meyve çekirdeklerini geri dönüştürerek ekonomiye kazandırmayı hedefledik" dedi.

Niğdeli öğrenciler meyve çekirdeğinden mobilya üretti

TEKNOFEST Yarışması ve Gelecek Hedefler

Öğrenciler, geliştirdikleri projeyi TEKNOFEST gibi platformlarda da sergileyerek meyve atıklarının değerlendirilmesi konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Bu sayede, ağaç kesiminin önüne geçmeyi ve çevre dostu çözümlerin yaygınlaşmasını desteklemeyi hedefliyorlar.

Bu yenilikçi proje, hem çevre dostu bir yaklaşım sunması hem de geleceğin liderleri olan gençlerin çözüm odaklı düşünebilme yetilerini sergilemesi açısından büyük önem taşıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler