OAS'tan Venezuela'ya seçim çağrısı
OAS'nin 14 üyesi, Caracas yönetiminden siyasi tutukluları serbest bırakmasını ve seçime gitmesini istedi
WASHINGTON (AA) - Amerikan Devletleri Örgütü, (OAS) Venezuela'ya seçime gitmesi ve siyasi tutukluları serbest bırakması çağrısı yaptı.
Aralarında ABD, Kanada, Meksika, Brezilya, Kolombiya ve Arjantin'in de olduğu OAS'a üye 14 devlet, yaptıkları ortak açıklamada, Venezuela'nın örgütten çıkarılmasının son seçenek olduğuna, ülkenin kemikleşmiş ekonomik ve siyasi sorunlarını çözmek için diyalog kurulması gerektiğine dikkati çekti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Geçici Sözcüsü Mark Toner, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'dan ülkenin demokratik yollarla seçilmiş ulusal meclisinin anayasal faaliyetlerine izin vermesini ve seçimlerin en kısa sürede düzenlenmesini istedi.
ABD'nin, Venezuela'nın OAS'den çıkarılması yönünde baskı yapmadığını belirten Toner, ancak aralarında Leopoldo Lopez'in de olduğu "siyasi tutuklarının bir an önce serbest bırakılması" gerektiğini belirtti.
Meksika Dışişleri Bakanı Luis Videgaray da ülkesi ve bölgedeki diğer ülkelerin en kısa zamanda "bağımsızlık ruhuna ve Venezuelalılara saygıyla yapıcı bir şekilde yardım etmek ve kardeş ülke Venezuela'da önce diyaloğu sonra tam demokrasiyi kurmaya yönelik bir çözüme ulaşmak için" yeni bir plan önerisinde bulunacağını ifade etti.
Venezuela Dışişleri Bakanı Delcy Rodriguez ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Toner'in ifadelerinin, OAS'de ülkesine karşı müdahaleci gündem oluşturmak için çaba harcayanları ortaya çıkardığı belirtti.
Venezuela'da muhalefet partileri, ülkedeki ekonomik ve siyasi krizden sorumlu tuttukları devlet başkanının bir an önce görevden ayrılması ve erken seçime gidilmesi için referandum süreci başlatmıştı. Sürecin ilk aşamasında toplanan 1,8 milyon imzadan 407 bini geçerli sayılmış, muhalefet sürecin ikinci aşaması için gerekli 3,9 milyon imzayı toplamaya başlamıştı.
Ancak Seçim Konseyi, referandumun birinci aşamasında toplanan imzalarda 4 eyalette hile yapıldığı iddiaları üzerine süreci 21 Ekim'de durdurmuştu. Muhalefet, kararın anayasaya aykırı olduğunu belirterek, halktan karara karşı sokaklara dökülmelerini istemişti. Maduro'nun görevden alınması için referandumun 10 Ocak'tan önce yapılması gerekiyordu ancak ilk aşamanın iptal edilmesinin ardından referandumun bu tarihten önce yapılması mümkün olmadı.
Görev süresi 2019'da dolacak Maduro, yardımcılığını yaptığı sosyalist lider Hugo Chavez'in hayatını kaybetmesinin ardından 15 Nisan 2013'te yapılan seçimde iktidara gelmişti.
AA
Kaynak: