"Oğlaklar etlenmeden kesime gönderilmemeli"
Bursa Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Oran: - "Oğlakların etlenmeden kesime gitmesini önlememiz lazım. 7 kilogram yerine 25 kilogram et veren bir keçi, ülkedeki kırmızı et açığına çözüm olabilir"
BURSA (AA) - HARUN KAYMAZ - Bursa Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yıldırım Oran, keçi üreticilerinin imkansızlıklar nedeniyle oğlaklarını etlenmeden kesime gönderdiğini, bunun önlenmesi gerektiğini belirterek, "7 kilogram yerine 25 kilogram et veren bir keçi, ülkedeki kırmızı et açığına çözüm olabilir" dedi.
Oran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, keçi yetiştiricilerinin zor şartlar altında üretim yaptığını, et ve süt olmak üzere iki geliri olduğunu söyledi.
Üreticilerin, imkansızlıklar nedeniyle keçileri 4-5 aylıkken pazara sunduğunu dile getiren Oran, "Çok küçük yaşta kesildikleri için et tutmaz. Yani bir oğlaktan 7-8 kilogram et elde edilebilir. Kasaplara 75 liradan satılıyor. Maliyeti kurtarmıyor. Halbuki bu oğlaklara 2 sene kadar bakmamız gerekiyor. Bu yüzden destek çok önemli. Erkekleri 2 yıl bakılırken önemli bir maliyet ortaya çıkıyor. O zaman bunlar 20-25 kilogram et verebilir hale gelirler. Eti de çok lezzetli olur. Oğlakların etlenmeden kesime gitmesini önlememiz lazım. 7 kilogram yerine 25 kilogram et veren bir keçi, ülkedeki kırmızı et açığına çözüm olabilir.''
Türkiye'de 10 milyonun üzerinde keçi bulunduğunu belirten Oran, küçük olanlarının kesime gitmesinin önlenmesi durumunda bu sayınının çok daha yukarılarda olabileceğini ve kırmızı et üretiminin artırılabileceğini vurguladı.
Keçi yetiştiricisi Yahya Tetik ise 500 keçisinin bulunduğunu belirterek, "Hiçbir yatırımımız yok. 5 kişilik aile bu keçilere bakıyoruz. Maddi olarak sıkışınca borçları ödememiz gerekiyor. Oğlakları kasaplara 75 liradan satıyoruz. Kazancımız olmuyor, cepten yiyoruz" dedi.
AA
Kaynak: