Öğrencilerin fiziksel uygunluk karnesine ilişkin ilk sonuçlar açıklandı

Öğrencilerin fiziksel uygunluk karnesine ilişkin ilk sonuçlar açıklandı

Sağlık Bakanlığınca tüm ortaokul ve liselerde başlatılan fiziksel uygunluk karnesi, 10-14 yaş grubu erkek öğrencilerin yüzde 20'sinin, kız öğrencilerin ise yüzde 19'unun fazla kilolu olduğunu ortaya koydu

ANKARA (AA) - Ortaokul ve liselerde 10-14 yaş grubu erkek öğrencilerin yüzde 20,2'sinin fazla kilolu, yüzde 13'ünün şişman, kız öğrencilerin yüzde 19'unun fazla kilolu, yüzde 7,8'inin de şişman olduğu tespit edildi.

Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ortak yürütülen E-okul sistemine entegre edilen fiziksel uygunluk karnesi uygulamasına ilişkin ilk veriler, Türkiye genelinde raporlandı.

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 10-14 yaş grubu erkek öğrencilerin yüzde 20,2'sinin fazla kilolu, yüzde 13'ünün şişman, kız öğrencilerin ise yüzde 19'unun fazla kilolu, yüzde 7,8'i şişman olduğu belirlendi.

Araştırmada, 15-18 yaş grubunda ise, erkek öğrencilerin yüzde 16,5'i fazla kilolu, yüzde 6,8'i şişman, kız öğrencilerin yüzde 13,5'i fazla kilolu, kız öğrencilerin de yüzde 4,3'ü şişman bulundu.

"Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı 2018-2023" kapsamında toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek amacıyla başlatılan programla yılda iki kez öğrencilerin sağlıklı fiziksel aktivite kapasiteleri ölçülüyor.

- Karne bilgilerine yalnızca öğrencinin ailesi erişebiliyor

Beden eğitimi ve spor dersi öğretmelerinin gözetimiyle yürütülen uygulamada, "mekik", "şınav", "otur-uzan" "esneklik ölçümü", "vücut ağırlığı ve boy uzunluğu" ölçümleri değerlendiriliyor. Referans değerlere göre yorumlanan sonuçlar ışığında, fiziksel aktivitenin artırılması için bilgilendirme ve yönlendirmeler yapılıyor.

Sağlıkla ilgili fiziksel uygunluk karnesi, ana karnedeki beden eğitimi ve spor ders notunu etkilemiyor. Çocuklara ait bu bilgiler tamamen gizli tutuluyor ve yalnızca her çocuğun kendi ailesine E-okul veri tabanından erişim sağlanıyor.

- Mekik, şınav ve esneklik testi sonuçları

Açıklamada, mekik, şınav ve esneklik testi sonuçlarına da yer verildi. Mekik testi sonucuna göre, 10-14 yaş erkek ve kız öğrencilerin mekik testi ortalamaları yeterli bulundu. 15-18 yaş erkek öğrenciler ile 15 yaş kız öğrencilerin ortalamaları yeterli bulunurken, 16-18 yaş kız öğrencilerin mekik testi ortalamaları referans değerden düşük bulundu.

Şınav testi sonucuna göre ise 10-13 yaş erkek öğrencilerin ortalamaları yeterli bulunurken, 14 yaş erkek öğrencilerin ortalaması referans değere yakın bulundu. 10-11 yaş kız öğrencilerin şınav testi ortalamaları yeterli bulunurken, 12-14 yaş kız öğrencilerin ortalamaları da referans değere yakın bulundu.

15 yaş erkek öğrencilerin şınav testi ortalamaları referans değere yakın bulunurken, 17-18 yaş erkek öğrencilerin tüm yaş gruplarında şınav testi ortalamaları yeterli, 15-18 yaş kız öğrencilerin de ortalamaları referans değerin altında bulundu.

Otur-uzan esneklik testi sonuçlarına göre de 10-14 yaş kız öğrenciler ile ortalamaları referans değerin altında, 15-18 yaş erkek öğrencilerin ortalamaları yeterli ve aynı yaş grubu kız öğrencilerin ortalamaları referans değerin altında bulundu.


Kaynak:Haber Kaynağı