'Öldüren kumpir' olayında ortaya çıkan salmonella bakterisine karşı uyarı
İzmir'in Buca ilçesinde kumpir yedikten sonra zehirlendiği tespit edilen bir kadın hayatını kaybetti. Olayda, gıdalarda salmonella bakterisi bulunduğu belirlendi. Uzmanlar, bakterinin yol açabileceği ciddi tehlikelere karşı uyarılarda bulundu.
28 Aralık’ta İzmir’in Buca ilçesi Forbes Caddesi'nde bulunan bir kumpircide yedikleri kumpir sonrası fenalaşan Bahar Zeyrek, annesi Servet Polat ve 11 yaşındaki oğlu Gökhan Zeyrek, aynı gün Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurdu. Tedavilerinin ardından taburcu edilen aile, olaydan iki gün sonra acı bir gerçekle karşılaştı: Anne Servet Polat evde ölü bulundu.
Aile, kumpir yedikleri işletmeden şikayetçi olurken, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında işletmede yapılan incelemelerde, gıda ürünlerinde salmonella bakterisi tespit edildi. İş yerinde yemek yiyen başka kişilerin de zehirlenme belirtileri gösterdiği belirlendi.
Salmonella Bakterisi Ağır Tabloya Yol Açabilir
İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi Fonksiyonel Tıp Uzmanı Dr. Kerem Korkut, salmonella bakterisinin yol açabileceği tehlikeler hakkında bilgi verdi. Korkut, bakterinin genellikle tavuk ve yumurta gibi gıdalarda görüldüğünü belirterek, "Bu bakteri, ateşli ishal ve ağır zehirlenme tablolarına neden olabilir. Özellikle bağışıklığı zayıf bireyler, yaşlılar, bebekler ve gebeler için hayati risk taşır. Salmonella zehirlenmesi vakaları diğer zehirlenmelerden farklı ve daha ağır seyreder. Bu durum ciddi sıvı kaybına, hatta ölüme yol açabilir" dedi.
"Et, Tavuk ve Yumurta İçeren Gıdalara Dikkat Edilmeli"
Vatandaşların gıda seçimlerinde dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Dr. Korkut, şu önerilerde bulundu:
- Güvenilir İşletmeler Tercih Edilmeli: Daha önce deneyimlediğiniz ve güvendiğiniz yerlerden alışveriş yapın.
- Koku ve Tadı Kontrol Edin: Restoranlarda yediğiniz ürünlerin kokusuna ve tadına dikkat edin.
- Zehirlenme Belirtilerinde Hemen Hastaneye Başvurun: Karın ağrısı, ateş, kusma veya ishal belirtilerinde vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurun.
Dr. Korkut ayrıca, salmonella zehirlenmesi şüphesi durumunda, sıvı kaybını önlemek için hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gerektiğini söyledi.
Kaynak: