Ölüm madeninin sahibi ikinci faciaya davetiye çıkardı!
Ölüm madeninin sahibi Alp Gürkan’ın Spine Tower’ı da faciaya davetiye çıkarıyor. İmar planına aykırı yapılan kulede, kaçak bodrum katları kiraya verilmiş. İnşaat hakkı iki katına çıkarılmış.
Soma’da 301 işçinin hayatını kaybettiği ‘ölüm madeni’nin sahibi Soma Holding’in İstanbul Maslak’ta yaptığı Spine Tower’ın kaçak bölümlerinin iskân edildiği ortaya çıktı. Maslak’ta 22 dönüm arazide yapımına başlanan kuleye, 50 bin metrekarelik inşaat hakkı verildi. Şirket bunu iki katına çıkardı. Mevcut imar planlarına aykırı hareket eden Soma Holding, kaçak bodrum katları kiraya verdi. Garaj ve sığınma odalarını dahi iskân eden şirket, adeta ikinci bir Soma faicasına davetiye çıkarıyor.
SUÇ DUYURUSU YAPILIYOR
İBB Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, binayla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Binayla ilgili devam eden yargı sürecinin bulunduğunu da hatırlatan Sağ, şöyle konuştu: “İmar Planı Yönetmeliği’ne göre ortak alanlar, planda garaj olarak belirlenen yerler, sığınma odaları iskân edilemez. Bu projede bunların tamamı yok sayılmış ve iskân edilmiş. Yeni bir faciaya adeta davetiye çıkarılmış. Şirketin plan tadilatı son olarak 12 Haziran 2008 tarihinde projenin yükseldiği arazide 2008/1245 numaralı raporuyla imar tadilatı yapılmış. Tüm raporları yeniden çıkararak, hem ilçe belediyesinin hem de büyükşehirin teknik elemanlarınca incelenmesi için girişimde bulunacağız. Bölgede yaşayan bazı vatandaşlar da olayı yargıya taşımışlar.”
PROJEYE AYKIRI
İsminin açıklanmasını istemeyen ve inşaatın yapım sürecinde dev kulede çalışan teknik bir personel de SABAH’a şu açıklamaları yaptı: “Binanın kontur (oturum) ve gabarisi (yükseklik) onaylı projeye aykırı. Böyle bir binanın ilçe belediyesi tarafından iskân edilmesi ayrı bir suç. Teknik ölçümleri yapıldığında tüm bu gerçekler ortaya çıkacaktır. Büyükşehir belediyesinin de bu incelemelerde mutlaka bulunması gerekiyor. Çünkü 1/5 bin ölçekli planı yaptılar. İlçe belediyesi de bu plana uygun 1/ bin ölçekli plan yaptı. Mevcut bina ile onaylanan proje arasında ciddi farklar var. Böyle bir binanın iskân edilmesi yeni bir facianın yaşanmasına davetiye çıkarır. Projede iki kat bodrum olması gerekirken bu sayı 9′a çıktı. 9 katın tamamı iskân edildi” dedi.
1 MİLYAR DOLARLIK RANT SAĞLADI
Şehir Plancılar Odası Başkanı Tayfun Kahraman ise, “22 bin metrekarelik parselde yapması gereken inşaat emsali 2.30. Bu da 50 bin 615 bin metrekare demek. Plan notlarında parselin en yüksek noktasından kot alınarak, bodrum katların emsale dahil edilmemesi nedeniyle söz konusu kulede 145 bin metrekare inşaat iskan edildi. Yaklaşık 1 milyar dolarlık bir rant sağladı” dedi.
SPINE SOMA TOWER
TESİSAT KATINI 10 BİN $’A SATTI
Binanın tesisat katları normal kat olarak kullanılıp, metrekaresi 10 bin dolardan satıldı. Çatı piyesi de onaylı projeye aykırı.
EMSALİ ÜÇ KATINA ÇIKARDI
Arazi 22 dönüm. Burada inşaat emsali 2.30. Yani 50 bin 615 metrekare inşaat yapılabiliyor. Şirket bunu üç katına çıkardı.
İKİ KATI DOKUZA ÇIKARDI
Planda iki kat bodrum iskân edilmesi gerekirken mevcut durumda 9 katın iskân edildiği belirlendi.
YEŞİL ALANI SINIRLADI
Planlama sürecinde parselin yaklaşık yüzde 50′si yeşil alanda kalırken, bu teklifte 25′e düşürüldü.
12 BİN DOLAR HEDEFİMİZ VAR
Dev kulenin proje lansmanı sırasında şirketin yöneticisi Can Gürkan, şunları söylemişti: “Bölgenin yapısına uygun yüksek bir kule yapmaya karar verdik. Arazinin 12 bin metrekaresini yeşil alana ayırdık. 191 metre yükseklikte 47 kattan oluşan Spine’ın podyum ve kule olarak iki ana bölümü var. Projede, ofis üniteleri ve 70 adet daire de yer alıyor. İlk etapta 35 daireyi satışa çıkardık ve lansmandan bu yana 24′ünü sattık. Çok sınırlı bir kitleyle irtibata geçtik. En tepe katlar için 12 bin dolar hedefimiz var.” Sabah