Ömrünü çan yapımına adadı
Antalya'nın Akseki ilçesinde 7 yaşında çırak olarak başladığı çancılığa 74 yılını veren Halil Küçükçancı, kaybolmaya yüz tutmuş mesleğini büyük bir aşkla sürdürüyor- 81 yaşındaki Küçükçancı:- "Çan almak isteyen ayağımıza kadar geliyor ama artık ben yaşlan
ANTALYA (AA) - ABDULLAH ÇATLI - Antalya'nın Akseki ilçesinde babasından kalan 120 yıllık dükkanda çancılık mesleğini 74 yıldır sürdüren Halil Küçükçancı, atalarından kendisine kalan ve unutulmaya yüz tutmuş mesleğini büyük özveriyle devam ettiriyor.
Cemerler Mahallesi'nde yaşayan 81 yaşındaki Küçükcancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğe 7 yaşında babasının yanına çırak olarak başladığını ve o günden bu yana çancılık yaptığını söyledi.
Babasından kalan 120 yıllık, 20 metrakarelik iş yerinde çeşitli boylarda çan imalatı yapan Küçükçancı, mesleğinin, Akseki'ye asırlar önce yerleşen atalarından miras olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Soyadımız da mesleğimizden geliyor. Babam bu mesleği dedemden, dedem ise babasından, dedemin babası ise yine kendi babasından öğrenmiş. Biz iki erkek kardeşiz. Kardeşim de halen çancılık yapıyor. 4 oğlum, 2 kızım var. Sadece köyde birlikte yaşadığımız oğlum bu mesleği öğrendi. Diğer çocuklarım ise Antalya'da başka mesleklere yöneldiler."
- Onlardan sonra mesleği yaşatacak kimse yok
Çancılığın zahmetli bir zanaat olduğunu ifade eden Küçükçancı, yaz-kış çekiçle ateşin yanında çalıştıklarına dikkati çekti.
Ata mesleğini yaşatmak için ellerinden geleni yaptıklarını vurgulayan Küçükçancı, "Çok fazla ücret kazanamamamıza rağmen mesleği şimdilik sürdürüyoruz" dedi.
Ancak Küçükçancı, ilçede kendilerinden sonra bu ata mirasını icra edecek kimse bulunmadığına işaret etti.
- Fabrika ürünlerini değil onları tercih ediyorlar
Bir çanın birçok kez elden geçtiğini anlatan Küçükçancı, ürettiği çanlara akort işlemi uyguladıklarını söyledi.
Küçükçancı, "Çanın sesinin güzel çıkması lazım. Bunun için çanı ocakta güzel kaynatacaksınız. Kaynağını iyi yapacaksınız. Çekiçle fazla döverseniz sesi bozulur. Biz yıllarca akort yaptığımız için çan sese geldiği zaman hemen anlıyoruz" ifadelerini kullandı.
Koyun, keçi ve köpekler için de farklı çanlar ürettiklerini dile getiren Küçükçancı, günde büyüklüğüne göre 20-30 çan üretebildiklerini ve bunları bölgedeki çobanlara ve toptancılara ebatlarına göre 8 ila 40 lira fiyatlarla sattıklarını kaydetti.
Küçükçancı, çobanların fabrika ürünleri yerine daha iyi ses çıkardığı için kendi el emeği çanlarını tercih ettiğini belirterek, "Çan almak isteyen ayağımıza kadar geliyor ama artık ben yaşlandım. Eskisi gibi yoğun çalışamıyorum. Çan yapımı kolay değil. Çok aşamadan geçiyor. Bire bir alınteri diyebiliriz" diye konuştu.
AA
Kaynak: