Ön yargıları yıkarken halkı bilinçlendiriyorlar

Ön yargıları yıkarken halkı bilinçlendiriyorlar

Çorum'da, aralarında doktor, avukat, iş adamı, öğrenci ve esnafın da olduğu Türk Chopper Motosiklet Kulübü üyeleri, kullandıkları araçlar ve giyim tarzları nedeniyle benzerlikleri bulunan Hollywood filmlerindeki motosiklet çeteleri gibi olmadıklarını göst

ÇORUM (AA) - GAZİ NOGAY - Çorum'da, aralarında doktor, avukat, iş adamı, öğrenci ve esnafın da bulunduğu Türk Chopper Motosiklet Kulübü üyeleri, hem haklarındaki ön yargıları değiştirmek hem de halkı kask kullanımı ve güvenli sürüş konusunda bilinçlendirmek için etkinlikler düzenliyor.

Kulüp başkanı Haşim Tepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007 yılında İzmir'de kurulan kulübün 38 ilde faaliyet gösterdiğini, 3 binin üzerinde üyesi bulunduğunu belirterek, Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın da önde gelen chooper (alçak motosiklet) kulüpleri arasında olduklarını söyledi.

Çorum'da da 30 üyesi bulunan kulübe dil, din, ırk ayrımı yapılmadan, vatanperver yelek kardeşliği olan tüm chooper kullanıcılarını kabul ettiklerini dile getiren Tepe, ayrıca chopper kulüpleri üzerindeki olumsuz algıyı yıkmayı amaçladıklarını vurguladı.

Bulundukları ortamlarda motosiklet kültürünü yaymak, motosikletlere ve bu tür topluluklara bakış açısını değiştirebilmek, bu araçların da diğer taşıtlar gibi olduğunu anlatmak istediklerini ifade eden Tepe, trafikteki diğer araç sürücülerinden, motosiklet sürücülerine saygılı davranmalarını beklediklerini bildirdi.

Başlarına gelebilecek her kaza canlarına mal olabileceği için diğer araç sürücülerinin kendilerine daha dikkatli yaklaşması amacıyla farkındalık oluşturmak istediklerini aktaran Tepe, "Bizlere ve motosiklete karşı olumsuz algıyı yıkabilmek için elimizden geldiğince halka açık alanlarda insanlara kendimizi tanıtabilmeyi, trafikte motosikletin nasıl sürülebileceğini, motosiklete nasıl hakim olunacağını anlatabilmek için özverili şekilde çalışıyoruz." dedi.

Chopper kültürünün daha çok ABD ve batılı ülkelerde yaygın olduğuna dikkati çeken Tepe, şöyle devam etti:

"İnsanlarımız chopper kültürünü daha çok Amerika ve batılı ülkelerde, özellikle de filmlerde gördükleri için anarşist, aykırı bir yaşam tarzı sürdürdüklerini sanıyorlar. Bu da bizler için ister istemez olumsuz bir bakış açısı doğuruyor. Amacımız insanların üzerindeki bu olumsuz algıyı yıkabilmek. Aramıza aldığımız arkadaşın görüşleri ve fikrinin farklı olması bizim için önemli değil. Türkiye Cumhuriyeti'ne bağlı bir vatansever olması yeterlidir. Kamuya açık alanlarda, trafikte ve bulunduğumuz her ortamda davranışlarımıza azami özen gösteriyoruz."

Kulüp olarak Çorum ve diğer şehirlerde düzenlenen birçok etkinliğe katıldıklarını belirten Tepe, "Bayram kutlamaları, festival ve buna benzer programlara katılarak bizlerin de sıradan birer insan olduğunu hissettiriyoruz. En son emniyet müdürlüğümüzün bahçesinde düzenlenen polis teşkilatımızın 171'inci kuruluş yıl dönümü etkinliklerine katıldık. Bizler de ülkemizin yasalarına ve kanunlara uyan vatandaşlarız." ifadesini kullandı.

- Kulübe üye olan "yelek kardeşi" oluyor

Tepe, aralarında doktor, avukat, iş adamı, öğrenci ve esnafın da bulunduğu kulüp üyeleri ile her çarşamba bir araya gelerek toplantı yaptıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Üyelerimizin hepsinin işi, ailesi var. Bu tamamen bir hobidir ama biz bunun motosiklet sürmekten ziyade bir yelek kardeşi olduğumuza inanıyoruz. Kulübümüze katılmak isteyen 1-2 ay boyunca misafirimiz oluyor. Ona sade bir yelek veriyoruz. Her çarşamba ülke genelindeki kulüpler 'Kutsal Çarşamba' adı verilen toplantılar yapar. Misafir arkadaşlarımız bu toplantılara katılmak zorundadır. Geçiş sürecinde aramıza katılabileceğini hissettirebilir, biz de onun kardeşliğine inanırsak il takım koçunun nezaretinde yazılı bir dilekçe ile bize başvuruyor. Sonra kendisine çaylak peşteri, Türk bayrağı ve isim çıkartmasını teslim ediyoruz. Aramıza yeni katılan arkadaşımız 5 bin kilometre sürüş yapıp, bir il ziyaret ederse çaylaklıktan çıraklığa terfi ediyor. Daha sonra da 3 ay içerisinde başarılı şekilde devam ederse usta pilot oluyor."

Kulübün en genç üyesi Onurcan Kabasakal (19) da üniversite öğrencisi olduğunu ve motosikleti çok sevdiğini belirterek, "Kulübün en genç üyesi benim. Şimdilik misafir olarak etkinliklere katılıyorum. Motosiklet almadan önce kullanacağım taşıtın kontrolünü, sürüşünü nasıl yapacağımı öğrenmek için kulübe dahil oldum." diye konuştu.

Yaklaşık iki yıl önce kulübe üye olan Mahmut Altıaylık ise prensiplerinin saygı, sevgi ve sadakat üzerine kurulu olduğunu vurgulayarak, "Başta trafik kuralları olmak üzere kulübün kurallarına harfiyen riayet edilir. Diğer sürücülere faydalı olmak için her şeyi yaparız. Temel hedefimiz, her türlü hava ve yol şartlarında güvenli toplu sürüşü özendirme, destekleme ve gereken eğitimleri sağlamaktır." değerlendirmesinde bulundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı