Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:
"Arazinin çok değerli olduğu İstanbul, İzmir, Antalya gibi yerlerdeki tapu işlemlerini tamamladık. Böylelikle önemli miktarda kadastro suçlarında, işgallerde azalma meydana geldi"- "Dünyada pek çok ülkede orman varlığı azalırken Türkiye'de orman varlığını
BOLU (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Öncelikle arazinin çok değerli olduğu İstanbul, İzmir, Antalya gibi yerlerdeki tapu işlemlerini tamamladık. Böylelikle önemli miktarda bu kadastro suçlarında azalma, işgallerde azalma meydana geldi." dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Yargıtay ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından Abant'ta düzenlenen "Orman Ceza Hukuku" sempozyumunda konuşan Eroğlu, adaletin mülkün temeli olduğunu, adalet olmadığı takdirde devletin bekasından hiçbir şekilde bahsedilemeyeceğini anlattı.
Eroğlu, bazı kişilerin "adalet yok" çağrısında bulunduğunu belirterek, "Ama daha dosyayı görmeden, neyin ne olduğunu bilmeden ezbere konuşmak fevkalade yanlıştır. Hele 15 Temmuz'dan sonra özellikle savcılarımızın, hakimlerimizin gösterdiği büyük cesaret, fedakarlık takdire şayandır. Bunu da özetle vurgulamak istiyorum." ifadesini kullandı.
Orman varlığı açısından Türkiye'nin çok zengin olmadığını, yüzde 27 orman varlığı bulunduğunu, bazı yerlerde ormanlık alanın çok fazla, bazı yerlerde de çok az olduğuna değinen Eroğlu, "Erzurum'da ve Ağrı'da orman varlığı yüzde 1 bile değil. Dolayısıyla Türkiye'de bu dengeyi kurmamız gerektiği kanaatindeyiz. Orman, su varsa hayat vardır. Yoksa hayat yoktur." dedi.
Ormanları çok iyi koruduklarını ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti:
"Ben de özellikle orman ve ağaç sevdalısı bir kişiyim. Dünyada pek çok ülkede orman varlığı azalırken Türkiye'de orman varlığını arttırıyoruz. Özelikle son 15 yılda 15 milyon dekar, 1,5 milyon hektar arttı. Ayrıca orman serveti de artıyor. Tabii bu arada orman suçlarıyla ilgili olarak da çok büyük bir azalma var. Mesela 2003 yılında tutulan zabıt takriben 30 bin iken bu rakam 10 bine inmiştir. İnşallah daha da azalacaktır. Bunu da özellikle vurgulamak istiyorum."
- "Ormanların tapusunu aldık"
Orman suçlarının artmasına yol açan en önemli unsurun orman ve tapu kadastrolarının ayrı tutulması olduğunu, bunun önüne geçmek adına ormanların tapusunu aldıklarını ifade eden Eroğlu, kendisinin ilk bakan olduğu 2007 yılına kadar orman kadastrosu ile tapu kadastrosunun ayrı çalıştığını, çıkarılan kanunla birleştirildiğini anımsattı.
Eroğlu, "Hatta ormanların tapusu yoktu. Tapusu olsaydı hiç kimse oraya tecavüz edemez ve orman işgaline cesaret edemezdi ama sınır belli değil, neticede tapusu yok. Allah'a şükür orman kadastrosunun yüzde 97'si bitti. Ayrıca bunların tapu ve tescil işlemlerinin de yaklaşık yüzde 85'i tamamlandı. Biz öncelikle arazinin çok değerli olduğu İstanbul, İzmir, Antalya gibi yerlerdeki tapu işlemlerini tamamladık. Böylelikle önemli miktarda bu kadastro suçlarında azalma, işgallerde azalma meydana geldi."
Ormanlarla ilgili suçların azalması için teknolojinin imkanlarını da kullandıklarını dile getiren Eroğlu, ormanları çok iyi gözetlediklerini, yangın çıkarma girişimleri için de kamera takip sistemi bulunduğunu vurguladı.
Bakan Eroğlu, şu anda karşılaştıkları en önemli orman suçlarının ağaç kesme, yangın çıkarma, ormanda yer açma, işgal ve kaçakçılık olduğunu aktararak, bu suçların son yıllarda yüzde 70 azaldığını, daha da azalması için çalışmalar yaptıklarını sözlerine ekledi.
Sempozyuma, Yargıtay 1. Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Hakimler ve Savcılar Kurulu Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Bolu Valisi Aydın Baruş, Adalet Komisyonu Başkanı Yalçın Akçil, yargı mensupları ve Orman Bakanlığı personeli katıldı.
AA
Kaynak: