ORSAM'dan "Ortadoğu'da Bölgesel Güvenlik" paneli

ORSAM'dan "Ortadoğu'da Bölgesel Güvenlik" paneli

ISTICHARIA Strateji ve İletişim Araştırmaları Merkezi Başkanı Risk:- "Bölgesel güçler, güvenliği ve istikrarı sağlayacak bir denge stratejisini benimsemeli"

ANKARA (AA) - ISTICHARIA Strateji ve İletişim Araştırmaları Başkanı İmad Risk, Ortadoğu'da barışın sağlanması için ülkeler arasında kurulacak koordinasyonun önemli olduğunu belirterek, "Bölgesel güçler, güvenliği ve istikrarı sağlayacak bir denge stratejisini benimsemeli." dedi.

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezinin (ORSAM) düzenlediği "Ortadoğu'da Bölgesel Güvenlik: Lübnan Açısından Bir Bakış Paneli"nde, Ortadoğu'daki güvenlik meseleleri ile bölgesel konular ele alındı.

ORSAM Başkanı Şaban Kardaş'ın moderatörlüğünü yaptığı, merkezi Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bulunan ISTICHARIA Strateji ve İletişim Araştırmaları Başkanı Risk'in konuk olarak katıldığı panele çok sayıda araştırmacı ve dinleyici katıldı.

Risk, panelde, Ortadoğu'daki çatışmaların, tarihi gelişmeleri ve küresel güçler arasındaki rekabeti göz önünde bulundurmadan anlaşılmasının imkansız olduğunu dile getirerek, 2010'da Tunus'ta başlayan ve Arap Baharı olarak adlandırılan sürecin daha sonra Mısır, Libya, Yemen, Irak ve Suriye'ye sıçradığını kaydetti.

Yaşanan çatışmalar sonucunda ortaya çıkan güvenlik açığına dikkati çeken Risk, "Ortadoğu'da yaşanan parçalanmanın sonucu olarak bu ülkeler iç ve dış teröristler için çekici bir mıknatıs ve güvenli bir liman haline geldi." değerlendirmesinde bulundu.

Risk, bölgesel güçler arasındaki rekabetin de mezhep ve etnik temelli çatışmaları tetiklediğini belirtti.

Yaşanan gelişmeler sonucunda bölgedeki terör örgütlerinin bütün ülkelerin düşmanı olduğunun altını çizen Risk, uluslararası terörizmin 1980'lerde Afganistan'daki El Mücahidin grubuna yapılan silah yardımlarıyla başladığını, ardından Taliban ve El Kaide'nin ortaya çıktığını ve bunun sonuçlarının da bütün dünya tarafından bilindiğini ifade etti.

- Cenevre'deki barış görüşmeleri

Risk, Suriye'deki barış girişimlerinin bölgedeki terör örgütlerince sabote edildiğini belirterek, barışın hakim kılınması için ülkeler arasında sağlanacak koordinasyonun önemli olduğunu ve Cenevre'deki barış görüşmelerinin sürmesi gerektiğini dile getirdi.

"Bölgesel güçler, güvenliği ve istikrarı sağlayacak bir denge stratejisini benimsemeli." diyen Risk, ABD, Rusya ve Avrupa Birliğinin (AB) bölgede barışın sağlanmasına gereken önemi göstermediğini savundu.

Risk, terör örgütü DEAŞ'in Ortadoğu'nun yanı sıra Afrika, Orta Asya ve Güney Asya'da da varlık göstermesinin sebebinin küresel güçler arasındaki rekabetin bir sonucu olduğuna dikkati çekerek, "Bundan dolayı güvenlik meselesi farklı açılardan ele alınabilir." dedi.

Güvenlik konusunda bilgi kaynaklarının da önemli olduğunu ve bu bağlamda internetin önemli bir bilgi kaynağı haline geldiğini vurgulayan Risk, bölgede bir güvenlik konseptinin oluşturulması ve hayata geçirilebilmesi için bunun da göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.

Risk, Ortadoğu'da güvenliğin sağlanması için kurumların yanı sıra orduların da modernleştirilmesi ve kanunlarla uyumlu görev yapması gerektiğinin altını çizdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı