ÖZGÜVEN: AK PARTİ BELEDİYECİLİĞİNİN FARKINI ORTAYA KOYUYORUZ
İlçe yatırımları ve belediyecilik ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Özgüven, “Ereğli'miz hizmetin en iyisini hak ediyor. Bu yolda hiç yorulmadan zevkle milletimize AK Parti Belediyeciliği'nin farkını ortaya koyuyoruz” dedi
Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven ilçe yatırımları ve belediyecilik ile ilgili önemli başlıkları gazetemize değerlendirdi. AK Parti Belediyeciliğinin farkını vatandaşa yansıttıklarını belirten Özgüven, Adaylık sürecinde verdiği sözlerini büyük çoğunluğunu yerine getirdiklerini ifade ederek belediyelerin aşamadığı bazı başlıkların olduğunu hatırlattı ve "Cumhurbaşkanı’mızın söylediği gibi gerçekten Türkiye’de bürokratik bir oligarşi var." şeklinde konuştu.
-Adaylık döneminde verdiğiniz sözlerin ne kadarını gerçekleştirebildiniz?
Ben daha önce kamu hizmetleri de yaptım, tarım müdürlüğü yaptım. Türkiye’nin birçok il ve ilçesinde vatandaşlarımıza hizmet etme fırsatını buldum. Ama belediyecilik çok farklı. Biz 2014 yılında yerel seçimlerde vatandaşımızın karşısına çıkarken Ereğli’mizdeki eksiklikleri, yapılması gerekenler, bunlar yapıldığı zaman daha nasıl ön plana çıkacağını, bu noktada şehrin nasıl ilerleyeceğini ve bu yapılan hizmetlerle hangi şeylerin lokomotif olarak ortaya çıkacağını? hemşerilerimizle paylaştık. Ve bunu da bir kitapçık haline getirdik, binlerce, on binlerce hemşerimize dağıttık. "Allah bize bu görevi nasip ederse biz bunları yapmaya gayret edeceğiz" dedik. Belediye Başkanı olalı yaklaşık 3 buçuk yıl oldu. Vatandaşımızın verdiği yetki içerisinde neredeyse %75’ini süreç olarak kullandık ve zaman geçti. Bizler şu an itibariyle bu verdiğimiz sözlerin hemen hemen hepsine bir başlangıç yaptık. Bir, iki tane istisna dışında. Bu istisnalar da belediyeyi, Konya ölçeğini, Konya Büyükşehir yetkilerini aşan ve bununla ilgili çeşitli mevzuatların ortaya konulduğu durumlardan kaynaklanan bir durum. Ama sonuç itibariyle bu verdiğimiz sözlerin büyük çoğunluğunu tamamladık.
-İçeriğinde neler vardı?
Şöyle baktığımız zaman Ereğli’yle ilgili olarak şehrimizi tanıtım, altyapı, üstyapı noktasında neler yapmamız gerektiğini ortaya koyduk. Yani köylerdeki veya şu an mahalle olan yollardan, sosyal belediyecilikten, Ereğli’nin kanayan yarası olan taş evlerden ve bu noktada Tarihi Rüstem Paşa Kervan Sarayı’ndan, sosyal belediyecilik noktasında yapmamız gerekenlerden ve sebze hali ile ilgili bir projemizden bahsettik. Bunların dışında özellikle gençlerimize, hanım kardeşlerimize yönelik çalışmalardan bahsettik. Belediye ile vatandaşın iletişimini sağlayacak bir organizasyondan bahsettik. Bunun gibi birçok projeyi ortaya koyduk ve bunları bir bir gerçekleştiriyoruz. Tabi bunları gerçekleştirirken 2014 yılında yeni bir Büyükşehir Yasası ile bu işe başladık.
-Büyükşehir Belediyesi ile nasıl entegre oldunuz?
Türkiye’deki belediyeler anlamındaki, yerel yönetim anlamındaki, yerel hizmetlerle ilgili olarak Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir yasa değişikliği oldu. Ve bu da ilk uygulama noktasında hem Konya bazında hem de Ereğli bazında entegre oldu. Büyükşehir yasasıyla birlikte Ereğli’ye bu 3 buçuk yıllık süre zarfında 130 milyon liralık bir yatırım öngörülmüş ve bunun 110 milyonu gerçekleşmiş. Bu 110 milyonluk yatırımdan bahsederken Ereğli her ne kadar büyük bir şehir diye ifade etsek de aslında birçok sorunların altına süpürüldüğü, dokunulamadığı bir şehir haline getirilmiş. Biz bu sorunların üzerine süratle gittik. Ve bu Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tahir Akyürek'in desteğini hep arkamızda hissettik.
-Türkiye'nin birçok ilinden daha büyük bir ilçeye hizmet etmenin zorluğu var mı?
143 bin 800’lük nüfus bizim tabeladaki nüfusumuz. Ama her geçen gün Ereğli dışardan göç alan, bu anlamda kendi dinamiklerini ve potansiyelini ortaya koyan bir şehir. Ereğli şehir merkezinde 1970’li yıllarda yapılan kanalizasyon çökmüş. Asfalt çok kötü yapılmış veya bizden önceki belediye başkanlarımızı eleştirmek anlamında söylemiyorum. Belki de imkânlar öyleydi ama yapılabilirdi. Mahalle sayısı 37’ydi. Şu anda mahalle sayımız 87 oldu. Biz 100 km’lik bir daire içinde hizmet yapmaya çalışıyoruz. Büyükşehir ile birlikte bunları bir bir çözüyoruz. Ereğli'miz hizmetin en iyisini hak ediyor. Bu yolda hiç yorulmadan zevkle milletimize AK Parti Belediyeciliği'nin farkını ortaya koyuyoruz.
-Ereğli'de hayvancılığın önde olduğunu biliyoruz. Bu konuda çalışmalarınız nelerdir?
Yine, Ereğli hayvancılığın çok yoğun olduğu bir yer. Türkiye’de şu an itibariyle TÜİK verilerine göre süt üretiminde birinciyiz. Gerçekten ekonomik döngüye baktığımız zaman Ereğli’de lokomotif sektör hayvancılık ve süt sektörü. Kalkınma Bakanlığı’ndan bir proje aldık. Rakam 2 milyon civarında ve ciddi bir rakam. Buna biz belediye olarak da katkı yaptık ve 2 milyon liralık bir hayvan borsasını harekete geçireceğiz. Ereğli’yi tarım, süt ve hayvancılık şehri olarak ifade ediyoruz ama Ereğli’ye bu saate kadar normlara uygun hayvancılık noktasındaki bir borsanın kurulmaması da Ereğli’nin ayıbı. Ereğli’yi o dönemde yöneten arkadaşlarımızın bir eksikliği. Bu noktalarda güzel çalışmalar oluyor, yapıyoruz.
-Ereğli'nin siyah havucu da tescil aldı. Sırada hangi ürünler var?
Ereğli’mize değer katan siyah havucun tescilinin yapılması bizi ziyadesiyle mutlu etti. Siyah Havuç birçok yerde hammadde olarak kullanılıyor. Tıp Doktorlarının Koyu renkli besinleri tavsiye ettiğini biliyoruz, bu koyu renkli besinlerin başında ise Siyah Havuç geliyor. Ereğli’mizde yetişen siyah havuç ülkenin en kaliteli siyah havucu olma özelliğini taşıyor. İlçemizde yaklaşık 10 köyde, 25 bin dekar alanda milli içeceğimiz şalgamın ana hammaddesi siyah havuç yetiştiriciliği yapılıyor. Hal böyleyken siyah havucun tanınır hale gelmesi ve daha çok tüketilmesi çok önemliydi. Biz de üzerimize düşeni yapıp siyah havucu dünya markası yapmak için patentimizi aldık. Sırada beyaz kiraz, koyun yoğurdu ve uzun kabak var onlar için de başvurumuzu yaptık. Ereğli'mize hayırlı olsun.
-Sanayi noktasında ne tür çalışmalarınız var?
1. Organize Sanayi’miz 1996 yılında kurulmuş ve burada 50-55 tane parselimiz var. Bu 50-55 parseli topladığımızda çalışan kişi sayısı 1000 değil. Küçük işletmeler, orta ölçekli işletmeler daha çok gıda ve gıda ürünlerini, süt ve süt ürünlerini işlemeye yönelikler. Arz talep dengesine göre hayvancılığı tetikleyecek, lokomotif olacak, yeni işletmeler kurulacak.
- Belediyecilikte en büyük sıkıntınız nedir?
Konya Büyükşehir Belediyesi kurumsallaşmış bir belediye. En büyük sıkıntımız personel, yetişmiş eleman. Belediyecilik farklı bir şey. Vatandaşın ne istediğini gözünden anlayacak ve vatandaşa hizmet noktasında şehrim için ne yapabilirim diyebilecek arkadaşlara ihtiyacımız var. Bu bağlamda da vatandaşla iletişimi iyi sağlayamadığı için Ereğli’de hiçbir belediye başkanı iki dönem üst üste belediye başkanlığı yapamamış.
-Sosyal belediyecilik anlamında neler yaptınız?
Bu göreve gelir gelmez Ereğli’deki hanım kardeşlerimizle yaptığımız istişareler neticesinde Kadın Girişimciler Derneği kurduk. Bu derneğimize bir yer tahsis ettik, tam şehrin merkezinde ve ürünlerini sergileyebilecekleri bir ortam sağladık. Haftada bir, el emeği ürünlerini buraya getirip satıyorlar. Yeni bir çocuk kulübü açacağız ve sadece anne ve çocukların girebileceği bir yer olacak. Daha doğrusu ebeveyn ve çocukların birlikte girebileceği bir yer olacak. Çocuk da ebeveyn de tek giremeyecek. Çocuğumuza önlüğü takacağız, sulu boya yapsın, saksıda bitki yetiştirsin. Oraya trafik parkuru yapıp trafik eğitimi vereceğiz. İçeriye üç boyutlu bir sinema koyacağız. Yine, geçen yıl bir kitap fuarı yaptık. Arkadaşlarımız ve yazarlarımız sağ olsun. Sinan Yağmur, Ahmet Turgut gibi yazarlarımızın yer aldığı 19 tane yazarımızı öğrencilerimizle buluşturduk. Şu an itibariyle 50 bin tane kitap satıldı ve 25 bin kişi bu kitap fuarını ziyaret etti. Şu an itibariyle 2018 yılında yapacağımız kitap fuarında artık yayınevleri diyor ki “ne zaman yapacaksınız?” Biz şu an itibariyle Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bir yazı yazdık. Dedik ki; Konya’da bir bilim merkezi var. Otobüsü verelim, onları getirelim, götürelim. Ama o çocuklarımız Cumartesi günü gelsin ve Bilim Merkezi'nin havasını teneffüs etsin diye bir projeyi de inşallah önümüzdeki günlerde hayata sokacağız. Bu açıdan bir sosyal projemiz de Ereğli’mizde ilk göreve geldiğimde başlattığım çalışmalardan birisi olan, 5 binden fazla hanım kardeşimiz Konya’yı gezdi. Bunların sayısal anlamda bir oran oluşturmuyor ama siz bunun dönüşünü aldığınız zaman ne kadar güzel bir şey yapıldığını görüyorsunuz.
-Bütün bu yatırımlarda Büyükşehir'in katkısı nedir?
Biz, Yeni büyükşehir yasasıyla beraber bize gelen bütçenin %30’u KOSKİ’YE %10’u da Büyükşehir'e kesiliyor yani toplamda %40. Onun dışında %30-%40 işin kanuni ve yasal boyutu. Ama biz o %30’ları, %40’ları, bir de Büyükşehir Belediyesi'nin Ereğli’ye yaptığı hizmetleri toplasak bunun en az 3-4 katı. Ereğli’mizde seçimden sonra görevi devraldıktan sonra ilk anda büyükşehir yasasıyla ilgili vatandaşın kafasında çok soru işareti vardı. Ama Büyükşehir ile birlikte Ereğli Belediyesi’nin yaptığı hizmetler ortaya çıkınca vatandaş bu noktadaki eleştirileri tamamıyla sıfıra indirdi. Büyükşehir Belediye’miz her ilçeye bir prestij yolları yaptı. Biz Büyükşehir’le uyumlu çalıştık. Biz bu anlamda bir entegrasyonu sağladık. Bir tarafta Büyükşehir’in işçisi, ekipmanı, bir tarafta Ereğli Belediyesi’nin silindiri, ekipmanı. Halk da bu uyumu görünce çok güzel bir hava oluştu. Yaptığımız kaldırımları hep Büyükşehir’le yaptık. Ve Tahir Akyürek başta olmak üzere daire başkanlarımız, genel sekreterlerimiz bu uyumu her yerde ifade ediyorlar, örnek gösteriyorlar.
-Sayın Başkan, bürokrasiyi aşma noktasında yerel siyasetten destek görüyor musunuz?
Biz Konya bazında sıkıntı yaşamıyoruz. İl bazında Büyükşehir olsun, Valilik olsun tüm bunları zaten ikili ilişkilerimizde yürütüyoruz ama Ankara ile olan işlemlerin yürütülmesinde tabi özellikle milletvekillerimizden destek alıyoruz. Mesela ilçemizdeki Devlet Demir Yolları'nın etrafındaki mezbelelik yerleri kiralama işi tam 1 buçuk yılımı aldı. Yani o dönemdeki mevcut milletvekillerimiz bize katkı sağladılar. Cumhurbaşkanı’mızın söylediği gibi gerçekten Türkiye’de bürokratik bir oligarşi var.
Röportaj-M. Ali Elmacı